Najsmaczniejsze hiszpańskie salmorejo, prosty, oryginalny przepis z Andaluzji.

Przepisem podzieliła się ze mną przesympatyczna para prowadząca w Kadyksie malutki sklepik ze zdrową żywnością. Na tyłach sklepu znajdowała się kuchnia i kilka stolików dla klientów. Mogłam podglądać jak kucharz przygotowuje wszystkie dania.

Aby otrzymać oryginalny smak salmorejo kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości – bardzo dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia oraz mocno dojrzałych, soczystych pomidorów. Są nawet specjalne gatunki oliwy, które wyjątkowo pasują do salmorejo!  Z gatunków pomidorów dostępnych na naszym rynku wybieram te, w których nie ma pestek, albo mają ich mało, i obieram je ze skórki. W skórce pomidora i pestkach jest najwięcej lektyn, które mogą uszkadzać jelita i opóźniają wchłanianie składników odżywczych.

Zupę wykorzystuję także jako sos do warzyw i dań z makaronu.

 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 150 g czerstwego pieczywa (ja wykorzystuję mój razowy chleb na zakwasie)
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej (np. jamón serrano), pokrojone na kawałeczki

Jeśli dodamy więcej pomidorów zupa będzie mniej gęsta.

Przygotowanie:

  1. Pieczywo pokroić w drobne kawałki i przełożyć do naczynia, w którym będziemy miksować zupę.
  2. Pomidory pokroić na kawałki, wymieszać z pieczywem, posolić.
  3. Po ok. 30 minutach dodać pokrojony czosnek, cebulę i oliwę.
  4. Całość dobrze zmiksować (zupa powinna mieć konsystencję kremu bez żadnych grudek).
  5. Wstawić na jakiś czas do lodówki.
  6. Podawać mocno schłodzoną.
  7. Można posypać drobno pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i/lub szynką Serrano.

Facebook Posts

Jak cofnąć czas❓
Podpowiada Magda Sekular z Aloesowe Centrum Zdrowia i Urody.
Z jakich zabiegów warto skorzystać w gabinecie kosmetycznym?
Obejrzyj kolejną część 👇👇👇
... See MoreSee Less

View on Facebook

Jak zadbać o skórę trądzikową w lecie?
Zastanawiasz się dlaczego po lecie są większe problemy ze skórą trądzikową?
Posłuchaj wyjaśnień doświadczonej kosmetyczki Magda Sekular z Aloesowe Centrum Zdrowia i Urody.

Skóra trądzikowa to skóra z licznymi niedoskonałościami – skłonna do powstawania wyprysków i zaskórników, zaczerwieniona, przetłuszczona i często bardzo podrażniona, a jej pielęgnacja bywa niezwykle trudna.
Choć przyczyn powstawania trądziku, jak i jego odmian jest wiele, to istnieje kilka uniwersalnych wskazówek, które są pomocne przy tej dolegliwości.

👉 Zadbaj o demakijaż!
Nawet jeśli nie stosujesz makijażu, na twarzy osadza się kurz, gromadzi się sebum i bakterie.
Myj twarz dwa razy dziennie – bardzo dokładnie i przy użyciu odpowiednio dobranych kosmetyków – bez alkoholu i niezbyt mocno pieniących.

👉 Tonizuj!
Używaj toników bezalkoholowych, delikatnych na twarz i miejsca chorobowo zminioone, pomoże to szybko przywrócić odpowiednie PH skóry.

👉 Peelinguj!
Wybierz peeling enzymatyczny lub drobnoziarnisty, dobierz go do stanu skóry.

👉 Nawilżaj!
Używaj kremów, które będą pielęgnować, a nie obciążać skórę. Zadbaj o nawilżenie od środka pijąc dużo wody.

👉 Nie dotykaj twarzy dłońmi!
Choć to kuszące, gdy wiesz, że na buzi są niedoskonałości. Pamiętaj, że na dłoniach jest dużo zanieczyszczeń , które przeniesiesz na twarz, co może zaostrzyć stan. Nie wyciskaj.

👉 Dbaj o czystość telefonu lub korzystaj ze słuchawek!
Sprawa ma się podobnie, jak w przypadku rąk – telefon jest siedliskiem bakterii i drobnoustrojów.

👉 Zadbaj o częstą zmianę poszewki na poduszkę i ręcznika do twarzy, w miarę możliwości korzystaj z jednorazowego.

👉 Do makijażu używaj kosmetyków, które wspierają jej pielęgnację.
Wybieraj podkłady i pudry mineralne. Pamiętaj o dokładnym czyszczeniu przyborów do makijażu.

👉 Staraj się wysypiać i dużo relaksować!
Choć problemy z cerą często spędzają sen z powiek, zachowaj spokój i skup się na właściwej pielęgnacji. Stres i kortyzol, który podczas stresu się produkuje, tylko pogarszają stan chorobowy skóry. Czas, cierpliwość i konsekwencja w działaniu zdziałają cuda.

👉 Obejrzyj nagranie, jesli chcesz wiedzieć więcej 👇👇👇👇👇👇
... See MoreSee Less

View on Facebook

#PoczujSieZnowuDobrze i przybywaj na spotkanie Fajnych Babek w nowym, klimatycznym wnętrzu, bez maseczek 🙂 za to dobrym stylu 🙂 Na pewno nie będzie nudno 🤓Doczekaliśmy się WIELKIEGO OTWARCIA🥰💎💎🎈🎈
Zapraszamy w najbliższą sobotę, 6 czerwca do Aloesowego Centrum Zdrowia i Urody. Przeczytaj do końca, by wiedzieć co dla Ciebie przygotowaliśmy.
💎Przywitamy Was aloesowym 𝐰𝐞𝐥𝐜𝐨𝐦𝐞 𝐝𝐫𝐢𝐧𝐤𝐢𝐞𝐦🍸🍹
💎Poznasz nasz zespół i fantastyczną ofertę
💎Każda osoba, która nas odwiedzi tego dnia 𝐎𝐓𝐑𝐙𝐘𝐌𝐀 KARTĘ RABATOWĄ‼️👏
💎Spotkasz i poznasz fantastycznych ludzi
-------------------------------------------------------------------------------
🎈Nie przegap wyjątkowego wydarzenia i już dziś wpisz ten termin w kalendarz.
💎Spośród osób, które nas odwiedzą tego dnia rozlosujemy fantastyczną NAGRODĘ GŁÓWNĄ.
VOUCHER na zabieg w naszym CENTRUM👏👏‼️‼️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Zmagasz się z chorobą Hashimoto? W najblizszy czwartek podpowiem co można zrobić, żeby poczuć się lepiej. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Dziś podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych dań 🙂 Wystarczy, że masz w domu paprykę, brokuły i mleko kokosowe a danie na pewno się uda 🙂 Moja wersja jest trochę bardziej wypasiona, ale też prosta w wykonaniu.
Podaję ją z makaronem z cukinii i oczywiście z surowymi warzywami. Potrzebujesz przede wszystkim:
✅cebula
✅papryka
✅brokuły
✅kurczak lub indyk
✅czosnek
✅mleko kokosowe
reszta opcjonalnie 🙂
Tutaj jest dokładny przepis 👇👇👇
https://malgorzatanitka.pl/kurczak-z-mlekiem-kokosowym/
mleko kokosowe
... See MoreSee Less

View on Facebook