SKŁADNIKI

  • 3/4 kg dyni Hokkaido (lub innej) – ok. 1 kilograma,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • ½ cm korzenia świeżego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki (zmielonej),
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (uprzednio uprażonej),
  • 5 łyżek oleju ryżowego, sól morska do smaku.
  • śmietanka kokosowa

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej garnek, wlej olej.
  2. Po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zeszklij.
  3. Dodaj starty na drobnej tarce imbir, rozgniecioną w moździerzu kolendrę, kozieradkę, kurkumę i pieprz ziołowy, cały czas mieszaj.
  4. Następnie dodaj dynię i marchewkę pokrojoną w grubą kostkę.
  5. Po chwili wlej około 1 l gorącej wody, dopraw solą.
  6. Gdy zupa zacznie się gotować dodaj sparzoną gorącą wodą kaszę jaglaną.
  7. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
  8. Zupę można zblendować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  9. Podawaj ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni i słonecznika, odrobiną czarnuszki oraz łyżką gęstej śmietanki kokosowej. Zupa świetnie nadaje się do mrożenia więc z nadmiaru możemy przygotować porcje i spokojnie zamrozić na tzw. „anużkę”.

     

    Smacznego!

Kiedyś sama przygotowywałam skórkę pomarańczową do moich dań. Dziś już tego nie robię. Chyba słusznie...
Przeczytajcie co znajuje się w skórce z cytryny.
Jakie macie sposoby na usuwanie niepożądanych składników z warzyw i owoców?Nie myjecie cytrusów przed obraniem? 🍋
Ten post sprawi, że zaczniecie bardziej zwracać na to uwagę 😶

Zobaczcie, jakimi dodatkami konserwuje się oraz woskuje cytrusy - co ciekawe, nie na każdym owocu są one wypisane, a tu producent się o to "pokusił" - chyba powinniśmy być mu wdzięczni 😎 roszyfrujemy je dla Was, bo być może już spotkaliście się z tymi nazwami 😊

❌imazalil - środek przeciw pleśnieniu, niestety silnie toksyczny (także poprzez kontakt przez skórę) potencjalnie rakotwórczy,
❌ thiabendazol - przeciw grzybom i pasożytom, silnie toksyczny, może uszkadzać układ nerwowy, potencjalnie rakotwórczy
❌ pyrimetanil - preparat grzybobójczy, szkodliwy dla organizmów wodnych,
❌ propiconazol - środek przeciwgrzybiczy, stosowany był często w uprawach zbóż; ciekawostką jest to, że w 2018 został wycofany 🤔

Substancje woskujące:

➡️E 903 - wosk carnauba (substancja naturalna)
➡️ E 904 - szelak (pozyskiwany z owadów - zatem w produktach spożywczych nieodpowiedni dla wegan)
❌ E 914 - utleniony wosk polietylenowy - może wykazywać działanie kancerogenne, uszkadzać wątrobę i nerki

O ile wosk carnauba i szelak jeszcze są znośne, o tyle te konserwanty nie są dla nas akceptowalne...

To jak, czujecie się przekonani? 😊
Zdjęcie pochodzi z konta Zdrowiej na co dzień - zaglądajcie tam po dawkę wiedzy 🙂
Dokładnie to zdjęcie wysłała nam jakiś czas temu czytelniczka -nie podpisała, że to nie jej, więc byłyśmy pewne, że możemy je pokazać - teraz mamy już jego prawdziwe źródło 🙂

Abstrahując od owoców - przypominamy temat prawidłowego gotowania warzyw: bit.ly/gotowanie--warzyww 💜
...

View on Facebook

Mitywacja MIT czy HIT?
www.facebook.com/LifePolska/videos/497580344531898/
...

View on Facebook

Przydałaby się drabina 😄

#siegajpowiecej #zdrowszesmaki #zdrowejabłka #ponitcedozdrowia
...

View on Facebook

Fejsbukowe przypomnienie na czasie 🤣😁🙈https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1356390361108012&id=137816536298740
Dziękuję Kasia Pasierbińska😘🍩 TWARZ CUKROWA 🍩

Jak rozpoznać problem?
Zmarszczki i plamki pod oczami oraz na czole, cienka skóra o szarym zabarwieniu, krostki na całej twarzy, przerzedzone brwi, szara i ziemista cera.

🍬 Skąd te zmiany?
Jeśli Twoja dieta obfituje proste węglowodany, np. słodycze słodycze, ale również biały chleb, biały ryż czy makaron, ziemniaki to skóra może mieć problemy z zachowaniem młodego wyglądu.
Produkty te odpowiadają za szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i równie szybki jej spadek. Dochodzi do nieenzymatycznej glikacji białek, co oznacza, że nadmiar glukozy przyczepia się do kolagenu i elastyny, które są białkami powodując ich „karmelizację” (zwiększając ich usztywnienie oraz kruchość).
Skóra staje się cienka, krucha i ma tendencje do pękania. Powstają przedwczesne zmarszczki: zwłaszcza pod oczami, gdzie skóra jest najbardziej delikatna, a utrata kolagenu najbardziej widoczna.

🍬 Co robić?
Ogranicz do minimum spożycie cukrów prostych, a Twoja skóra powie DZIĘKUJĘ!!!
...

View on Facebook

Smaki Kalabrii ❤️ ...

View on Facebook

Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.

*Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowościach, promocjach, produktach i usługach malgorzatanitka.pl.
Zgodę można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.