Ten przepis na chleb żytni razowy na zakwasie z mąką z płaskurki i samopszy wymagał ode mnie trochę zawzięcia. Pierwsze trzy chleby poszły do kosza. Nie chciały urosnąć albo były kwaśne. Bardzo zależało mi na odpowiedniej ilości mąki żytniej wśród składników, dlatego że to właśnie ona decyduje o walorach zdrowotnych chleba, a naturalna fermentacja zakwasu przyczynia się do usuwania licznych związków o działaniu rakotwórczym: azotanów, azotynów, a przede wszystkim toksyn pleśniowych. Dopiero zastosowanie poniższych kroków spowodowało, że chleb żytni razowy na zakwasie z mąką z płaskurki i samopszy wyśmienicie smakuje, ma elastyczną konsystencję, nie kruszy się, nie jest kwaśny i nie trzeba na niego czekać cały dzień. Przygotowałam sobie w dużym pojemniku mieszankę mąk w odpowiednich proporcjach i upieczenie chleba zajmuje mi teraz kilka chwil.

Wypróbuj mój przepis, ale jeśli nie masz mąki z płaskurki czy samopszy możesz użyć mąki orkiszowej.

SKŁADNIKI

  • Zakwas – do pierwszego wypieku najlepiej jest otrzymać zakwas od kogoś, kto już sam wypieka taki chlebek (daj mi znać jeśli jesteś z Warszawy, chętnie się podzielę),
  • 9 szklanek różnych mąki (np. żytnia razowa, żytnia pytlowa, pszenna pytlowa,  pszenna razowa, mąka z samopszy, mąka z płaskurki, ryżowa, jęczmienna, kukurydziana, gryczana, płatki owsiane, mąka owsiana, mąka konopna),

Najlepszy w smaku i konsystencji chleb wyszedł mi, gdy zmieszałam: 2 szklanki mąki gryczanej, 1 szklankę mąki z płaskurki, 2 szklanki mąki z samopszy, ½ szklanki płatków owsianych, 1 szklankę mąki orkiszowej, 2 szklanki mąki żytniej z pełnego przemiału.

  • 3 łyżeczki soli,
  • około 1 litra ciepłej wody.

 

Opcjonalnie: pestki słonecznika, pestki dyni, czarnuszka, kminek.

Przygotowanie:

Przygotowanie rozczynu

Między godz. 13-18 przygotowujemy rozczyn.

Wyjąć zakwas  z lodówki, przełożyć go do ok. litrowej miseczki, dodać do niej ok. 300 ml ciepłej wody i dodać ok. 1 szklanki mąki żytniej (najlepiej typ 2000). Rozczyn w miseczce przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i pozostawić do wyrośnięcia. Mąka do rozczynu nie była uwzględniona w składnikach.

Przygotowanie ciasta

Między godz. 20 a 24 rozczyn i wszystkie wymienione składniki (oprócz ziarenek) umieścić w misce, w której będziemy wyrabiać chleb. Dokładnie wymieszać. Odłożyć do słoiczka ok. 4 łyżek ciasta i schować do lodówki. Będzie to zakwas do następnej porcji chleba. Można go przechowywać do 14 dni. Kolejny wypiek chleba najlepiej jednak zrealizować w ciągu siedmiu dni. Jeśli nie będzie to możliwe, zakwas trzeba będzie „odświeżyć”. Wyjąć go z lodówki dodać 2 łyżki żytniej mąki, trochę ciepłej wody i odstawić na 4-5 godzin, aż zakwas zacznie pracować. Po tym czasie schować odświeżony zakwas do lodówki.

Do pozostałej ilości ciasta można dodać według uznania ziarna: słonecznika/czarnuszki/dyni. Wymieszać i przełożyć do nasmarowanych tłuszczem (ja używam masła klarowanego lub oleju) i posypanych mąką foremek. Ja używam 2 szklanych foremek o wymiarach 27x11x7 cm.

Podana w przepisie ilość ciasta napełni dwie takie formy do 2/3 objętości.

Można posypać płatkami owsianymi/czarnuszki.

