Ten przepis na chleb żytni razowy na zakwasie z mąką z płaskurki i samopszy wymagał ode mnie trochę zawzięcia. Pierwsze trzy chleby poszły do kosza. Nie chciały urosnąć albo były kwaśne. Teraz już wiem, że proces fermentacji trwał za długo, dlatego chleb był kwaśny. Po pierwsze trzymałam rozczyn w lodówce w zbyt niskiej temperaturze, a po drugie nie podgrzewałam ciasta na chleb w piekarniku.

Jeśli nie masz mąki z płaskurki czy samopszy możesz użyć tylko mąki orkiszowej.

Na końcu opisu podaję też przepis na Termomix.

Bardzo zależało mi na tym, żeby nie dodawać drożdży, bo naturalna fermentacja zakwasu przyczynia się do usuwania licznych związków o działaniu rakotwórczym: azotanów, azotynów, a przede wszystkim toksyn pleśniowych. Dopiero zastosowanie poniższych kroków spowodowało, że chleb żytni razowy na zakwasie z mąką z płaskurki i samopszy wyśmienicie smakuje, ma elastyczną konsystencję, nie kruszy się, nie jest kwaśny i nie trzeba na niego czekać całą dobę. Ciasto mieszam w cudownym urządzeniu Termomix (przeżywam drugą miłość do tego sprzętu :-), mąki mieszam w dużym szklanym pojemniku, a potem tylko odmierzam odpowiednią ilość. Zaczynam przygotowania o dziewiątej rano i na wieczór mam już cieplutki, pachnący chlebek na kolację.

Rozczyn przechowuję w lodówce w półlitrowym szklanym słoiku w temperaturze nie mniejszej niż 8 stopni.

SKŁADNIKI

  • Rozczyn – do pierwszego wypieku najlepiej jest go otrzymać od kogoś, kto już sam wypieka taki chlebek (daj mi znać jeśli jesteś z Warszawy, chętnie się podzielę),
  • 0,5 kg mąki (np. żytnia razowa, żytnia pytlowa, mąka z samopszy, mąka z płaskurki, gryczana, płatki owsiane, mąka konopna (max 2 łyżki), mąka orkiszowa),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • około 250-300 ml ciepłej wody.

Opcjonalnie: pestki słonecznika, pestki dyni, czarnuszka, kminek, mak, ziarenka chia.

Przygotowanie:

Przygotowanie rozczynu:

Wyjąć zakwas  z lodówki, dodać do słoika kilka łyżek ciepłej wody i 2-3 łyżki mąki żytniej (najlepiej typ 2000). Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ja odstawiam na kaloryfer, albo od czasu do czasu podgrzewam w piekarniku (30-40 stopni). Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 4-5 godzin). Mąka do rozczynu nie była uwzględniona w składnikach.

Przygotowanie ciasta:

  1. Wyrośnięty rozczyn i wszystkie wymienione składniki (oprócz ziarenek) umieścić w misce, w której będziemy wyrabiać chleb. Można użyć tylko mąki orkiszowej, albo pomieszać ją z wyżej wymienionymi mąkami. Przy czym mąkę konopną czy płatki owsiane traktować jako niewielki dodatek. Dokładnie wymieszać. Odłożyć do półlitrowego słoika ok. 3-4 łyżek ciasta i schować do lodówki. Będzie to zakwas do następnej porcji chleba.
  2. Do pozostałej ilości ciasta można dodać według uznania ziarna: słonecznika/czarnuszki/dyni itp. Wymieszać i przełożyć do nasmarowanej tłuszczem (ja używam masła klarowanego lub smalcu) i posypanej mąką foremki. Ja używam szklanej keksówki o wymiarach 27x11x7 cm. Podana w przepisie ilość ciasta napełni taką foremkę do 2/3 objętości.
  3. Posypać płatkami owsianymi/czarnuszką/makiem itp. według uznania.
  4. Odstawić ciasto na około 6 godzin, aż urośnie po brzegi. Chleb wyrośnie szybciej jeżeli odstawimy go w ciepłe miejsce. Ja ustawiam foremkę z ciastem na drewnianej deseczce na kaloryferze lub umieszczam w piekarniku, który podgrzewam od czasu do czasu do 30-40 stopni. Często już po 3-4 godzinach ciasto jest gotowe do pieczenia. Chleb wyrasta w różnym tempie. Zależy to od jakości mąki.
  5. Piec w piekarniku, na średnim poziomie, w temp. 195 st. C ok. 50 min.
  6. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki na kratownicę, przykryć ściereczką i… jeśli dasz radę,  poczekać aż wystygnie. Mnie zdarza się to rzadko 😊

Uwaga. Jeżeli chcemy mieć gotowy chleb na kolację, to całą procedurę rozpoczynamy najpóźniej o 7-9 rano.

