Mój keks bananowy jest „zdrowszym smakiem” popularnego w Stanach Zjednoczonych chlebka bananowego. Zawsze szukam sposobów, żeby zjeść kawałek ciasta, ale nie odczuwać ubocznych skutków słodkich kalorii ?
Oryginalny chlebek bananowy jest pieczony z mąki pszennej i jest dosyć słodki. Mój keks bananowy jest przygotowany z mąki gryczanej, której zupełnie nie wyczuwa się w smaku. Mąka gryczana ma dużo więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna, nie zawiera glutenu, za to ma 4 razy więcej błonnika.
Próbowałam zrobić mój keks bananowy z zielonych bananów, ale niestety rozpadał się i nie był wilgotny. Dojrzałe banany są tu obowiązkowe. Im bardziej dojrzałe tym ciasto jest bardziej zwarte i wilgotne. Niestety, większa jest wtedy zawartość cukru, dlatego w celu zminimalizowania efektu działania cukru na wyrzuty insuliny zawsze dodaję ziarenka chia i dużo orzechów.
Ja jestem przyzwyczajona do wytrawnych smaków ciast, dlatego najczęściej przygotowuję mój keks bananowy bez suszonych owoców. Staram się też, zanim przystąpię do degustacji, schłodzić go w lodówce. Ma wtedy mniejszą zawartość cukru, ponieważ skrobia zamienia się w oporną. I uwaga, tak jak chleb, konsumuję go z masłem ?
Dzięki tym wszystkim zabiegom mój keks bananowy jest nie tylko zdrowszym smakiem chlebka bananowego, ale także poprawia pracę jelit, zapobiega zaparciom i reguluje częstość wypróżnień.
SKŁADNIKI
Porcja do keksówki o wymiarach 10 x 25 cm.
-
75 g różnych orzechów, rozdrobnionych,
-
4 – 5 dojrzałych bananów (im bardziej dojrzałe tym keks jest bardziej wilgotny),
-
garść rodzynek,
-
garść suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki,
-
75 g masła,
-
3 jajka,
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
-
szczypta soli,
-
1,5 szklanki mąki gryczanej,
-
2 łyżki ziarenek chia,
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
-
1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
- W dużym garnku roztop masło i wymieszaj z rozgniecionymi widelcem bananami. W bananach powinny być widoczne grudki.
- Dodaj lekko roztrzepane jajka, mąkę, sodę i sól.
- Wymieszaj widelcem do połączenia się składników.
- Na końcu dodaj orzechy, suszone owoce, ziarenka chia, wanilię i cynamon.
- Wymieszaj delikatnie łyżką.
- Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką gryczaną.
- Piecz przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu pozostaw w formie do wystygnięcia.
Wskazówka:
Jeśli przechowujesz jajka w lodówce, wyjmij je pół godziny wcześniej przed przygotowywaniem ciasta. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Keks może być mrożony przez dłuższy okres czasu.
Smacznego 🙂
Cześć
Jestem Małgorzata
Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.