SKŁADNIKI
- 3-4 ząbki czosnku
- 2,5 cm korzenia imbiru (lepszy jest fermentowany- przepis znajdziesz tutaj)
- 1 cytryna
- Czarny pieprz
- 250 g tofu
- 1 pęczek szparagów
- 1 paczka baby szpinaku
- Kilka orzechów włoskiech
- 1 dymka do przybrania
- Oliwa z oliwek
- Sos sojowy
- Sos czosnkowy (może być ostry)/marynata tajska – uwaga na cukier.
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozgnieciony czosnek i imbir. Podsmaż 1 minutę.
- Dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego i odrobinę orientalnego, czarny pieprz i cytrynę. Wymieszaj.
- Dodaj pokrojone w paski tofu. Chwilę podsmaż aż tofu nabierze złocistego koloru ze wszystkich stron.
- Usuń tofu z patelni i trzymaj w cieple.
- Na tej samej patelni, dodając odrobinę oliwy i sosu sojowego, krótko podsmaż szparagi (pocięte w ukośne plastry) tak, żeby były delikatnie chrupiące.
- Dodaj szpinak i chwilkę podsmaż aż zmięknie.
- Dołóż przygotowane tofu, rozgniecione w ręku orzechy włoskie i wymieszaj. Odstaw z ognia.
- Skrop cytryną, oliwą z oliwek, dopraw czarnym pieprzem.
- Posyp dymką.
- Podawaj na świeżych liściach szpinaku, czarnym lub czerwonym ryżem.
To jest świetna baza do różnych wariacji. Ja często jem na kolację z kaszą gryczaną 🙂
1. Zamiast szparagów możesz użyć Pak Choy i brokuły.
2. Zamiast tofu możesz użyć czerwoną/czarną fasolę lub bób.
Smacznego!
This content isn't available right now
When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.
Cześć
Jestem Małgorzata
Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.