SKŁADNIKI

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2,5 cm korzenia imbiru (lepszy jest fermentowany- przepis znajdziesz tutaj)
  • 1 cytryna
  • Czarny pieprz
  • 250 g tofu
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 paczka baby szpinaku
  • Kilka orzechów włoskiech
  • 1 dymka do przybrania
  • Oliwa z oliwek
  • Sos sojowy
  • Sos czosnkowy (może być ostry)/marynata tajska – uwaga na cukier.

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozgnieciony czosnek i imbir. Podsmaż 1 minutę.
  2. Dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego i odrobinę orientalnego, czarny pieprz i cytrynę. Wymieszaj.
  3. Dodaj pokrojone w paski tofu. Chwilę podsmaż aż tofu nabierze złocistego koloru ze wszystkich stron.
  4. Usuń tofu z patelni i trzymaj w cieple.
  5. Na tej samej patelni, dodając odrobinę oliwy i sosu sojowego, krótko podsmaż szparagi (pocięte w ukośne plastry) tak, żeby były delikatnie chrupiące.
  6. Dodaj szpinak i chwilkę podsmaż aż zmięknie.
  7. Dołóż przygotowane tofu, rozgniecione w ręku orzechy włoskie i wymieszaj. Odstaw z ognia.
  8. Skrop cytryną, oliwą z oliwek, dopraw czarnym pieprzem.
  9. Posyp dymką.
  10. Podawaj na świeżych liściach szpinaku, ryżem.

To jest świetna baza do różnych wariacji 🙂

1. Zamiast szparagów możesz użyć Pak Choy i brokuły.

2. Zamiast tofu możesz użyć czerwoną/czarną fasolę lub bób.

Smacznego!

Kiedyś sama przygotowywałam skórkę pomarańczową do moich dań. Dziś już tego nie robię. Chyba słusznie...
Przeczytajcie co znajuje się w skórce z cytryny.
Jakie macie sposoby na usuwanie niepożądanych składników z warzyw i owoców?Nie myjecie cytrusów przed obraniem? 🍋
Ten post sprawi, że zaczniecie bardziej zwracać na to uwagę 😶

Zobaczcie, jakimi dodatkami konserwuje się oraz woskuje cytrusy - co ciekawe, nie na każdym owocu są one wypisane, a tu producent się o to "pokusił" - chyba powinniśmy być mu wdzięczni 😎 roszyfrujemy je dla Was, bo być może już spotkaliście się z tymi nazwami 😊

❌imazalil - środek przeciw pleśnieniu, niestety silnie toksyczny (także poprzez kontakt przez skórę) potencjalnie rakotwórczy,
❌ thiabendazol - przeciw grzybom i pasożytom, silnie toksyczny, może uszkadzać układ nerwowy, potencjalnie rakotwórczy
❌ pyrimetanil - preparat grzybobójczy, szkodliwy dla organizmów wodnych,
❌ propiconazol - środek przeciwgrzybiczy, stosowany był często w uprawach zbóż; ciekawostką jest to, że w 2018 został wycofany 🤔

Substancje woskujące:

➡️E 903 - wosk carnauba (substancja naturalna)
➡️ E 904 - szelak (pozyskiwany z owadów - zatem w produktach spożywczych nieodpowiedni dla wegan)
❌ E 914 - utleniony wosk polietylenowy - może wykazywać działanie kancerogenne, uszkadzać wątrobę i nerki

O ile wosk carnauba i szelak jeszcze są znośne, o tyle te konserwanty nie są dla nas akceptowalne...

To jak, czujecie się przekonani? 😊
Zdjęcie pochodzi z konta Zdrowiej na co dzień - zaglądajcie tam po dawkę wiedzy 🙂
Dokładnie to zdjęcie wysłała nam jakiś czas temu czytelniczka -nie podpisała, że to nie jej, więc byłyśmy pewne, że możemy je pokazać - teraz mamy już jego prawdziwe źródło 🙂

Abstrahując od owoców - przypominamy temat prawidłowego gotowania warzyw: bit.ly/gotowanie--warzyww 💜
...

View on Facebook

Mitywacja MIT czy HIT?
www.facebook.com/LifePolska/videos/497580344531898/
...

View on Facebook

Przydałaby się drabina 😄

#siegajpowiecej #zdrowszesmaki #zdrowejabłka #ponitcedozdrowia
...

View on Facebook

Fejsbukowe przypomnienie na czasie 🤣😁🙈https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1356390361108012&id=137816536298740
Dziękuję Kasia Pasierbińska😘🍩 TWARZ CUKROWA 🍩

Jak rozpoznać problem?
Zmarszczki i plamki pod oczami oraz na czole, cienka skóra o szarym zabarwieniu, krostki na całej twarzy, przerzedzone brwi, szara i ziemista cera.

🍬 Skąd te zmiany?
Jeśli Twoja dieta obfituje proste węglowodany, np. słodycze słodycze, ale również biały chleb, biały ryż czy makaron, ziemniaki to skóra może mieć problemy z zachowaniem młodego wyglądu.
Produkty te odpowiadają za szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i równie szybki jej spadek. Dochodzi do nieenzymatycznej glikacji białek, co oznacza, że nadmiar glukozy przyczepia się do kolagenu i elastyny, które są białkami powodując ich „karmelizację” (zwiększając ich usztywnienie oraz kruchość).
Skóra staje się cienka, krucha i ma tendencje do pękania. Powstają przedwczesne zmarszczki: zwłaszcza pod oczami, gdzie skóra jest najbardziej delikatna, a utrata kolagenu najbardziej widoczna.

🍬 Co robić?
Ogranicz do minimum spożycie cukrów prostych, a Twoja skóra powie DZIĘKUJĘ!!!
...

View on Facebook

Smaki Kalabrii ❤️ ...

View on Facebook
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.