Bakłażany nadziewane ementalerem, cukinią i orzeszkami pinii, to proste i smaczne dnie wegetariańskie wspierające pracę mózgu 🙂 Może być przygotowane wcześniej, a przed podaniem jedynie podgrzane. Jedna porcja zawiera tylko 3 g węglowodanów i aż 8-9 gramów białka, oczywiście bez wina. 🙂
Zamiast szwajcarskiego ementalera możesz też użyć sera gouda, munster lub jarlsbergost. Ementaler to twardy, podpuszczkowy ser dojrzewający, fermentowany przez bakterie Proprioni, produkujące witaminę K2. Podobnie jak inne sery bogaty jest w białko, witaminę A i wapń. Mimo swoich zalet, powinny być jednak spożywane w umiarkowanych ilościach, ponieważ są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.
SKŁADNIKI
Na 4 porcje:
- 2 duże bakłażany
- 2 łyżki soku z cytryny (ok. 30 ml)
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 szalotka, drobno posiekana
- ½ cukinii, drobno posiekanej
- 4 pomidory suszone w oleju, odsączone
- 5 czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
- Kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 2 świeże pomidory
- 90g sera ementaler, startego
Przygotowanie:
- 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- 2. Umyj bakłażany, przetnij wzdłuż na pół. Ponacinaj miąższ w kratkę, nie przecinając skórki. Połóż naciętą stroną w żaroodpornym naczyniu. Wetrzyj sok z cytryny, posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek, posyp odrobiną soli morskiej. Piecz bez przykrycia przez 20-30 minut do miękkości.
- 3. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij miąższ z bakłażanów nie uszkadzając skóry i drobno posiekaj.
- 4. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i podsmaż szalotkę z cukinią przez 5 minut do miękkości. Dodaj miąższ z bakłażana i dokładnie wymieszaj.
- 5. Posiekaj pomidory, oliwki i miętę. Umieść je w misce z pozostałymi składnikami, wymieszaj i dopraw do smaku.
- 6. Nałóż nadzienie do bakłażana, na wierzchu połóż plasterki pomidora i włóż do piekarnika na 10 minut, aż ser się rozpuści.
- Podawaj z zieloną liściastą sałatą i kieliszkiem czerwonego wina 😊Smacznego!

Cześć
Jestem Małgorzata
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.