Za to ciasto czekoladowo-kokosowe bez pieczenia zabierałam się kilka razy. Zawsze czegoś mi brakowało, albo zapomniałam schłodzić śmietankę kokosową odpowiednio wcześnie. Przepis pochodzi z książki Kompendium nietolerancji pokarmowej. Właściwie nie musiałam za wiele ingerować w ten przepis. Zamiast daktyli z oryginalnego przepisu użyłam za pierwszym razem suszonego miąższu tamaryndu, a kolejnym razem własnej roboty dżemu z borówki kanadyjskiej, oczywiście bez dodatku cukru. Zrezygnowałam również z miodu, który był w oryginalnym przepisie, ze względu na wysoki IG. Zamiast miodu używam cukru kokosowego (produkt nieprzetwarzany o niskim IG) albo erytrytolu. Moja glukoza po takim wariancie ciasta jest stabilna, a ja czuję się świetnie przez cały dzień i do tego nie ciągnie mnie do słodyczy 🙂

Ciasto nie jest trudne, ale na jego przygotowanie trzeba poświęcić około godziny. Trzeba pamiętać, żeby dzień wcześniej schłodzić śmietankę kokosową w lodówce i ewentualnie namoczyć suszone owoce.

 

 

SKŁADNIKI

Na tortownicę o średnicy 16 cm

Na spód

  • ¾ szkl. (100 g) suszonego miąższu tamaryndu/suszonych daktyli/gęstego niesłodzonego dżemu
  • 1 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/3 szkl. płatków jaglanych
  • 2-3 łyżeczki mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • szczypta sproszkowanej laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

na warstwę czekoladową

  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego minimum 24 godziny (mleko bez dodatków, o zawartości kokosa minimum 80%)
  • 80 g gorzkiej czekolady (co najmniej 80%)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodu o niskim IG
  • ½ łyżeczki agaru
  • duża szczypta sproszkowanej laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

na warstwę kokosową

  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego minimum 24 godziny w lodówce (mleko bez dodatków, o zawartości kokosa minimum 80%)
  • 3 1/2 łyżki pasty kokosowej/musu kokosowego
  • 3-4 łyżki cukru palmowego/ksylitol/erytrolu
  • ½ łyżeczki agaru
  • duża szczypta sproszkowanej laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

do dekoracji

  • chipsy kokosowe i pestki granatu/maliny

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta zacznij od wykonania spodu. Tamarynd/daktyle namocz przez noc w gorącej wodzie. Jeśli używasz świeżych lub dość miękkich daktyli to 1-2 godziny moczenia powinny wystarczyć. To samo dotyczy suszonego miąższu tamaryndu.
  2. Na drugi dzień odsącz tamarynd/daktyle i zmiksuj blenderem na gładką masę z 1-2 łyżkami wody z ich moczenia. Jeżeli używasz gęstego dżemu nie musisz dodawać wody. Dodaj olej kokosowy i ponownie zmiksuj.
  3. Zmiksowany tamarynd/daktyle/dżem przełóż do miski. Dodaj płatki, wiórki i przyprawy. Wymieszaj całość, a następnie stopniowo, po łyżeczce dodawaj mąkę kokosową, do uzyskania w miarę zwartej masy do wylepienia spodu. Mąka kokosowa jest silnie higroskopijna i pochłonie nadmiar wilgoci.
  4. Przygotowaną masą dokładnie wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki do schłodzenia.
  5. Przygotuj czekoladową warstwę ciasta. Wyjmij puszkę schłodzonego mleka koksowego, obróć do góry dnem i otwórz. Odlej wodę kokosową, a stałą część – śmietankę kokosową przełóż do rondelka i zacznij podgrzewać na małym ogniu.
  6. Do śmietanki dodaj wybrany słód, wanilię i połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, dodaj agar i trzepaczką dokładnie wymieszaj całość. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 2 minuty, żeby agar zaczął działać. Następnie zdejmij masę z ognia i odstaw do schłodzenia. Żeby przyspieszyć ten proces możesz wstawić rondelek do zlewu wypełnionego zimną wodą i mieszać masę od czasu do czasu, tak by równomiernie tężała. Następnie wylej czekoladową warstwę na schłodzony spód i wstaw do lodówki.
  7. Do przygotowania kolejnej warstwy ciasta użyj kolejnej puszki mleka kokosowego. Ponownie oddziel śmietankę kokosową i przełóż do rondelka. Dołóż cukier kokosowy/erytrytol, wanilię i pastę kokosową. Podgrzewaj całość na małym ogniu do połączenia się składników, a następnie dodaj agar i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj około 2 minuty. Masę kokosową schodź nieco i wlej na czekoladową warstwę ciasta. Całość wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  8. Udekoruj chipsami kokosowymi i pestkami granatu/malinami lub innymi sezonowymi owocami o niskim IG. Ciasto przechowuj w lodówce.

Smacznego 🙂

 

2 months ago

"Postarzałam się, nie pytając nikogo o pozwolenie, wywołując burzę i oburzenie wśród zaciętych bojowników przeciw starzeniu się. Ośmieliłam się przejść po czerwonym dywanie, z moją piękną twarzą i ciałem – pełnym zmarszczek wokół oczu i nadmiaru kilogramów – z tym wszystkim, czym obdarzyła mnie natura, bez wahania i bez najmniejszego zainteresowania opinią zwolenników wiecznej młodości. I to jest wspaniałe. Bo ktoś w końcu musi powiedzieć światu, że starzenie się nie jest żadnym powodem do wstydu". Monica Bellucci fot Mila Sutton ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

3 months ago

BUDZISZ SIĘ ZMĘCZONA... ODKRYJ DLACZEGO!Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.Jeśli budzisz się zmęczona problem może leżeć na talerzu!Zadbaj o to, co jesz, bo regeneracja organizmu zaczyna się od tego co nakładasz na talerz 🌟 Zacznij od wprowadzenia do swojej diety jednej dodatkowej porcji białka każdego dnia.Brak białka w Twojej diecie oznacza brak regeneracji. Twoje mięśnie i organizm nie mają, z czego czerpać energii!🌟 Dodaj niskoskrobiowe warzywa do każdego posiłku – zobaczysz różnicę!To sekret sytości, energii i lepszego trawienia! Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, powodują nagłe skoki cukru i energii, a potem szybki spadek! Może nieświadomie jesz ich za dużo. 🌟 Zredukuj alkohol – to więcej niż tylko kalorie! Alkohol wpływa na metabolizm, równowagę hormonalną i jakość regeneracji organizmu, co może znacząco pogarszać Twoje samopoczucie i energię.Alkohol pogarsza objawy menopauzy, wpływa na sen, regenerację i utrudnia osiąganie celów zdrowotnych.🌟 Zwolnij podczas jedzenia – Twój układ trawienny zyska czas na spokojną i efektywną pracę!Szybkie jedzenie przeciąża układ trawienny, co utrudnia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dodatkowo może prowadzić do wzdęć i niestrawności.Powolne jedzenie to prosty, ale potężny sposób na lepsze trawienie, większą satysfakcję z posiłków i ograniczenie podjadania.Jedz świadomie, wolniej i wybieraj produkty, które nasycą Cię na dłużej.Małe zmiany w odżywianiu = wielkie zmiany w Twoim życiu🌟 🌟 🌟 W moim darmowym poradniku znajdziesz konkretne wskazówki, jak to zrobić.Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.#świadomość #rozwoj #kobietaposześćdziesiątce #kobietapo50 #białko #węglowodany #cukier #lowcarbs #lepszesamopoczucie #dobrezdrowie ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

12 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.