Najsmaczniejsze hiszpańskie salmorejo, prosty, oryginalny przepis z Andaluzji.

Przepisem podzieliła się ze mną przesympatyczna para prowadząca w Kadyksie malutki sklepik ze zdrową żywnością. Na tyłach sklepu znajdowała się kuchnia i kilka stolików dla klientów. Mogłam podglądać jak kucharz przygotowuje wszystkie dania.

Aby otrzymać oryginalny smak salmorejo kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości – bardzo dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia oraz mocno dojrzałych, soczystych pomidorów. Są nawet specjalne gatunki oliwy, które wyjątkowo pasują do salmorejo!  Z gatunków pomidorów dostępnych na naszym rynku wybieram te, w których nie ma pestek, albo mają ich mało, i obieram je ze skórki. W skórce pomidora i pestkach jest najwięcej lektyn, które mogą uszkadzać jelita i opóźniają wchłanianie składników odżywczych.

Zupę wykorzystuję także jako sos do warzyw i dań z makaronu.

 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 150 g czerstwego pieczywa (ja wykorzystuję mój razowy chleb na zakwasie)
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej (np. jamón serrano), pokrojone na kawałeczki

Jeśli dodamy więcej pomidorów zupa będzie mniej gęsta.

Przygotowanie:

  1. Pieczywo pokroić w drobne kawałki i przełożyć do naczynia, w którym będziemy miksować zupę.
  2. Pomidory pokroić na kawałki, wymieszać z pieczywem, posolić.
  3. Po ok. 30 minutach dodać pokrojony czosnek, cebulę i oliwę.
  4. Całość dobrze zmiksować (zupa powinna mieć konsystencję kremu bez żadnych grudek).
  5. Wstawić na jakiś czas do lodówki.
  6. Podawać mocno schłodzoną.
  7. Można posypać drobno pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i/lub szynką Serrano.

Facebook Posts

Coś jest na rzeczy 👍 ... See MoreSee Less

View on Facebook

Od czego zależy pewność siebie i poczucie własnej wartości. Jak ją budować i wzmacniać? ... See MoreSee Less

View on Facebook

Obiecałam przepis na moją wersję zupy rybnej chowder. Przepis już jest na blogu PerfecMe.pl. Zdjęcie jest na razie zastępcze, ponieważ zupa szybko zniknęła z garnka i nie zdążyłam sfotografować 🙂
Przepis nie jest skomplikowany, a zupa gotowa w 30 min 🙂
Zobacz na blogu ⤵
... See MoreSee Less

View on Facebook

Liczenie kalorii nie ma sensu, szczególnie gdy kupujesz produkty, które nie mają etykiet 🙂 ... See MoreSee Less

View on Facebook

To, że zmiany ilościowe i jakościowe w mikroflorze jelitowej mogą skutkować pogorszeniem stanu skóry wiadomo nie od dziś.
✅Nieodpowiednia dieta i stres to nasi najwięksi wrogowie.
✅Co jeszcze?
Przeczytaj najnowszy wpis na blogu ⤵️ i poznaj
✅9 wskazówek na piękną cerę, zdrowe włosy i ciało bez cellulitu.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Pin It on Pinterest

Share This

Udostępnij

Powiadom znajomych!