Podana ilość składników wystarcza do napełnienia 3 szklanych żaroodpornych foremek (keksówki) o wymiarach: 24x11x7,5 cm lub kilka małych papierowych form do pieczenia.
Ja zazwyczaj zamrażam surowy pasztet w mniejszy foremkach, a potem wyjmuję potrzebną ilość z zamrażalnika, czekam aż się rozmrozi i piekę. Smakuje jak świeżo zrobiony.
SKŁADNIKI
- 80 dkg mięsa wieprzowego
- 1 kg wołowiny
- 20-30 dag wątróbki wieprzowej
- 50-60 dag boczku lub podgardla
- mała golonka
- ½ kurczaka lub 4 udka
- 3 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- majeranek (min. 1 opakowanie)
- 1 średnia gałka muszkatołowa – świeżo starta
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 kajzerka (opcjonalnie). Bułka nadaje pasztetowi więcej plastyczności.
- płaska łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- do wysmarowania formy: masło klarowane/smalec, 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
- Mięso podziel na mniejsze kawałki.
- Do dużego garnka wlej 1 szklankę wody, włóż ziele angielskie, liście laurowe i 1/3 paczki majeranku. Zagotuj.
- Dodaj mięso (bez wątróbki), cebulę, marchew, pietruszkę i duś na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
- Dodaj wątróbkę i duś dalej mięso do miękkości (aż mięso samo będzie odchodziło od kości). Jeśli woda wyparuje, to uzupełnij ją tak, żeby na dnie garnka było trochę wywaru.
- Ostudź składniki do temperatury pokojowej.
- Jeśli dodajesz bułkę kajzerkę, to umieść ją teraz całą w garnku, żeby się namoczyła w wywarze.
- Zmiel wszystko 2-3 razy razem z sosem.
- Do zmielonego mięsa dodaj 4 jaja, resztę majeranku, sól, pieprz i świeżo zmielona gałkę muszkatołową.
- Wymieszaj dokładnie całą masę (najlepiej rękami).
- Włóż całą masę do wysmarowanych tłuszczem i oprószonych bułką foremek. Dokładnie wypełnij całą przestrzeń zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Pasztet trochę rośnie w trakcie pieczenia, a potem opada.
- Wstaw foremki do lekko nagrzanego piekarnika na środkową blachę. Ustaw grzanie góra/dół.
- Piecz pasztet 80 minut w temperaturze 185 stopni (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu od razu wyjmij foremki z piekarnika. Poczekaj aż pasztet ostygnie i przechowuj go w lodówce do tygodnia.
Świetnie smakuje z chrzanem. Smacznego 🙂
WSKAZÓWKA: Mięso wieprzowe możesz zastąpić mięsem z królika. Cebulę można zamienić na pora.
This content isn't available right now
When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.Cześć
Jestem Małgorzata
Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.