Bakłażany nadziewane ementalerem, cukinią i orzeszkami pinii, to proste i smaczne dnie wegetariańskie wspierające pracę mózgu 🙂 Może być przygotowane wcześniej, a przed podaniem jedynie podgrzane. Jedna porcja zawiera tylko 3 g węglowodanów i aż 8-9 gramów białka, oczywiście bez wina. 🙂

Zamiast szwajcarskiego ementalera możesz też użyć sera gouda, munster lub jarlsbergost. Ementaler to twardy, podpuszczkowy ser dojrzewający, fermentowany przez bakterie Proprioni, produkujące witaminę K2. Podobnie jak inne sery bogaty jest w białko, witaminę A i wapń. Mimo swoich zalet, powinny być jednak spożywane w umiarkowanych ilościach, ponieważ są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.

SKŁADNIKI

Na 4 porcje:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki soku z cytryny (ok. 30 ml)
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • ½ cukinii, drobno posiekanej
  • 4 pomidory suszone w oleju, odsączone
  • 5 czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
  • Kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2 świeże pomidory
  • 90g sera ementaler, startego

Przygotowanie:

  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. 2. Umyj bakłażany, przetnij wzdłuż na pół. Ponacinaj miąższ w kratkę, nie przecinając skórki. Połóż naciętą stroną w żaroodpornym naczyniu. Wetrzyj sok z cytryny, posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek, posyp odrobiną soli morskiej. Piecz bez przykrycia przez 20-30 minut do miękkości.
  3. 3. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij miąższ z bakłażanów nie uszkadzając skóry i drobno posiekaj.
  4. 4. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i podsmaż szalotkę z cukinią przez 5 minut do miękkości. Dodaj miąższ z bakłażana i dokładnie wymieszaj.
  5. 5. Posiekaj pomidory, oliwki i miętę. Umieść je w misce z pozostałymi składnikami, wymieszaj i dopraw do smaku.
  6. 6. Nałóż nadzienie do bakłażana, na wierzchu połóż plasterki pomidora i włóż do piekarnika na 10 minut, aż ser się rozpuści.
  7. Podawaj z zieloną liściastą sałatą i kieliszkiem czerwonego wina ?Smacznego!

3 weeks ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

9 months ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

9 months ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

11 months ago

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, odzyskać Moc, poczuć się lepiej i atrakcyjnie, uwierzyć we własne możliwości i przyciągnąć to, o czym marzą poprzez sposób w jaki karmią swoje ciało i jak je ubierają. Wspieram w odzyskaniu kontroli nad jedzeniem, równowagi hormonalnej, emocjonalnej i energetycznej na poziomie ciała, umysłu i duszy oraz w odkrywaniu indywidualnego stylu, który pomoże wyzwolić wewnętrzne piękno, pełny potencjał i siłę do transformacji życia. Razem pokonamy „pułapki myślenia” i konsekwentnie wprowadzimy zmiany w życie. Nie pozwól, aby emocje i ograniczające przekonania powstrzymywały Cię przed pokazaniem światu najlepszej wersji siebie. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

11 months ago

Małgorzata Nitka's cover photo ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.