Ten przepis na chleb żytni razowy na zakwasie z mąką z płaskurki i samopszy wymagał ode mnie trochę zawzięcia. Pierwsze trzy chleby poszły do kosza. Nie chciały urosnąć albo były kwaśne. Teraz już wiem, że proces fermentacji trwał za długo, dlatego chleb był kwaśny. Po pierwsze trzymałam rozczyn w lodówce w zbyt niskiej temperaturze, a po drugie nie podgrzewałam ciasta na chleb w piekarniku.

Jeśli nie masz mąki z płaskurki czy samopszy możesz użyć tylko mąki orkiszowej.

Na końcu opisu podaję też przepis na Termomix.

Bardzo zależało mi na tym, żeby nie dodawać drożdży, bo naturalna fermentacja zakwasu przyczynia się do usuwania licznych związków o działaniu rakotwórczym: azotanów, azotynów, a przede wszystkim toksyn pleśniowych. Dopiero zastosowanie poniższych kroków spowodowało, że chleb żytni razowy na zakwasie z mąką z płaskurki i samopszy wyśmienicie smakuje, ma elastyczną konsystencję, nie kruszy się, nie jest kwaśny i nie trzeba na niego czekać całą dobę. Ciasto mieszam w cudownym urządzeniu Termomix (przeżywam drugą miłość do tego sprzętu :-), mąki mieszam w dużym szklanym pojemniku, a potem tylko odmierzam odpowiednią ilość. Zaczynam przygotowania o dziewiątej rano i na wieczór mam już cieplutki, pachnący chlebek na kolację.

Rozczyn przechowuję w lodówce w półlitrowym szklanym słoiku w temperaturze nie mniejszej niż 8 stopni.

SKŁADNIKI

  • Rozczyn – do pierwszego wypieku najlepiej jest go otrzymać od kogoś, kto już sam wypieka taki chlebek (daj mi znać jeśli jesteś z Warszawy, chętnie się podzielę),
  • 0,5 kg mąki (np. żytnia razowa, żytnia pytlowa, mąka z samopszy, mąka z płaskurki, gryczana, płatki owsiane, mąka konopna (max 2 łyżki), mąka orkiszowa),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • około 250-300 ml ciepłej wody.

Opcjonalnie: pestki słonecznika, pestki dyni, czarnuszka, kminek, mak, ziarenka chia.

Przygotowanie:

Przygotowanie rozczynu:

Wyjąć zakwas  z lodówki, dodać do słoika kilka łyżek ciepłej wody i 2-3 łyżki mąki żytniej (najlepiej typ 2000). Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ja odstawiam na kaloryfer, albo od czasu do czasu podgrzewam w piekarniku (30-40 stopni). Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 4-5 godzin). Mąka do rozczynu nie była uwzględniona w składnikach.

Przygotowanie ciasta:

  1. Wyrośnięty rozczyn i wszystkie wymienione składniki (oprócz ziarenek) umieścić w misce, w której będziemy wyrabiać chleb. Można użyć tylko mąki orkiszowej, albo pomieszać ją z wyżej wymienionymi mąkami. Przy czym mąkę konopną czy płatki owsiane traktować jako niewielki dodatek. Dokładnie wymieszać. Odłożyć do półlitrowego słoika ok. 3-4 łyżek ciasta i schować do lodówki. Będzie to zakwas do następnej porcji chleba.
  2. Do pozostałej ilości ciasta można dodać według uznania ziarna: słonecznika/czarnuszki/dyni itp. Wymieszać i przełożyć do nasmarowanej tłuszczem (ja używam masła klarowanego lub smalcu) i posypanej mąką foremki. Ja używam szklanej keksówki o wymiarach 27x11x7 cm. Podana w przepisie ilość ciasta napełni taką foremkę do 2/3 objętości.
  3. Posypać płatkami owsianymi/czarnuszką/makiem itp. według uznania.
  4. Odstawić ciasto na około 6 godzin, aż urośnie po brzegi. Chleb wyrośnie szybciej jeżeli odstawimy go w ciepłe miejsce. Ja ustawiam foremkę z ciastem na drewnianej deseczce na kaloryferze lub umieszczam w piekarniku, który podgrzewam od czasu do czasu do 30-40 stopni. Często już po 3-4 godzinach ciasto jest gotowe do pieczenia. Chleb wyrasta w różnym tempie. Zależy to od jakości mąki.
  5. Piec w piekarniku, na średnim poziomie, w temp. 195 st. C ok. 50 min.
  6. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki na kratownicę, przykryć ściereczką i… jeśli dasz radę,  poczekać aż wystygnie. Mnie zdarza się to rzadko ?

Uwaga. Jeżeli chcemy mieć gotowy chleb na kolację, to całą procedurę rozpoczynamy najpóźniej o 7-9 rano.

Rozczyn można przechowywać w lodówce do 14 dni. Kolejny wypiek chleba najlepiej jednak zrealizować w ciągu siedmiu dni. Jeśli nie będzie to możliwe, polecam go „odświeżyć”. Wyjąć rozczyn z lodówki, dodać 2 łyżki żytniej mąki, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 4-5 godzin, aż zacznie pracować. Po tym czasie schować odświeżony rozczyn do lodówki.

Jeżeli przewidujesz, że przez dłuższy czas nie będziesz piec chleba zamroź rozczyn. Przed kolejnym wypiekiem odśwież go ze dwa razy.

Zobacz na filmie jaka powinna być konsystencja ciasta na chleb żytni na zakwasie.

Przepis na Termomix:

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać rozczyn, mąkę i 1,5 łyżeczki soli.
  2. Wyrobić ciasto 2 minuty/obroty interwał.
  3. Odłożyć 2 łyżki roczynu do słoika i schować do lodówki.
  4. Do pozostałego ciasta dodćj pestki/ziarenka według uznania.
  5. Wymieszać 20 sekund/obroty interwał.
  6. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki.
  7. Poczekać do wyrośnięcia.
  8. Piec ok. 50 minut w temperaturze 195 st.

Smacznego!

3 weeks ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

9 months ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

9 months ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

11 months ago

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, odzyskać Moc, poczuć się lepiej i atrakcyjnie, uwierzyć we własne możliwości i przyciągnąć to, o czym marzą poprzez sposób w jaki karmią swoje ciało i jak je ubierają. Wspieram w odzyskaniu kontroli nad jedzeniem, równowagi hormonalnej, emocjonalnej i energetycznej na poziomie ciała, umysłu i duszy oraz w odkrywaniu indywidualnego stylu, który pomoże wyzwolić wewnętrzne piękno, pełny potencjał i siłę do transformacji życia. Razem pokonamy „pułapki myślenia” i konsekwentnie wprowadzimy zmiany w życie. Nie pozwól, aby emocje i ograniczające przekonania powstrzymywały Cię przed pokazaniem światu najlepszej wersji siebie. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

11 months ago

Małgorzata Nitka's cover photo ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.