Więcej nie będę kupować majonezu w sklepie ? Majonez z ziemniaków robi się błyskawicznie. Ma przewagę nad innymi, bo nie wymaga ostrożnego wlewania oliwy i ma gwarantowaną gęstość. Dodatek pieprzu ziołowego, kurkumy i czarnej soli kala namak zrobił cuda! Ja używam włoskiej oliwy z oliwek, której zapas przywiozłam z wakacyjnych wojaży. Dzięki temu jest jeszcze zdrowszy, ale jeśli nie lubicie ostrego smaku prawdziwej oliwy wykorzystajcie neutralny smak oliwy z pestek winogron lub oleju ryżowego.
Spróbujcie sami zdrowszego smaku błyskawicznej, wegańskiej wersji majonezu z ziemniaków. Znacznie mniej kaloryczny, bez jajek, za to z moją ulubioną oliwą z oliwek.
Koniecznie po schłodzeniu! Dlaczego? przeczytaj poniżej.
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 3-4 łyżki wody
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- Szczypta kurkumy
- Szczypta pieprzu ziołowego (ja używam z Darów Natury)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- ok. ½ szklanki oleju
- ½ łyżeczki czarnej soli
- Sól
- Ksylitol
- Czarny pieprz
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki blendujemy z wodą, sokiem z cytryny, musztardą, kurkumą i pieprzem ziołowym i czosnkiem.
- Do zblendowanej masy dodajemy małymi porcjami olej, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
- Dokładnie mieszamy.
Dodatek czarnej soli nadaje jajecznego posmaku, a kurkuma delikatnie zabarwia na żółto. Majonez z ziemniaka nie ma wtedy mało apetycznego szarego koloru, ale naprawdę przypomina wyglądem tradycyjny majonez.
Możemy poeksperymentować z gęstością majonezu i dodatkowymi przyprawami. Wtedy mamy godowe sosy do kanapek i sałatek.
Jeśli po ugotowaniu schłodzimy ziemniaki i dopiero przystąpimy do przygotowania majonezu, dodatkowo zwiększymy walory zdrowotne naszego wegańskiego majonezu, ponieważ duża część skrobi z ziemniaka zamieni się na skrobię oporną, która jest niedostępna dla enzymów trawiennych i wykazuje podobne działanie na przewód pokarmowy jak błonnik.
Trzeba tylko pamiętać, że wtedy trudniej jest blendować.
Inny sposób, zblendować jeszcze ciepłe ziemniaki. Gotowy majonez wstawić do lodówki i przystąpić do konsumpcji po schodzeniu, ale może się to okazać wyzwaniem ?
Smacznego!
Cześć
Jestem Małgorzata
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.