Rozczyn można przechowywać w lodówce do 14 dni. Kolejny wypiek chleba najlepiej jednak zrealizować w ciągu siedmiu dni. Jeśli nie będzie to możliwe, polecam go „odświeżyć”. Wyjąć rozczyn z lodówki, dodać 2 łyżki żytniej mąki, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 4-5 godzin, aż zacznie pracować. Po tym czasie schować odświeżony rozczyn do lodówki.

Jeżeli przewidujesz, że przez dłuższy czas nie będziesz piec chleba zamroź rozczyn. Przed kolejnym wypiekiem odśwież go ze dwa razy.

Zobacz na filmie jaka powinna być konsystencja ciasta na chleb żytni na zakwasie.

Przepis na Termomix:

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać rozczyn, mąkę i 1,5 łyżeczki soli.
  2. Wyrobić ciasto 2 minuty/obroty interwał.
  3. Odłożyć 2 łyżki roczynu do słoika i schować do lodówki.
  4. Do pozostałego ciasta dodćj pestki/ziarenka według uznania.
  5. Wymieszać 20 sekund/obroty interwał.
  6. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki.
  7. Poczekać do wyrośnięcia.
  8. Piec ok. 50 minut w temperaturze 195 st.

Smacznego!

2 months ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 months ago

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, odzyskać Moc, poczuć się lepiej i atrakcyjnie, uwierzyć we własne możliwości i przyciągnąć to, o czym marzą poprzez sposób w jaki karmią swoje ciało i jak je ubierają. Wspieram w odzyskaniu kontroli nad jedzeniem, równowagi hormonalnej, emocjonalnej i energetycznej na poziomie ciała, umysłu i duszy oraz w odkrywaniu indywidualnego stylu, który pomoże wyzwolić wewnętrzne piękno, pełny potencjał i siłę do transformacji życia. Razem pokonamy „pułapki myślenia” i konsekwentnie wprowadzimy zmiany w życie. Nie pozwól, aby emocje i ograniczające przekonania powstrzymywały Cię przed pokazaniem światu najlepszej wersji siebie. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 months ago

Małgorzata Nitka's cover photo ... See MoreSee Less
View on Facebook

5 months ago

Jaki miły początek dnia 💃💃💃 Aż chce się pracować, chociaż jest sobota.Dziękuję Monika za te wspaniałe słowa dodające mocy ❤️Tuż po Wielkiejnocy odbyłam konsultację z Małgorzata Nitka - psychodietetykiem, która pomaga osobom potrzebującym, takim jak ja.🤭 Nasze ciała zmieniają się po czterdziestce i czasami trudno je utrzymać w takiej formie, jak była wcześniej. Małgosia bardzo profesjonalnie podeszła do temu. Zleciła mi prowadzenie dzienniczka żywienia, miałam listę pytań i badań laboratoryjnych do wykonania, aby określić, gdzie leżą przyczyny moich różnych niedoskonałości. Dawno nie byłam tak zaopiekowana i zaskoczona, bo wiedza Gosi jest ogromna. Potrafi wyłapać zależności między nawykami a reakcjami organizmu, na które bym nawet nie wpadła. Polecam każdemu, kto zmaga się z różnymi problemami żywieniowymi. Nie muszą one dotyczyć samej nadwagi, ale ogólnie żywienia i jego wpływu na samopoczucie. Kiedyś wcinałam owsianki na śniadanie, a po kilku godzinach nachodziła mnie taka senność, że nie byłam w stanie nic robić. Gluten, mleka roślinne, czy cukry proste to niekoniecznie dobrzy kompani od rana. Czasem zmiana nawyków może zdziałać cuda. Znowu wracamy do tego samego, co czasem powtarzam - kwestia podjęcia decyzji. Chcesz czuć się dobrze we własnym ciele? Zadziałaj z Małgorzata Nitka👍Dziękuję! 💛 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.

*Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowościach, promocjach, produktach i usługach malgorzatanitka.pl.
Zgodę można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.