Pyszny pasztet z cukinii, wegetariański, z marchewką, selerem i cebulą, łatwy do zrobienia. Doskonała przekąska i opcja na kolację.

Pasztet z cukinii jest tak samo smaczny jedzony na ciepło, jak i na zimno. Polecam jednak, schłodzenie pasztetu przez noc w lodówce, ponieważ spowoduje to retrogradację skrobi zawartej w warzywach, czyli zmianę jej struktury. Część skrobi zamieni się w skrobię oporną, która jest świetną pożywką dla przyjaznych bakterii jelitowych oraz obniży glikemię poposiłkową. Chociaż cukinia i seler należy do warzyw niskoskrobiowych, to po zjedzeniu (na zimno lub po podgrzaniu) schłodzonego przez noc pasztetu z cukinii zawartość skrobi będzie znacznie mniejsza niż w pasztecie zjedzonym zaraz po upieczeniu. Jest to szczególnie ważne, jeśli cierpisz na insulinooporność, cukrzycę lub doświadczasz spadków nastroju w ciągu dnia.

Na końcu wpisu podaję przepis na pasztet z cukinii na THERMOMIX.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie (około 0,5 kg)
  • 1 duża cebula
  • 1 surowa marchewka
  • 1/3 średniego selera
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (50 g)
  • 1/2 szklanki kaszy manny, razowej/otrąb owsianych/grysiku z płaskurki (100 g), patrz wskazówka poniżej
  • Masło klarowane do wysmarowania formy
  • Bułka tarta/otręby owsiane/grysik z płaskurki do posypania formy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 3-5 suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Formę keksową o wymiarach 24×11 cm posmarować masłem klarowanym i oprószyć bułką tartą/otrębami owsianymi/grysikiem z płaskurki, odstawić.
  2. Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Odstawić na 20 min, aż cukinia puści sok. Bardzo dokładnie odsączyć.
  3. Do odsączonych warzyw dodać resztę składników i przyprawy.
  4. Wymieszać.
  5. Włożyć do keksówki.
  6. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni (do suchego patyczka).
  7. Podawać po ostudzeniu (najlepiej schłodzić w lodówce przez noc), pokrojony w plastry z ulubioną surówką lub ogórkiem małosolnym.

 

Pasztet z cukinii przepis na THERMOMIX:

  1. Formę keksową o wymiarach 24×11 cm posmarować masłem klarowanym i oprószyć bułką tartą/otrębami owsianymi/grysikiem z płaskurki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrobnić 15-20 s/obr. 4-5. Masę przełożyć do miski, odstawić na 20 min, aż cukinia puści sok. Bardzo dokładnie odsączyć.
  3. Włożyć odsączone warzywa do naczynia miksującego, dodać pozostałe składniki i przyprawy. Wymieszać 30 s/obr. wsteczne/obr. 4.
  4. Przełożyć masę do wcześniej przygotowanej keksówki.
  5. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni (do suchego patyczka).
  6. Podawać po ostudzeniu (najlepiej schłodzić w lodówce przez noc), pokrojony w plastry z ulubioną surówką lub ogórkiem małosolnym.

Smacznego 🙂

WSKAZÓWKI:

Kaszę manną razową, otręby owsiane czy grysik z płaskurki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Można użyć zwykłej kaszy manny, jednak wówczas pasztet będzie miał wyższy IG (indeks glikemiczny).

Małych, młodych cukinii o miękkiej skórce nie trzeba obierać. Duże cukinie o twardej skórce należy  obrać, pozbawić części nasiennej oraz w punkcie 2. w przepisie na THERMOMIX, w razie potrzeby wydłużyć czas rozdrabniania o 10 s.

PRZYBORY KUCHENNE: Miska, piekarnik, forma keksowa (dł. 24×11 cm)

 

 

5 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

6 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.