Jak Proszek Zasadowy BASE Plus odkwasza organizm?

Kwasy uwalniają w roztworach wodnych jony wodorowe H+. Im więcej uwolnionych jonów, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa im silniejszy kwas jest silniejszy.

Istotne znaczenie w buforowaniu jonów H+ przypisuje się organicznym solom substancji mineralnych i pierwiastków śladowych. W procesie rozkładu tych soli uwalniane są aniony organiczne, które następnie mogą przyjmować jony wodorowe. Powstające kwasy organiczne rozkładane są do wody i dwutlenku węgla, i w ten sposób dochodzi do usunięcia nadmiaru protonów z organizmu. Jak przedstawiono na przykładzie cytrynianu magnezu (rysunek poniżej), pozostałe kationy wymieniane są na jony wodorowe w mechanizmie resorpcji zwrotnej, z moczu pierwotnego w nerkach.  W ten sposób utrzymywana jest neutralność ładunków a nadmiar kwasów usuwany jest z organizmu. Wielkość podaży anionów organicznych jest zatem istotnym czynnikiem wpływającym na równowagę kwasowo-zasadowa organizmu.

 

Na straży stałego pH krwi stoją mechanizmy regulacyjne, do których zalicza się:

  • układy buforowe krwi i tkanek (tworzą nieszkodliwe sole i usuwają je z organizmu, nie zmieniając przy tym swojego pH),
  • krążenie,
  • trawienie,
  • wytwarzanie hormonów,
  • wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca,
  • wydalanie kwasów lub zasad przez nerki

W skład Proszku Zasadowego BASE Plus wchodzą wyłącznie związki mineralne w postaci organicznej (cytryniany wapnia, magnezu i potasu) oraz inulina. To właśnie takie formy minerałów mają istotne znaczenie w neutralizacji kwasów. Mogą one przyjmować jony H+ odpowiedzialne za zmianę pH płynów ustrojowych, a powstałe w ten sposób związki rozkładane są do wody i dwutlenku węgla, a następnie wydalane przez nerki i płuca.

 

 

Facebook Posts

Lubicie pizzę? Ja bardzo, ale nie jem jej codziennie. Najbliższa niedziela, z okazji dnia pizzy, będzie należała do takich niecodziennych okoliczności. Przepisu na zwykłą pizzę chyba nie muszę podawać, za to zachęcam do wypróbowania mojego ostatniego eksperymentu kulinarnego, a mianowicie pizzy na spodzie z warzyw. Zdziwicie się jak świetnie smakuje i do tego nie daje tak dużego uczucia pełności jak pizza na drożdżach.
Zobacz mój ostatni wpis na blogu.
Link podaję w komentarzu 👇
... See MoreSee Less

View on Facebook