Więcej nie będę kupować majonezu w sklepie ? Majonez z ziemniaków robi się błyskawicznie. Ma przewagę nad innymi, bo nie wymaga ostrożnego wlewania oliwy i ma gwarantowaną gęstość. Dodatek pieprzu ziołowego, kurkumy i czarnej soli kala namak zrobił cuda! Ja używam włoskiej oliwy z oliwek, której zapas przywiozłam z wakacyjnych wojaży. Dzięki temu jest jeszcze zdrowszy, ale jeśli nie lubicie ostrego smaku prawdziwej oliwy wykorzystajcie neutralny smak oliwy z pestek winogron lub oleju ryżowego.
Spróbujcie sami zdrowszego smaku błyskawicznej, wegańskiej wersji majonezu z ziemniaków. Znacznie mniej kaloryczny, bez jajek, za to z moją ulubioną oliwą z oliwek.
Koniecznie po schłodzeniu! Dlaczego? przeczytaj poniżej.
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 3-4 łyżki wody
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- Szczypta kurkumy
- Szczypta pieprzu ziołowego (ja używam z Darów Natury)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- ok. ½ szklanki oleju
- ½ łyżeczki czarnej soli
- Sól
- Ksylitol
- Czarny pieprz
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki blendujemy z wodą, sokiem z cytryny, musztardą, kurkumą i pieprzem ziołowym i czosnkiem.
- Do zblendowanej masy dodajemy małymi porcjami olej, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
- Dokładnie mieszamy.
Dodatek czarnej soli nadaje jajecznego posmaku, a kurkuma delikatnie zabarwia na żółto. Majonez z ziemniaka nie ma wtedy mało apetycznego szarego koloru, ale naprawdę przypomina wyglądem tradycyjny majonez.
Możemy poeksperymentować z gęstością majonezu i dodatkowymi przyprawami. Wtedy mamy godowe sosy do kanapek i sałatek.
Jeśli po ugotowaniu schłodzimy ziemniaki i dopiero przystąpimy do przygotowania majonezu, dodatkowo zwiększymy walory zdrowotne naszego wegańskiego majonezu, ponieważ duża część skrobi z ziemniaka zamieni się na skrobię oporną, która jest niedostępna dla enzymów trawiennych i wykazuje podobne działanie na przewód pokarmowy jak błonnik.
Trzeba tylko pamiętać, że wtedy trudniej jest blendować.
Inny sposób, zblendować jeszcze ciepłe ziemniaki. Gotowy majonez wstawić do lodówki i przystąpić do konsumpcji po schodzeniu, ale może się to okazać wyzwaniem ?
Smacznego!
This content isn't available right now
When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.
Cześć
Jestem Małgorzata
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.