Odstawić na minimum 6 godzin, aż ciasto urośnie po brzegi. Chleb wyrośnie szybciej jeżeli odstawimy go w ciepłe miejsce. Ja nagrzewam piekarnik do 30-40 stopni i wstawiam foremki z ciastem. Już po 3-4 godzinach foremki wypełniają się ciastem i można je piec. Chleb wyrasta w różnym tempie. Zależy to od jakości mąki.

Piec w piekarniku w temp. 195 st. C ok. 50 min.

Po upieczeniu wyjąć z foremek na deskę i poczekać aż wystygnie. Często jest to trudne 🙂

Uwaga. Jeżeli chcemy mieć gotowy chleb na kolację to całą procedurę rozpoczynamy wcześnie rano.

Zobacz jaka powinna być konsystencja ciasta, żeby chleb żytni na zakwasie nie był zbyt wilgotny.

Smacznego!

Czy zaplanowałaś co będzie dziś na lunch? Jeśli nie, a masz w domu tofu lub kilka orzechów, młody szpinak i brokuły, to zerknij na moją propozycję. Link do przepisu podaję w komentarzu 👇👇👇👇 O planowaniu posiłków będziemy mówić w czwartym dniu wyzwania Poczuj się znowu dobrze i atrakcyjnie. Możesz jeszcze dołączyć tutaj >>> fb.me/e/2haP5RzlO ...
View on Facebook
W drugim dniu naszego 10-dniowego wyzwania mówiliśmy o tym jak jelita rządza naszym ciałem, jak komunikują się z mózgiem i jak je uzdrowić. A tu dziś, jak na zamówienie, światowa konsultantka od aloesu dr Elżbieta Olejnik, opowiada o tej cudownej roślinie w PNŚ! Do wyzwania możesz się jeszcze zapisać tutaj malgorzatanitka.pl/kontakt/A teraz zapraszam do niedzielnego aloesowania i obejrzenia krótkiego materiału 👇👇👇👇👇👇👇👇👇 ...
View on Facebook
💥 Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, to polecam Ci mój sposób na makaron. Uwielbiam makaron, ale mój organizm niestety go nie toleruje wiec znalazłam proste rozwiązanie. Zobacz przepis poniżej 👇👇👇👇👇Teraz mam energię, przyjemność z jedzenia, a cukier nie szaleje 🙂Przygotuj sałatkę z ulubionych warzyw. Ja używam rukolę, sałatę, karczochy, rzodkiewkę, cebulę, paprykę, awokado, czasami podpiekane tofu. Ułóż na wierzchu razowy makaron al dente. Polej wszystko odrobiną oliwy z oliwek i skrop cytryną, albo użyj wegańskiego majonezu z mojego przepisu 🙂 malgorzatanitka.pl/majonez-z-ziemniakow-prosty.../💥Wczoraj właśnie, w pierwszym dniu wyzwania POCZUJ SIĘ ZNOWU LEPIEJ I ATRAKCYJNIE, rozmawialiśmy o mocy jedzenia, o tym jak komponować proste i zdrowe posiłki, które pomogą wygrać z nadmiernym apetytem, zapewnią nam energię i piękny wygląd nie tylko przez chwilę. Jeśli chciałbyś jeszcze dołączyć do wyzwania to szczegóły znajdziesz tutaj: fb.me/e/2haP5RzlO ...
View on Facebook
Za nami Blue Monday, w którym okazuje się, że nasze postanowienia noworoczne są nierealne. Dalaczego tak się dzieje? Czy to ma coś wspólnego z naszymi chęciami? Dlaczego spada nam motywacja? Jak stawiać sobie cele w zdrowym odżywiniu?👉 O tym między innymi będziemy rozmawiać w 10-dniowym wyzwaniu, które startuje już dzisiaj o 20.00. 👉 Na rozgrzewkę obejrzyj moje spotkanie z Magda Kulczycka na temat noworocznych postanowień 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇 ...
View on Facebook

2 weeks ago

Małgorzata Nitka PerfectMe's cover photo ...
View on Facebook
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.

*Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowościach, promocjach, produktach i usługach malgorzatanitka.pl.
Zgodę można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.