Najsmaczniejsze hiszpańskie salmorejo, prosty, oryginalny przepis z Andaluzji.

Przepisem podzieliła się ze mną przesympatyczna para prowadząca w Kadyksie malutki sklepik ze zdrową żywnością. Na tyłach sklepu znajdowała się kuchnia i kilka stolików dla klientów. Mogłam podglądać jak kucharz przygotowuje wszystkie dania.

Aby otrzymać oryginalny smak salmorejo kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości – bardzo dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia oraz mocno dojrzałych, soczystych pomidorów. Są nawet specjalne gatunki oliwy, które wyjątkowo pasują do salmorejo!  Z gatunków pomidorów dostępnych na naszym rynku wybieram te, w których nie ma pestek, albo mają ich mało, i obieram je ze skórki. W skórce pomidora i pestkach jest najwięcej lektyn, które mogą uszkadzać jelita i opóźniają wchłanianie składników odżywczych.

Zupę wykorzystuję także jako sos do warzyw i dań z makaronu.

 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 150 g czerstwego pieczywa (ja wykorzystuję mój razowy chleb na zakwasie)
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej (np. jamón serrano), pokrojone na kawałeczki

Jeśli dodamy więcej pomidorów zupa będzie mniej gęsta.

Przygotowanie:

  1. Pieczywo pokroić w drobne kawałki i przełożyć do naczynia, w którym będziemy miksować zupę.
  2. Pomidory pokroić na kawałki, wymieszać z pieczywem, posolić.
  3. Po ok. 30 minutach dodać pokrojony czosnek, cebulę i oliwę.
  4. Całość dobrze zmiksować (zupa powinna mieć konsystencję kremu bez żadnych grudek).
  5. Wstawić na jakiś czas do lodówki.
  6. Podawać mocno schłodzoną.
  7. Można posypać drobno pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i/lub szynką Serrano.

Facebook Posts

Lubicie pizzę? Ja bardzo, ale nie jem jej codziennie. Najbliższa niedziela, z okazji dnia pizzy, będzie należała do takich niecodziennych okoliczności. Przepisu na zwykłą pizzę chyba nie muszę podawać, za to zachęcam do wypróbowania mojego ostatniego eksperymentu kulinarnego, a mianowicie pizzy na spodzie z warzyw. Zdziwicie się jak świetnie smakuje i do tego nie daje tak dużego uczucia pełności jak pizza na drożdżach.
Zobacz mój ostatni wpis na blogu.
Link podaję w komentarzu 👇
... See MoreSee Less

View on Facebook