Zupa mocy – rosół kolagenowy – przygotuj bazę, a potem wykorzystaj w dowolny sposób, jako napój, zupę lub galaretkę.

Rosół kolagenowy to bogatsza wersja rosołu gotowana z większą ilością kości i chrząstek każdego zwierzęcia wraz ze szpikiem kostnym, który ma również niesamowite właściwości prozdrowotne. Mogą to być nogi wieprzowe, nóżki kurze, szyje, skrzydełka, szkielety drobiowe, kości szpikowe cięte, skórki. Najwięcej kolagenu mają nogi wieprzowe i skórki. Kości ptaków i ryb nie trzeba rozdrabniać, ale kości ssaków należy przepołowić, żeby wydostał się z nich szpik kostny.

Rosół kolagenowy to bogactwo składników witaminowych, mineralnych, jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, żelaza oraz jest bardzo bogaty w dwa ważne aminokwasy: prolinę i glicynę. Te aminokwasy są potrzebne do naprawy naszych komórek i kodu genetycznego, szczególnie gdy cierpimy na choroby autoimmunologiczne, zaburzenia metyzacji lub zespół jelita przesiąkliwego. Dodaje sił witalnych i wzmacnia odporność.

Najlepszy jest długo gotowany od 4 do 6 godzin, nawet 24 godziny, żeby wyciągnąć z kości największą ilości związków mineralnych.

Może powstać w wielu wersjach: z ziołami, warzywami i mięsem. Najlepiej przygotować sam wywar z kości jako bazę, zawekować lub zamrozić. Każdą porcję można potem przyrządzić według innego pomysłu, na przykład z mięsem, warzywami, jako rozgrzewający napój, zupę jarzynową, zupy krem czy w postaci galaretki skropionej cytryną i posypanej natką pietruszki.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg wsadu (nogi wieprzowe, nóżki kurze, szyje, skrzydełka, szkielety drobiowe, kości szpikowe cięte, skórki) na 1 litr wody. Jeśli chcesz ugotować kilka litrów rosołu, odpowiednio zwiększ ilość wsadu i wody.
  • Zioła (liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk lub inne ulubione).
  • Ocet jabłkowy lub cytryna.
  • Warzywa (marchewka, por, seler, pietruszka).
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso i kości opłucz w zimnej wodzie (kości najlepiej przepołowić/połamać). Wszystko włóż do dużego garnka i zalej wodą.
  2. Dodaj przyprawy oraz łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny (pomaga wydobyć z kości składniki odżywcze).
  3. Dodaj warzywa (opcjonalnie).
  4. Gotuj na wolnym ogniu na granicy wrzenia, pod przykryciem, minimum 4 godziny.
  5. Po ugotowaniu przelej rosół przez sito do drugiego garnka.
  6. Wrzący bulion wlej do wyparzonych słoików i zakręć nową zakrętką, a po wystygnięciu i zassaniu wieczek przechowuj w lodówce. Czysty rosół najlepiej jest mrozić w specjalnych pojemnikach przeznaczonych do mrożenia. Ja zamroziłam w słoikach i też jest OK.
  7. Najlepsze efekty są widoczne, gdy bulion kolagenowy pije się codziennie przez 3 miesiące, np. do śniadania i do obiadu lub zamiast kolacji.

 

2 weeks ago

"Postarzałam się, nie pytając nikogo o pozwolenie, wywołując burzę i oburzenie wśród zaciętych bojowników przeciw starzeniu się. Ośmieliłam się przejść po czerwonym dywanie, z moją piękną twarzą i ciałem – pełnym zmarszczek wokół oczu i nadmiaru kilogramów – z tym wszystkim, czym obdarzyła mnie natura, bez wahania i bez najmniejszego zainteresowania opinią zwolenników wiecznej młodości. I to jest wspaniałe. Bo ktoś w końcu musi powiedzieć światu, że starzenie się nie jest żadnym powodem do wstydu". Monica Bellucci fot Mila Sutton ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

3 weeks ago

BUDZISZ SIĘ ZMĘCZONA... ODKRYJ DLACZEGO!Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.Jeśli budzisz się zmęczona problem może leżeć na talerzu!Zadbaj o to, co jesz, bo regeneracja organizmu zaczyna się od tego co nakładasz na talerz 🌟 Zacznij od wprowadzenia do swojej diety jednej dodatkowej porcji białka każdego dnia.Brak białka w Twojej diecie oznacza brak regeneracji. Twoje mięśnie i organizm nie mają, z czego czerpać energii!🌟 Dodaj niskoskrobiowe warzywa do każdego posiłku – zobaczysz różnicę!To sekret sytości, energii i lepszego trawienia! Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, powodują nagłe skoki cukru i energii, a potem szybki spadek! Może nieświadomie jesz ich za dużo. 🌟 Zredukuj alkohol – to więcej niż tylko kalorie! Alkohol wpływa na metabolizm, równowagę hormonalną i jakość regeneracji organizmu, co może znacząco pogarszać Twoje samopoczucie i energię.Alkohol pogarsza objawy menopauzy, wpływa na sen, regenerację i utrudnia osiąganie celów zdrowotnych.🌟 Zwolnij podczas jedzenia – Twój układ trawienny zyska czas na spokojną i efektywną pracę!Szybkie jedzenie przeciąża układ trawienny, co utrudnia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dodatkowo może prowadzić do wzdęć i niestrawności.Powolne jedzenie to prosty, ale potężny sposób na lepsze trawienie, większą satysfakcję z posiłków i ograniczenie podjadania.Jedz świadomie, wolniej i wybieraj produkty, które nasycą Cię na dłużej.Małe zmiany w odżywianiu = wielkie zmiany w Twoim życiu🌟 🌟 🌟 W moim darmowym poradniku znajdziesz konkretne wskazówki, jak to zrobić.Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.#świadomość #rozwoj #kobietaposześćdziesiątce #kobietapo50 #białko #węglowodany #cukier #lowcarbs #lepszesamopoczucie #dobrezdrowie ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

10 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

11 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.