Zupa mocy – rosół kolagenowy – przygotuj bazę, a potem wykorzystaj w dowolny sposób, jako napój, zupę lub galaretkę.
Rosół kolagenowy to bogatsza wersja rosołu gotowana z większą ilością kości i chrząstek każdego zwierzęcia wraz ze szpikiem kostnym, który ma również niesamowite właściwości prozdrowotne. Mogą to być nogi wieprzowe, nóżki kurze, szyje, skrzydełka, szkielety drobiowe, kości szpikowe cięte, skórki. Najwięcej kolagenu mają nogi wieprzowe i skórki. Kości ptaków i ryb nie trzeba rozdrabniać, ale kości ssaków należy przepołowić, żeby wydostał się z nich szpik kostny.
Rosół kolagenowy to bogactwo składników witaminowych, mineralnych, jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, żelaza oraz jest bardzo bogaty w dwa ważne aminokwasy: prolinę i glicynę. Te aminokwasy są potrzebne do naprawy naszych komórek i kodu genetycznego, szczególnie gdy cierpimy na choroby autoimmunologiczne, zaburzenia metyzacji lub zespół jelita przesiąkliwego. Dodaje sił witalnych i wzmacnia odporność.
Najlepszy jest długo gotowany od 4 do 6 godzin, nawet 24 godziny, żeby wyciągnąć z kości największą ilości związków mineralnych.
Może powstać w wielu wersjach: z ziołami, warzywami i mięsem. Najlepiej przygotować sam wywar z kości jako bazę, zawekować lub zamrozić. Każdą porcję można potem przyrządzić według innego pomysłu, na przykład z mięsem, warzywami, jako rozgrzewający napój, zupę jarzynową, zupy krem czy w postaci galaretki skropionej cytryną i posypanej natką pietruszki.
SKŁADNIKI
- 1 kg wsadu (nogi wieprzowe, nóżki kurze, szyje, skrzydełka, szkielety drobiowe, kości szpikowe cięte, skórki) na 1 litr wody. Jeśli chcesz ugotować kilka litrów rosołu, odpowiednio zwiększ ilość wsadu i wody.
- Zioła (liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk lub inne ulubione).
- Ocet jabłkowy lub cytryna.
- Warzywa (marchewka, por, seler, pietruszka).
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso i kości opłucz w zimnej wodzie (kości najlepiej przepołowić/połamać). Wszystko włóż do dużego garnka i zalej wodą.
- Dodaj przyprawy oraz łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny (pomaga wydobyć z kości składniki odżywcze).
- Dodaj warzywa (opcjonalnie).
- Gotuj na wolnym ogniu na granicy wrzenia, pod przykryciem, minimum 4 godziny.
- Po ugotowaniu przelej rosół przez sito do drugiego garnka.
- Wrzący bulion wlej do wyparzonych słoików i zakręć nową zakrętką, a po wystygnięciu i zassaniu wieczek przechowuj w lodówce. Czysty rosół najlepiej jest mrozić w specjalnych pojemnikach przeznaczonych do mrożenia. Ja zamroziłam w słoikach i też jest OK.
- Najlepsze efekty są widoczne, gdy bulion kolagenowy pije się codziennie przez 3 miesiące, np. do śniadania i do obiadu lub zamiast kolacji.
This content isn't available right now
When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.
Cześć
Jestem Małgorzata
Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.