Salmorejo – kremowy chłodnik hiszpański to prosta zupa prosto z Andaluzji.
Przepisem podzieliła się ze mną przesympatyczna para prowadząca w Kadyksie malutki sklepik ze zdrową żywnością. Na tyłach sklepu znajdowała się kuchnia i kilka stolików dla klientów. Mogłam podglądać jak kucharz przygotowuje wszystkie dania.
Aby otrzymać oryginalny smak salmorejo kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości – bardzo dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz mocno dojrzałych, soczystych pomidorów. Są nawet specjalne gatunki oliwy, które wyjątkowo pasują do salmorejo! Z gatunków pomidorów dostępnych na naszym rynku wybieram te, w których nie ma pestek, albo mają ich mało. Obieram je ze skórki. W skórce pomidora i pestkach jest najwięcej lektyn, które mogą uszkadzać jelita i opóźniają wchłanianie składników odżywczych.
Zupę wykorzystuję także jako sos do warzyw i dań z makaronu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów
- 150 g czerstwego pieczywa (ja wykorzystuję mój razowy chleb na zakwasie)
- 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
Opcjonalnie:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 plasterki szynki dojrzewającej (np. jamón serrano), pokrojone na kawałeczki
Jeśli dodamy więcej pomidorów zupa będzie mniej gęsta.
Przygotowanie:
- Pieczywo pokroić w drobne kawałki i przełożyć do naczynia, w którym będziemy miksować zupę.
- Pomidory pokroić na kawałki, wymieszać z pieczywem, posolić.
- Po ok. 30 minutach dodać pokrojony czosnek, cebulę i oliwę.
- Całość dobrze zmiksować (zupa powinna mieć konsystencję kremu bez żadnych grudek.
- Wstawić na jakiś czas do lodówki.
- Podawać mocno schłodzoną.
- Można posypać drobno pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i/lub szynką Serrano.
This content isn't available right now
When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.Cześć
Jestem Małgorzata
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.