Pyszny pasztet z cukinii, wegetariański, z marchewką, selerem i cebulą, łatwy do zrobienia. Doskonała przekąska i opcja na kolację.
Pasztet z cukinii jest tak samo smaczny jedzony na ciepło, jak i na zimno. Polecam jednak, schłodzenie pasztetu przez noc w lodówce, ponieważ spowoduje to retrogradację skrobi zawartej w warzywach, czyli zmianę jej struktury. Część skrobi zamieni się w skrobię oporną, która jest świetną pożywką dla przyjaznych bakterii jelitowych oraz obniży glikemię poposiłkową. Chociaż cukinia i seler należy do warzyw niskoskrobiowych, to po zjedzeniu (na zimno lub po podgrzaniu) schłodzonego przez noc pasztetu z cukinii zawartość skrobi będzie znacznie mniejsza niż w pasztecie zjedzonym zaraz po upieczeniu. Jest to szczególnie ważne, jeśli cierpisz na insulinooporność, cukrzycę lub doświadczasz spadków nastroju w ciągu dnia.
Na końcu wpisu podaję przepis na pasztet z cukinii na THERMOMIX.
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie (około 0,5 kg)
- 1 duża cebula
- 1 surowa marchewka
- 1/3 średniego selera
- 2 jaja
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (50 g)
- 1/2 szklanki kaszy manny, razowej/otrąb owsianych/grysiku z płaskurki (100 g), patrz wskazówka poniżej
- Masło klarowane do wysmarowania formy
- Bułka tarta/otręby owsiane/grysik z płaskurki do posypania formy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 3-5 suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Formę keksową o wymiarach 24×11 cm posmarować masłem klarowanym i oprószyć bułką tartą/otrębami owsianymi/grysikiem z płaskurki, odstawić.
- Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Odstawić na 20 min, aż cukinia puści sok. Bardzo dokładnie odsączyć.
- Do odsączonych warzyw dodać resztę składników i przyprawy.
- Wymieszać.
- Włożyć do keksówki.
- Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni (do suchego patyczka).
- Podawać po ostudzeniu (najlepiej schłodzić w lodówce przez noc), pokrojony w plastry z ulubioną surówką lub ogórkiem małosolnym.
Pasztet z cukinii przepis na THERMOMIX:
- Formę keksową o wymiarach 24×11 cm posmarować masłem klarowanym i oprószyć bułką tartą/otrębami owsianymi/grysikiem z płaskurki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrobnić 15-20 s/obr. 4-5. Masę przełożyć do miski, odstawić na 20 min, aż cukinia puści sok. Bardzo dokładnie odsączyć.
- Włożyć odsączone warzywa do naczynia miksującego, dodać pozostałe składniki i przyprawy. Wymieszać 30 s/obr. wsteczne/obr. 4.
- Przełożyć masę do wcześniej przygotowanej keksówki.
- Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni (do suchego patyczka).
- Podawać po ostudzeniu (najlepiej schłodzić w lodówce przez noc), pokrojony w plastry z ulubioną surówką lub ogórkiem małosolnym.
Smacznego 🙂
WSKAZÓWKI:
Kaszę manną razową, otręby owsiane czy grysik z płaskurki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Można użyć zwykłej kaszy manny, jednak wówczas pasztet będzie miał wyższy IG (indeks glikemiczny).
Małych, młodych cukinii o miękkiej skórce nie trzeba obierać. Duże cukinie o twardej skórce należy obrać, pozbawić części nasiennej oraz w punkcie 2. w przepisie na THERMOMIX, w razie potrzeby wydłużyć czas rozdrabniania o 10 s.
PRZYBORY KUCHENNE: Miska, piekarnik, forma keksowa (dł. 24×11 cm)
This content isn't available right now
When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.Cześć
Jestem Małgorzata
Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.