Podana ilość składników wystarcza do napełnienia 3 szklanych żaroodpornych foremek (keksówki) o wymiarach: 24x11x7,5 cm lub kilka małych papierowych form do pieczenia.

Ja zazwyczaj zamrażam surowy pasztet w mniejszy foremkach, a potem wyjmuję potrzebną ilość z zamrażalnika, czekam aż się rozmrozi i piekę. Smakuje jak świeżo zrobiony.

 

SKŁADNIKI

  • 80 dkg mięsa wieprzowego
  • 1 kg wołowiny
  • 20-30 dag wątróbki wieprzowej
  • 50-60 dag boczku lub podgardla
  • mała golonka
  • ½ kurczaka lub 4 udka
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • majeranek (min. 1 opakowanie)
  • 1 średnia gałka muszkatołowa – świeżo starta
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kajzerka (opcjonalnie). Bułka nadaje pasztetowi więcej plastyczności.
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • do wysmarowania formy: masło klarowane/smalec, 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Mięso podziel na mniejsze kawałki.
  2. Do dużego garnka wlej 1 szklankę wody, włóż ziele angielskie, liście laurowe i 1/3 paczki majeranku. Zagotuj.
  3. Dodaj mięso (bez wątróbki), cebulę, marchew, pietruszkę i duś na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
  4. Dodaj wątróbkę i duś dalej mięso do miękkości (aż mięso samo będzie odchodziło od kości). Jeśli woda wyparuje, to uzupełnij ją tak, żeby na dnie garnka było trochę wywaru.
  5. Ostudź składniki do temperatury pokojowej.
  6. Jeśli dodajesz bułkę kajzerkę, to umieść ją teraz całą w garnku, żeby się namoczyła w wywarze.
  7. Zmiel wszystko 2-3 razy razem z sosem.
  8. Do zmielonego mięsa dodaj 4 jaja, resztę majeranku, sól, pieprz i świeżo zmielona gałkę muszkatołową.
  9. Wymieszaj dokładnie całą masę (najlepiej rękami).
  10. Włóż całą masę do wysmarowanych tłuszczem i oprószonych bułką foremek. Dokładnie wypełnij całą przestrzeń zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Pasztet trochę rośnie w trakcie pieczenia, a potem opada.
  11. Wstaw foremki do lekko nagrzanego piekarnika na środkową blachę. Ustaw grzanie góra/dół.
  12. Piecz pasztet 80 minut w temperaturze 185 stopni (do suchego patyczka).
  13. Po upieczeniu od razu wyjmij foremki z piekarnika. Poczekaj aż pasztet ostygnie i przechowuj go w lodówce do tygodnia.

     

    Świetnie smakuje z chrzanem.  Smacznego 🙂

WSKAZÓWKA: Mięso wieprzowe możesz zastąpić mięsem z królika. Cebulę można zamienić na pora. 

 

8 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

8 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.