Za to ciasto czekoladowo-kokosowe bez pieczenia zabierałam się kilka razy. Zawsze czegoś mi brakowało, albo zapomniałam schłodzić śmietankę kokosową odpowiednio wcześnie. Przepis pochodzi z książki Kompendium nietolerancji pokarmowej. Właściwie nie musiałam za wiele ingerować w ten przepis. Zamiast daktyli z oryginalnego przepisu użyłam za pierwszym razem suszonego miąższu tamaryndu, a kolejnym razem własnej roboty dżemu z borówki kanadyjskiej, oczywiście bez dodatku cukru. Zrezygnowałam również z miodu, który był w oryginalnym przepisie, ze względu na wysoki IG. Zamiast miodu używam cukru kokosowego (produkt nieprzetwarzany o niskim IG) albo erytrytolu. Moja glukoza po takim wariancie ciasta jest stabilna, a ja czuję się świetnie przez cały dzień i do tego nie ciągnie mnie do słodyczy 🙂

Ciasto nie jest trudne, ale na jego przygotowanie trzeba poświęcić około godziny. Trzeba pamiętać, żeby dzień wcześniej schłodzić śmietankę kokosową w lodówce i ewentualnie namoczyć suszone owoce.

 

 

SKŁADNIKI

Na tortownicę o średnicy 16 cm

Na spód

  • ¾ szkl. (100 g) suszonego miąższu tamaryndu/suszonych daktyli/gęstego niesłodzonego dżemu
  • 1 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/3 szkl. płatków jaglanych
  • 2-3 łyżeczki mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • szczypta sproszkowanej laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

na warstwę czekoladową

  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego minimum 24 godziny (mleko bez dodatków, o zawartości kokosa minimum 80%)
  • 80 g gorzkiej czekolady (co najmniej 80%)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodu o niskim IG
  • ½ łyżeczki agaru
  • duża szczypta sproszkowanej laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

na warstwę kokosową

  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego minimum 24 godziny w lodówce (mleko bez dodatków, o zawartości kokosa minimum 80%)
  • 3 1/2 łyżki pasty kokosowej/musu kokosowego
  • 3-4 łyżki cukru palmowego/ksylitol/erytrolu
  • ½ łyżeczki agaru
  • duża szczypta sproszkowanej laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

do dekoracji

  • chipsy kokosowe i pestki granatu/maliny

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta zacznij od wykonania spodu. Tamarynd/daktyle namocz przez noc w gorącej wodzie. Jeśli używasz świeżych lub dość miękkich daktyli to 1-2 godziny moczenia powinny wystarczyć. To samo dotyczy suszonego miąższu tamaryndu.
  2. Na drugi dzień odsącz tamarynd/daktyle i zmiksuj blenderem na gładką masę z 1-2 łyżkami wody z ich moczenia. Jeżeli używasz gęstego dżemu nie musisz dodawać wody. Dodaj olej kokosowy i ponownie zmiksuj.
  3. Zmiksowany tamarynd/daktyle/dżem przełóż do miski. Dodaj płatki, wiórki i przyprawy. Wymieszaj całość, a następnie stopniowo, po łyżeczce dodawaj mąkę kokosową, do uzyskania w miarę zwartej masy do wylepienia spodu. Mąka kokosowa jest silnie higroskopijna i pochłonie nadmiar wilgoci.
  4. Przygotowaną masą dokładnie wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki do schłodzenia.
  5. Przygotuj czekoladową warstwę ciasta. Wyjmij puszkę schłodzonego mleka koksowego, obróć do góry dnem i otwórz. Odlej wodę kokosową, a stałą część – śmietankę kokosową przełóż do rondelka i zacznij podgrzewać na małym ogniu.
  6. Do śmietanki dodaj wybrany słód, wanilię i połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, dodaj agar i trzepaczką dokładnie wymieszaj całość. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 2 minuty, żeby agar zaczął działać. Następnie zdejmij masę z ognia i odstaw do schłodzenia. Żeby przyspieszyć ten proces możesz wstawić rondelek do zlewu wypełnionego zimną wodą i mieszać masę od czasu do czasu, tak by równomiernie tężała. Następnie wylej czekoladową warstwę na schłodzony spód i wstaw do lodówki.
  7. Do przygotowania kolejnej warstwy ciasta użyj kolejnej puszki mleka kokosowego. Ponownie oddziel śmietankę kokosową i przełóż do rondelka. Dołóż cukier kokosowy/erytrytol, wanilię i pastę kokosową. Podgrzewaj całość na małym ogniu do połączenia się składników, a następnie dodaj agar i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj około 2 minuty. Masę kokosową schodź nieco i wlej na czekoladową warstwę ciasta. Całość wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  8. Udekoruj chipsami kokosowymi i pestkami granatu/malinami lub innymi sezonowymi owocami o niskim IG. Ciasto przechowuj w lodówce.

Smacznego 🙂

 

8 months ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... See MoreSee Less
View on Facebook

9 months ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... See MoreSee Less
View on Facebook

10 months ago

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, odzyskać Moc, poczuć się lepiej i atrakcyjnie, uwierzyć we własne możliwości i przyciągnąć to, o czym marzą poprzez sposób w jaki karmią swoje ciało i jak je ubierają. Wspieram w odzyskaniu kontroli nad jedzeniem, równowagi hormonalnej, emocjonalnej i energetycznej na poziomie ciała, umysłu i duszy oraz w odkrywaniu indywidualnego stylu, który pomoże wyzwolić wewnętrzne piękno, pełny potencjał i siłę do transformacji życia. Razem pokonamy „pułapki myślenia” i konsekwentnie wprowadzimy zmiany w życie. Nie pozwól, aby emocje i ograniczające przekonania powstrzymywały Cię przed pokazaniem światu najlepszej wersji siebie. ... See MoreSee Less
View on Facebook

10 months ago

Małgorzata Nitka's cover photo ... See MoreSee Less
View on Facebook

11 months ago

Jaki miły początek dnia 💃💃💃 Aż chce się pracować, chociaż jest sobota.Dziękuję Monika za te wspaniałe słowa dodające mocy ❤️Tuż po Wielkiejnocy odbyłam konsultację z Małgorzata Nitka - psychodietetykiem, która pomaga osobom potrzebującym, takim jak ja.🤭 Nasze ciała zmieniają się po czterdziestce i czasami trudno je utrzymać w takiej formie, jak była wcześniej. Małgosia bardzo profesjonalnie podeszła do temu. Zleciła mi prowadzenie dzienniczka żywienia, miałam listę pytań i badań laboratoryjnych do wykonania, aby określić, gdzie leżą przyczyny moich różnych niedoskonałości. Dawno nie byłam tak zaopiekowana i zaskoczona, bo wiedza Gosi jest ogromna. Potrafi wyłapać zależności między nawykami a reakcjami organizmu, na które bym nawet nie wpadła. Polecam każdemu, kto zmaga się z różnymi problemami żywieniowymi. Nie muszą one dotyczyć samej nadwagi, ale ogólnie żywienia i jego wpływu na samopoczucie. Kiedyś wcinałam owsianki na śniadanie, a po kilku godzinach nachodziła mnie taka senność, że nie byłam w stanie nic robić. Gluten, mleka roślinne, czy cukry proste to niekoniecznie dobrzy kompani od rana. Czasem zmiana nawyków może zdziałać cuda. Znowu wracamy do tego samego, co czasem powtarzam - kwestia podjęcia decyzji. Chcesz czuć się dobrze we własnym ciele? Zadziałaj z Małgorzata Nitka👍Dziękuję! 💛 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.