Mój keks bananowy jest „zdrowszym smakiem” popularnego w Stanach Zjednoczonych chlebka bananowego. Zawsze szukam sposobów, żeby zjeść kawałek ciasta, ale nie odczuwać ubocznych skutków słodkich kalorii ?

Oryginalny chlebek bananowy jest pieczony z mąki pszennej i jest dosyć słodki. Mój keks bananowy jest przygotowany z mąki gryczanej, której zupełnie nie wyczuwa się w smaku. Mąka gryczana ma dużo więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna, nie zawiera glutenu, za to ma 4 razy więcej błonnika. 

Próbowałam zrobić mój keks bananowy z zielonych bananów, ale niestety rozpadał się i nie był wilgotny. Dojrzałe banany są tu obowiązkowe. Im bardziej dojrzałe tym ciasto jest bardziej zwarte i wilgotne. Niestety, większa jest wtedy zawartość cukru, dlatego w celu zminimalizowania efektu działania cukru na wyrzuty insuliny zawsze dodaję ziarenka chia i dużo orzechów.

Ja jestem przyzwyczajona do wytrawnych smaków ciast, dlatego najczęściej przygotowuję mój keks bananowy bez suszonych owoców. Staram się też, zanim przystąpię do degustacji, schłodzić go w lodówce. Ma wtedy mniejszą zawartość cukru, ponieważ skrobia zamienia się w oporną. I uwaga, tak jak chleb, konsumuję go z masłem ?

Dzięki tym wszystkim zabiegom mój keks bananowy jest nie tylko zdrowszym smakiem chlebka bananowego, ale także poprawia pracę jelit, zapobiega zaparciom i reguluje częstość wypróżnień.

 

SKŁADNIKI

Porcja do keksówki o wymiarach 10 x 25 cm.

  • 75 g różnych orzechów, rozdrobnionych,

  • 4 – 5 dojrzałych bananów (im bardziej dojrzałe tym keks jest bardziej wilgotny),

  • garść rodzynek,

  • garść suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki,

  • 75 g masła,

  • 3 jajka,

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

  • szczypta soli,

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej,

  • 2 łyżki ziarenek chia,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku roztop masło i wymieszaj z rozgniecionymi widelcem bananami. W bananach powinny być widoczne grudki.
  2. Dodaj lekko roztrzepane jajka, mąkę, sodę i sól.
  3. Wymieszaj widelcem do połączenia się składników.
  4. Na końcu dodaj orzechy, suszone owoce, ziarenka chia, wanilię i cynamon.
  5. Wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką gryczaną.
  7. Piecz przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, do tzw. suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu pozostaw w formie do wystygnięcia.

 

Wskazówka:

 

Jeśli przechowujesz jajka w lodówce, wyjmij je pół godziny wcześniej przed przygotowywaniem ciasta. Powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Keks może być mrożony przez dłuższy okres czasu.

 

Smacznego 🙂

 

2 weeks ago

"Postarzałam się, nie pytając nikogo o pozwolenie, wywołując burzę i oburzenie wśród zaciętych bojowników przeciw starzeniu się. Ośmieliłam się przejść po czerwonym dywanie, z moją piękną twarzą i ciałem – pełnym zmarszczek wokół oczu i nadmiaru kilogramów – z tym wszystkim, czym obdarzyła mnie natura, bez wahania i bez najmniejszego zainteresowania opinią zwolenników wiecznej młodości. I to jest wspaniałe. Bo ktoś w końcu musi powiedzieć światu, że starzenie się nie jest żadnym powodem do wstydu". Monica Bellucci fot Mila Sutton ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

3 weeks ago

BUDZISZ SIĘ ZMĘCZONA... ODKRYJ DLACZEGO!Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.Jeśli budzisz się zmęczona problem może leżeć na talerzu!Zadbaj o to, co jesz, bo regeneracja organizmu zaczyna się od tego co nakładasz na talerz 🌟 Zacznij od wprowadzenia do swojej diety jednej dodatkowej porcji białka każdego dnia.Brak białka w Twojej diecie oznacza brak regeneracji. Twoje mięśnie i organizm nie mają, z czego czerpać energii!🌟 Dodaj niskoskrobiowe warzywa do każdego posiłku – zobaczysz różnicę!To sekret sytości, energii i lepszego trawienia! Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, powodują nagłe skoki cukru i energii, a potem szybki spadek! Może nieświadomie jesz ich za dużo. 🌟 Zredukuj alkohol – to więcej niż tylko kalorie! Alkohol wpływa na metabolizm, równowagę hormonalną i jakość regeneracji organizmu, co może znacząco pogarszać Twoje samopoczucie i energię.Alkohol pogarsza objawy menopauzy, wpływa na sen, regenerację i utrudnia osiąganie celów zdrowotnych.🌟 Zwolnij podczas jedzenia – Twój układ trawienny zyska czas na spokojną i efektywną pracę!Szybkie jedzenie przeciąża układ trawienny, co utrudnia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dodatkowo może prowadzić do wzdęć i niestrawności.Powolne jedzenie to prosty, ale potężny sposób na lepsze trawienie, większą satysfakcję z posiłków i ograniczenie podjadania.Jedz świadomie, wolniej i wybieraj produkty, które nasycą Cię na dłużej.Małe zmiany w odżywianiu = wielkie zmiany w Twoim życiu🌟 🌟 🌟 W moim darmowym poradniku znajdziesz konkretne wskazówki, jak to zrobić.Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.#świadomość #rozwoj #kobietaposześćdziesiątce #kobietapo50 #białko #węglowodany #cukier #lowcarbs #lepszesamopoczucie #dobrezdrowie ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

10 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

11 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.