Podana ilość składników wystarcza do napełnienia 3 szklanych żaroodpornych foremek (keksówki) o wymiarach: 24x11x7,5 cm lub kilka małych papierowych form do pieczenia.

Ja zazwyczaj zamrażam surowy pasztet w mniejszy foremkach, a potem wyjmuję potrzebną ilość z zamrażalnika, czekam aż się rozmrozi i piekę. Smakuje jak świeżo zrobiony.

 

SKŁADNIKI

  • 80 dkg mięsa wieprzowego
  • 1 kg wołowiny
  • 20-30 dag wątróbki wieprzowej
  • 50-60 dag boczku lub podgardla
  • mała golonka
  • ½ kurczaka lub 4 udka
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • majeranek (min. 1 opakowanie)
  • 1 średnia gałka muszkatołowa – świeżo starta
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kajzerka (opcjonalnie). Bułka nadaje pasztetowi więcej plastyczności.
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • do wysmarowania formy: masło klarowane/smalec, 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Mięso podziel na mniejsze kawałki.
  2. Do dużego garnka wlej 1 szklankę wody, włóż ziele angielskie, liście laurowe i 1/3 paczki majeranku. Zagotuj.
  3. Dodaj mięso (bez wątróbki), cebulę, marchew, pietruszkę i duś na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
  4. Dodaj wątróbkę i duś dalej mięso do miękkości (aż mięso samo będzie odchodziło od kości). Jeśli woda wyparuje, to uzupełnij ją tak, żeby na dnie garnka było trochę wywaru.
  5. Ostudź składniki do temperatury pokojowej.
  6. Jeśli dodajesz bułkę kajzerkę, to umieść ją teraz całą w garnku, żeby się namoczyła w wywarze.
  7. Zmiel wszystko 2-3 razy razem z sosem.
  8. Do zmielonego mięsa dodaj 4 jaja, resztę majeranku, sól, pieprz i świeżo zmielona gałkę muszkatołową.
  9. Wymieszaj dokładnie całą masę (najlepiej rękami).
  10. Włóż całą masę do wysmarowanych tłuszczem i oprószonych bułką foremek. Dokładnie wypełnij całą przestrzeń zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Pasztet trochę rośnie w trakcie pieczenia, a potem opada.
  11. Wstaw foremki do lekko nagrzanego piekarnika na środkową blachę. Ustaw grzanie góra/dół.
  12. Piecz pasztet 80 minut w temperaturze 185 stopni (do suchego patyczka).
  13. Po upieczeniu od razu wyjmij foremki z piekarnika. Poczekaj aż pasztet ostygnie i przechowuj go w lodówce do tygodnia.

     

    Świetnie smakuje z chrzanem.  Smacznego 🙂

WSKAZÓWKA: Mięso wieprzowe możesz zastąpić mięsem z królika. Cebulę można zamienić na pora. 

 

2 months ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 months ago

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, odzyskać Moc, poczuć się lepiej i atrakcyjnie, uwierzyć we własne możliwości i przyciągnąć to, o czym marzą poprzez sposób w jaki karmią swoje ciało i jak je ubierają. Wspieram w odzyskaniu kontroli nad jedzeniem, równowagi hormonalnej, emocjonalnej i energetycznej na poziomie ciała, umysłu i duszy oraz w odkrywaniu indywidualnego stylu, który pomoże wyzwolić wewnętrzne piękno, pełny potencjał i siłę do transformacji życia. Razem pokonamy „pułapki myślenia” i konsekwentnie wprowadzimy zmiany w życie. Nie pozwól, aby emocje i ograniczające przekonania powstrzymywały Cię przed pokazaniem światu najlepszej wersji siebie. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 months ago

Małgorzata Nitka's cover photo ... See MoreSee Less
View on Facebook

5 months ago

Jaki miły początek dnia 💃💃💃 Aż chce się pracować, chociaż jest sobota.Dziękuję Monika za te wspaniałe słowa dodające mocy ❤️Tuż po Wielkiejnocy odbyłam konsultację z Małgorzata Nitka - psychodietetykiem, która pomaga osobom potrzebującym, takim jak ja.🤭 Nasze ciała zmieniają się po czterdziestce i czasami trudno je utrzymać w takiej formie, jak była wcześniej. Małgosia bardzo profesjonalnie podeszła do temu. Zleciła mi prowadzenie dzienniczka żywienia, miałam listę pytań i badań laboratoryjnych do wykonania, aby określić, gdzie leżą przyczyny moich różnych niedoskonałości. Dawno nie byłam tak zaopiekowana i zaskoczona, bo wiedza Gosi jest ogromna. Potrafi wyłapać zależności między nawykami a reakcjami organizmu, na które bym nawet nie wpadła. Polecam każdemu, kto zmaga się z różnymi problemami żywieniowymi. Nie muszą one dotyczyć samej nadwagi, ale ogólnie żywienia i jego wpływu na samopoczucie. Kiedyś wcinałam owsianki na śniadanie, a po kilku godzinach nachodziła mnie taka senność, że nie byłam w stanie nic robić. Gluten, mleka roślinne, czy cukry proste to niekoniecznie dobrzy kompani od rana. Czasem zmiana nawyków może zdziałać cuda. Znowu wracamy do tego samego, co czasem powtarzam - kwestia podjęcia decyzji. Chcesz czuć się dobrze we własnym ciele? Zadziałaj z Małgorzata Nitka👍Dziękuję! 💛 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.

*Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowościach, promocjach, produktach i usługach malgorzatanitka.pl.
Zgodę można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.