Bardzo lubię majonez i dosyć często go używam, dlatego testowałam różne przepisy, żeby wymienić majonez ze sklepu na zdrowszą wersję. Chciałam uzyskać smak najbardziej zbliżony do tego, którego używam od lat. Szczególnie zależało mi na tym, żeby nie zmieniał smaku mojej ulubionej sałatki jarzynowej. Oczywiście, chodzi mi o wersję wegańską, bo jak wiecie staram się ograniczyć białko i tłuszcz zwierzęcy. Próbowałam majonezu z fasoli, aqua faby, ale nie byłam zadowolona z rezultatów, aż do ostatniego Bożego Narodzenia. Do kolejnego eksperymentu zdopingowała mnie choroba nowotworowa w niedalekiej rodzinie i … majonez z ziemniaków wyszedł świetny.

Więcej nie będę kupować majonezu w sklepie ? Majonez z ziemniaków robi się błyskawicznie. Ma przewagę nad innymi, bo nie wymaga ostrożnego wlewania oliwy i ma gwarantowaną gęstość. Dodatek pieprzu ziołowego, kurkumy i czarnej soli kala namak zrobił cuda! Ja używam włoskiej oliwy z oliwek, której zapas przywiozłam z wakacyjnych wojaży. Dzięki temu jest jeszcze zdrowszy, ale jeśli nie lubicie ostrego smaku prawdziwej oliwy wykorzystajcie neutralny smak oliwy z pestek winogron lub oleju ryżowego.

Spróbujcie sami zdrowszego smaku błyskawicznej, wegańskiej wersji majonezu z ziemniaków. Znacznie mniej kaloryczny, bez jajek, za to z moją ulubioną oliwą z oliwek.

Koniecznie po schłodzeniu! Dlaczego? przeczytaj poniżej.

SKŁADNIKI

Na około 300 ml majonezu.

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 3-4 łyżki wody
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta pieprzu ziołowego (ja używam z Darów Natury)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • ok. ½ szklanki oleju
  • ½  łyżeczki czarnej soli
  • Sól
  • Ksylitol
  • Czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki blendujemy z wodą, sokiem z cytryny, musztardą, kurkumą i pieprzem ziołowym i czosnkiem.
  2. Do zblendowanej masy dodajemy małymi porcjami olej, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  3. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
  4. Dokładnie mieszamy.

Dodatek czarnej soli nadaje jajecznego posmaku, a kurkuma delikatnie zabarwia na żółto. Majonez z ziemniaka nie ma wtedy mało apetycznego szarego koloru, ale naprawdę przypomina wyglądem tradycyjny majonez.

Możemy poeksperymentować z gęstością majonezu i dodatkowymi przyprawami. Wtedy mamy godowe sosy do kanapek i sałatek.

Jeśli po ugotowaniu schłodzimy ziemniaki i dopiero przystąpimy do przygotowania majonezu, dodatkowo zwiększymy walory zdrowotne naszego wegańskiego majonezu, ponieważ duża część skrobi z ziemniaka zamieni się na skrobię oporną, która jest niedostępna dla enzymów trawiennych i wykazuje podobne działanie na przewód pokarmowy jak błonnik.

Trzeba tylko pamiętać, że wtedy trudniej jest blendować.

Inny sposób, zblendować jeszcze ciepłe ziemniaki. Gotowy majonez wstawić do lodówki i przystąpić do konsumpcji po schodzeniu, ale może się to okazać wyzwaniem ?

Smacznego!

2 months ago

"Postarzałam się, nie pytając nikogo o pozwolenie, wywołując burzę i oburzenie wśród zaciętych bojowników przeciw starzeniu się. Ośmieliłam się przejść po czerwonym dywanie, z moją piękną twarzą i ciałem – pełnym zmarszczek wokół oczu i nadmiaru kilogramów – z tym wszystkim, czym obdarzyła mnie natura, bez wahania i bez najmniejszego zainteresowania opinią zwolenników wiecznej młodości. I to jest wspaniałe. Bo ktoś w końcu musi powiedzieć światu, że starzenie się nie jest żadnym powodem do wstydu". Monica Bellucci fot Mila Sutton ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

3 months ago

BUDZISZ SIĘ ZMĘCZONA... ODKRYJ DLACZEGO!Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.Jeśli budzisz się zmęczona problem może leżeć na talerzu!Zadbaj o to, co jesz, bo regeneracja organizmu zaczyna się od tego co nakładasz na talerz 🌟 Zacznij od wprowadzenia do swojej diety jednej dodatkowej porcji białka każdego dnia.Brak białka w Twojej diecie oznacza brak regeneracji. Twoje mięśnie i organizm nie mają, z czego czerpać energii!🌟 Dodaj niskoskrobiowe warzywa do każdego posiłku – zobaczysz różnicę!To sekret sytości, energii i lepszego trawienia! Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, powodują nagłe skoki cukru i energii, a potem szybki spadek! Może nieświadomie jesz ich za dużo. 🌟 Zredukuj alkohol – to więcej niż tylko kalorie! Alkohol wpływa na metabolizm, równowagę hormonalną i jakość regeneracji organizmu, co może znacząco pogarszać Twoje samopoczucie i energię.Alkohol pogarsza objawy menopauzy, wpływa na sen, regenerację i utrudnia osiąganie celów zdrowotnych.🌟 Zwolnij podczas jedzenia – Twój układ trawienny zyska czas na spokojną i efektywną pracę!Szybkie jedzenie przeciąża układ trawienny, co utrudnia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dodatkowo może prowadzić do wzdęć i niestrawności.Powolne jedzenie to prosty, ale potężny sposób na lepsze trawienie, większą satysfakcję z posiłków i ograniczenie podjadania.Jedz świadomie, wolniej i wybieraj produkty, które nasycą Cię na dłużej.Małe zmiany w odżywianiu = wielkie zmiany w Twoim życiu🌟 🌟 🌟 W moim darmowym poradniku znajdziesz konkretne wskazówki, jak to zrobić.Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.#świadomość #rozwoj #kobietaposześćdziesiątce #kobietapo50 #białko #węglowodany #cukier #lowcarbs #lepszesamopoczucie #dobrezdrowie ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

12 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.