Podana ilość składników wystarcza do napełnienia 3 szklanych żaroodpornych foremek (keksówki) o wymiarach: 24x11x7,5 cm lub kilka małych papierowych form do pieczenia.

Ja zazwyczaj zamrażam surowy pasztet w mniejszy foremkach, a potem wyjmuję potrzebną ilość z zamrażalnika, czekam aż się rozmrozi i piekę. Smakuje jak świeżo zrobiony.

 

SKŁADNIKI

  • 80 dkg mięsa wieprzowego
  • 1 kg wołowiny
  • 20-30 dag wątróbki wieprzowej
  • 50-60 dag boczku lub podgardla
  • mała golonka
  • ½ kurczaka lub 4 udka
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • majeranek (min. 1 opakowanie)
  • 1 średnia gałka muszkatołowa – świeżo starta
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kajzerka (opcjonalnie). Bułka nadaje pasztetowi więcej plastyczności.
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • do wysmarowania formy: masło klarowane/smalec, 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Mięso podziel na mniejsze kawałki.
  2. Do dużego garnka wlej 1 szklankę wody, włóż ziele angielskie, liście laurowe i 1/3 paczki majeranku. Zagotuj.
  3. Dodaj mięso (bez wątróbki), cebulę, marchew, pietruszkę i duś na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
  4. Dodaj wątróbkę i duś dalej mięso do miękkości (aż mięso samo będzie odchodziło od kości). Jeśli woda wyparuje, to uzupełnij ją tak, żeby na dnie garnka było trochę wywaru.
  5. Ostudź składniki do temperatury pokojowej.
  6. Jeśli dodajesz bułkę kajzerkę, to umieść ją teraz całą w garnku, żeby się namoczyła w wywarze.
  7. Zmiel wszystko 2-3 razy razem z sosem.
  8. Do zmielonego mięsa dodaj 4 jaja, resztę majeranku, sól, pieprz i świeżo zmielona gałkę muszkatołową.
  9. Wymieszaj dokładnie całą masę (najlepiej rękami).
  10. Włóż całą masę do wysmarowanych tłuszczem i oprószonych bułką foremek. Dokładnie wypełnij całą przestrzeń zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Pasztet trochę rośnie w trakcie pieczenia, a potem opada.
  11. Wstaw foremki do lekko nagrzanego piekarnika na środkową blachę. Ustaw grzanie góra/dół.
  12. Piecz pasztet 80 minut w temperaturze 185 stopni (do suchego patyczka).
  13. Po upieczeniu od razu wyjmij foremki z piekarnika. Poczekaj aż pasztet ostygnie i przechowuj go w lodówce do tygodnia.

     

    Świetnie smakuje z chrzanem.  Smacznego 🙂

WSKAZÓWKA: Mięso wieprzowe możesz zastąpić mięsem z królika. Cebulę można zamienić na pora. 

 

2 months ago

"Postarzałam się, nie pytając nikogo o pozwolenie, wywołując burzę i oburzenie wśród zaciętych bojowników przeciw starzeniu się. Ośmieliłam się przejść po czerwonym dywanie, z moją piękną twarzą i ciałem – pełnym zmarszczek wokół oczu i nadmiaru kilogramów – z tym wszystkim, czym obdarzyła mnie natura, bez wahania i bez najmniejszego zainteresowania opinią zwolenników wiecznej młodości. I to jest wspaniałe. Bo ktoś w końcu musi powiedzieć światu, że starzenie się nie jest żadnym powodem do wstydu". Monica Bellucci fot Mila Sutton ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

3 months ago

BUDZISZ SIĘ ZMĘCZONA... ODKRYJ DLACZEGO!Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.Jeśli budzisz się zmęczona problem może leżeć na talerzu!Zadbaj o to, co jesz, bo regeneracja organizmu zaczyna się od tego co nakładasz na talerz 🌟 Zacznij od wprowadzenia do swojej diety jednej dodatkowej porcji białka każdego dnia.Brak białka w Twojej diecie oznacza brak regeneracji. Twoje mięśnie i organizm nie mają, z czego czerpać energii!🌟 Dodaj niskoskrobiowe warzywa do każdego posiłku – zobaczysz różnicę!To sekret sytości, energii i lepszego trawienia! Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, powodują nagłe skoki cukru i energii, a potem szybki spadek! Może nieświadomie jesz ich za dużo. 🌟 Zredukuj alkohol – to więcej niż tylko kalorie! Alkohol wpływa na metabolizm, równowagę hormonalną i jakość regeneracji organizmu, co może znacząco pogarszać Twoje samopoczucie i energię.Alkohol pogarsza objawy menopauzy, wpływa na sen, regenerację i utrudnia osiąganie celów zdrowotnych.🌟 Zwolnij podczas jedzenia – Twój układ trawienny zyska czas na spokojną i efektywną pracę!Szybkie jedzenie przeciąża układ trawienny, co utrudnia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dodatkowo może prowadzić do wzdęć i niestrawności.Powolne jedzenie to prosty, ale potężny sposób na lepsze trawienie, większą satysfakcję z posiłków i ograniczenie podjadania.Jedz świadomie, wolniej i wybieraj produkty, które nasycą Cię na dłużej.Małe zmiany w odżywianiu = wielkie zmiany w Twoim życiu🌟 🌟 🌟 W moim darmowym poradniku znajdziesz konkretne wskazówki, jak to zrobić.Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.#świadomość #rozwoj #kobietaposześćdziesiątce #kobietapo50 #białko #węglowodany #cukier #lowcarbs #lepszesamopoczucie #dobrezdrowie ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

12 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.