Bardzo lubię majonez i dosyć często go używam, dlatego testowałam różne przepisy, żeby wymienić majonez ze sklepu na zdrowszą wersję. Chciałam uzyskać smak najbardziej zbliżony do tego, którego używam od lat. Szczególnie zależało mi na tym, żeby nie zmieniał smaku mojej ulubionej sałatki jarzynowej. Oczywiście, chodzi mi o wersję wegańską, bo jak wiecie staram się ograniczyć białko i tłuszcz zwierzęcy. Próbowałam majonezu z fasoli, aqua faby, ale nie byłam zadowolona z rezultatów, aż do ostatniego Bożego Narodzenia. Do kolejnego eksperymentu zdopingowała mnie choroba nowotworowa w niedalekiej rodzinie i … majonez z ziemniaków wyszedł świetny.

Więcej nie będę kupować majonezu w sklepie 😊 Majonez z ziemniaków robi się błyskawicznie. Ma przewagę nad innymi, bo nie wymaga ostrożnego wlewania oliwy i ma gwarantowaną gęstość. Dodatek pieprzu ziołowego, kurkumy i czarnej soli kala namak zrobił cuda! Ja używam włoskiej oliwy z oliwek, której zapas przywiozłam z wakacyjnych wojaży. Dzięki temu jest jeszcze zdrowszy, ale jeśli nie lubicie ostrego smaku prawdziwej oliwy wykorzystajcie neutralny smak oliwy z pestek winogron lub oleju ryżowego.

Spróbujcie sami zdrowszego smaku błyskawicznej, wegańskiej wersji majonezu z ziemniaków. Znacznie mniej kaloryczny, bez jajek, za to z moją ulubioną oliwą z oliwek.

Koniecznie po schłodzeniu! Dlaczego? przeczytaj poniżej.

SKŁADNIKI

Na około 300 ml majonezu.

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 3-4 łyżki wody
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta pieprzu ziołowego (ja używam z Darów Natury)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • ok. ½ szklanki oleju
  • ½  łyżeczki czarnej soli
  • Sól
  • Ksylitol
  • Czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki blendujemy z wodą, sokiem z cytryny, musztardą, kurkumą i pieprzem ziołowym i czosnkiem.
  2. Do zblendowanej masy dodajemy małymi porcjami olej, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  3. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
  4. Dokładnie mieszamy.

Dodatek czarnej soli nadaje jajecznego posmaku, a kurkuma delikatnie zabarwia na żółto. Majonez z ziemniaka nie ma wtedy mało apetycznego szarego koloru, ale naprawdę przypomina wyglądem tradycyjny majonez.

Możemy poeksperymentować z gęstością majonezu i dodatkowymi przyprawami. Wtedy mamy godowe sosy do kanapek i sałatek.

Jeśli po ugotowaniu schłodzimy ziemniaki i dopiero przystąpimy do przygotowania majonezu, dodatkowo zwiększymy walory zdrowotne naszego wegańskiego majonezu, ponieważ duża część skrobi z ziemniaka zamieni się na skrobię oporną, która jest niedostępna dla enzymów trawiennych i wykazuje podobne działanie na przewód pokarmowy jak błonnik.

Trzeba tylko pamiętać, że wtedy trudniej jest blendować.

Inny sposób, zblendować jeszcze ciepłe ziemniaki. Gotowy majonez wstawić do lodówki i przystąpić do konsumpcji po schodzeniu, ale może się to okazać wyzwaniem 😊

Smacznego!

Kiedyś sama przygotowywałam skórkę pomarańczową do moich dań. Dziś już tego nie robię. Chyba słusznie...
Przeczytajcie co znajuje się w skórce z cytryny.
Jakie macie sposoby na usuwanie niepożądanych składników z warzyw i owoców?Nie myjecie cytrusów przed obraniem? 🍋
Ten post sprawi, że zaczniecie bardziej zwracać na to uwagę 😶

Zobaczcie, jakimi dodatkami konserwuje się oraz woskuje cytrusy - co ciekawe, nie na każdym owocu są one wypisane, a tu producent się o to "pokusił" - chyba powinniśmy być mu wdzięczni 😎 roszyfrujemy je dla Was, bo być może już spotkaliście się z tymi nazwami 😊

❌imazalil - środek przeciw pleśnieniu, niestety silnie toksyczny (także poprzez kontakt przez skórę) potencjalnie rakotwórczy,
❌ thiabendazol - przeciw grzybom i pasożytom, silnie toksyczny, może uszkadzać układ nerwowy, potencjalnie rakotwórczy
❌ pyrimetanil - preparat grzybobójczy, szkodliwy dla organizmów wodnych,
❌ propiconazol - środek przeciwgrzybiczy, stosowany był często w uprawach zbóż; ciekawostką jest to, że w 2018 został wycofany 🤔

Substancje woskujące:

➡️E 903 - wosk carnauba (substancja naturalna)
➡️ E 904 - szelak (pozyskiwany z owadów - zatem w produktach spożywczych nieodpowiedni dla wegan)
❌ E 914 - utleniony wosk polietylenowy - może wykazywać działanie kancerogenne, uszkadzać wątrobę i nerki

O ile wosk carnauba i szelak jeszcze są znośne, o tyle te konserwanty nie są dla nas akceptowalne...

To jak, czujecie się przekonani? 😊
Zdjęcie pochodzi z konta Zdrowiej na co dzień - zaglądajcie tam po dawkę wiedzy 🙂
Dokładnie to zdjęcie wysłała nam jakiś czas temu czytelniczka -nie podpisała, że to nie jej, więc byłyśmy pewne, że możemy je pokazać - teraz mamy już jego prawdziwe źródło 🙂

Abstrahując od owoców - przypominamy temat prawidłowego gotowania warzyw: bit.ly/gotowanie--warzyww 💜
...

View on Facebook

Mitywacja MIT czy HIT?
www.facebook.com/LifePolska/videos/497580344531898/
...

View on Facebook

Przydałaby się drabina 😄

#siegajpowiecej #zdrowszesmaki #zdrowejabłka #ponitcedozdrowia
...

View on Facebook

Fejsbukowe przypomnienie na czasie 🤣😁🙈https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1356390361108012&id=137816536298740
Dziękuję Kasia Pasierbińska😘🍩 TWARZ CUKROWA 🍩

Jak rozpoznać problem?
Zmarszczki i plamki pod oczami oraz na czole, cienka skóra o szarym zabarwieniu, krostki na całej twarzy, przerzedzone brwi, szara i ziemista cera.

🍬 Skąd te zmiany?
Jeśli Twoja dieta obfituje proste węglowodany, np. słodycze słodycze, ale również biały chleb, biały ryż czy makaron, ziemniaki to skóra może mieć problemy z zachowaniem młodego wyglądu.
Produkty te odpowiadają za szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i równie szybki jej spadek. Dochodzi do nieenzymatycznej glikacji białek, co oznacza, że nadmiar glukozy przyczepia się do kolagenu i elastyny, które są białkami powodując ich „karmelizację” (zwiększając ich usztywnienie oraz kruchość).
Skóra staje się cienka, krucha i ma tendencje do pękania. Powstają przedwczesne zmarszczki: zwłaszcza pod oczami, gdzie skóra jest najbardziej delikatna, a utrata kolagenu najbardziej widoczna.

🍬 Co robić?
Ogranicz do minimum spożycie cukrów prostych, a Twoja skóra powie DZIĘKUJĘ!!!
...

View on Facebook

Smaki Kalabrii ❤️ ...

View on Facebook
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.

*Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowościach, promocjach, produktach i usługach malgorzatanitka.pl.
Zgodę można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.