Zawsze szukam sposobów, żeby zjeść kawałek ciasta, ale nie odczuwać ubocznych skutków słodkich kalorii 🙂

Próbowałam zrobić ten keks bananowy z zielonych bananów i posłodzić stewią, ale niestety rozpadał się i nie był wilgotny. Dlatego dojrzałe banany są tu obowiązkowe. Im bardziej dojrzałe tym bardziej wilgotne i zwarte ciasto. Nie potrzeba dodawać cukru. Za to, żeby zminimalizować efekt działania cukru na wyrzuty insuliny, dodaję ziarenka chia i dużo orzechów. W tej wersji dodałam także płatki kokosowe, ale wtedy jest trudniej pokroić ciasto. Szczególnie, gdy jest ciepłe 🙂 A no właśnie, poczekaj aż wystygnie!. Schłodzone lepiej smakuje, a także ma mniejszą zawartość cukru, bo skrobia zamienia się w oporną.

Do wykonania keksu nie potrzebujesz miksera. Możesz rozgnieść banany widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Robi się migiem!

 

SKŁADNIKI

Porcja do keksówki o wymiarach 10 x 25 cm.

  • 4 duże dojrzałe banany

  • 75 g roztopionego masła

  • 1 jajko

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Szczypta soli

     

  • 2-3 łyżki ziarenek chia

     

  • Po garści grubo rozdrobnionych: migdałów, orzechów włoskich, orzechów laskowych  

     

  • 1/3 – 1/2 szklanki : rodzynek, suszonych wiśni/żurawin i suszonych śliwek (pociętych w paseczki)

Przygotowanie:

  1. W dużym naczyniu wymieszaj roztopione masło z rozgniecionymi widelcem bananami.
  2. Dodaj całe jajko, wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę, sodę i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.
  4. Dodaj ziarenka chia i bakalie. Wymieszaj łyżką. Ciasto jest gotowe.
  5. Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  6. Przełóż ciasto do keksówki i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz ciasto 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st., do tzw. suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu pozostaw w formie do wystygnięcia.

Ja uwielbiam ten chlebek z masłem. Ma to swoje dodatkowe zalety, ponieważ obniżam w ten sposób ładunek glikemiczny i spowalniam wyrzuty cukru😊

Smacznego!

 

Kiedyś sama przygotowywałam skórkę pomarańczową do moich dań. Dziś już tego nie robię. Chyba słusznie...
Przeczytajcie co znajuje się w skórce z cytryny.
Jakie macie sposoby na usuwanie niepożądanych składników z warzyw i owoców?Nie myjecie cytrusów przed obraniem? 🍋
Ten post sprawi, że zaczniecie bardziej zwracać na to uwagę 😶

Zobaczcie, jakimi dodatkami konserwuje się oraz woskuje cytrusy - co ciekawe, nie na każdym owocu są one wypisane, a tu producent się o to "pokusił" - chyba powinniśmy być mu wdzięczni 😎 roszyfrujemy je dla Was, bo być może już spotkaliście się z tymi nazwami 😊

❌imazalil - środek przeciw pleśnieniu, niestety silnie toksyczny (także poprzez kontakt przez skórę) potencjalnie rakotwórczy,
❌ thiabendazol - przeciw grzybom i pasożytom, silnie toksyczny, może uszkadzać układ nerwowy, potencjalnie rakotwórczy
❌ pyrimetanil - preparat grzybobójczy, szkodliwy dla organizmów wodnych,
❌ propiconazol - środek przeciwgrzybiczy, stosowany był często w uprawach zbóż; ciekawostką jest to, że w 2018 został wycofany 🤔

Substancje woskujące:

➡️E 903 - wosk carnauba (substancja naturalna)
➡️ E 904 - szelak (pozyskiwany z owadów - zatem w produktach spożywczych nieodpowiedni dla wegan)
❌ E 914 - utleniony wosk polietylenowy - może wykazywać działanie kancerogenne, uszkadzać wątrobę i nerki

O ile wosk carnauba i szelak jeszcze są znośne, o tyle te konserwanty nie są dla nas akceptowalne...

To jak, czujecie się przekonani? 😊
Zdjęcie pochodzi z konta Zdrowiej na co dzień - zaglądajcie tam po dawkę wiedzy 🙂
Dokładnie to zdjęcie wysłała nam jakiś czas temu czytelniczka -nie podpisała, że to nie jej, więc byłyśmy pewne, że możemy je pokazać - teraz mamy już jego prawdziwe źródło 🙂

Abstrahując od owoców - przypominamy temat prawidłowego gotowania warzyw: bit.ly/gotowanie--warzyww 💜
...

View on Facebook

Mitywacja MIT czy HIT?
www.facebook.com/LifePolska/videos/497580344531898/
...

View on Facebook

Przydałaby się drabina 😄

#siegajpowiecej #zdrowszesmaki #zdrowejabłka #ponitcedozdrowia
...

View on Facebook

Fejsbukowe przypomnienie na czasie 🤣😁🙈https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1356390361108012&id=137816536298740
Dziękuję Kasia Pasierbińska😘🍩 TWARZ CUKROWA 🍩

Jak rozpoznać problem?
Zmarszczki i plamki pod oczami oraz na czole, cienka skóra o szarym zabarwieniu, krostki na całej twarzy, przerzedzone brwi, szara i ziemista cera.

🍬 Skąd te zmiany?
Jeśli Twoja dieta obfituje proste węglowodany, np. słodycze słodycze, ale również biały chleb, biały ryż czy makaron, ziemniaki to skóra może mieć problemy z zachowaniem młodego wyglądu.
Produkty te odpowiadają za szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i równie szybki jej spadek. Dochodzi do nieenzymatycznej glikacji białek, co oznacza, że nadmiar glukozy przyczepia się do kolagenu i elastyny, które są białkami powodując ich „karmelizację” (zwiększając ich usztywnienie oraz kruchość).
Skóra staje się cienka, krucha i ma tendencje do pękania. Powstają przedwczesne zmarszczki: zwłaszcza pod oczami, gdzie skóra jest najbardziej delikatna, a utrata kolagenu najbardziej widoczna.

🍬 Co robić?
Ogranicz do minimum spożycie cukrów prostych, a Twoja skóra powie DZIĘKUJĘ!!!
...

View on Facebook

Smaki Kalabrii ❤️ ...

View on Facebook
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.

*Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowościach, promocjach, produktach i usługach malgorzatanitka.pl.
Zgodę można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.