Salmorejo – kremowy chłodnik hiszpański to prosta zupa prosto z Andaluzji.
Przepisem podzieliła się ze mną przesympatyczna para prowadząca w Kadyksie malutki sklepik ze zdrową żywnością. Na tyłach sklepu znajdowała się kuchnia i kilka stolików dla klientów. Mogłam podglądać jak kucharz przygotowuje wszystkie dania.
Aby otrzymać oryginalny smak salmorejo kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości – bardzo dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz mocno dojrzałych, soczystych pomidorów. Są nawet specjalne gatunki oliwy, które wyjątkowo pasują do salmorejo! Z gatunków pomidorów dostępnych na naszym rynku wybieram te, w których nie ma pestek, albo mają ich mało. Obieram je ze skórki. W skórce pomidora i pestkach jest najwięcej lektyn, które mogą uszkadzać jelita i opóźniają wchłanianie składników odżywczych.
Zupę wykorzystuję także jako sos do warzyw i dań z makaronu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 150 g czerstwego pieczywa (ja wykorzystuję mój razowy chleb na zakwasie)
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej (np. jamón serrano), pokrojone na kawałeczki

Jeśli dodamy więcej pomidorów zupa będzie mniej gęsta.

Przygotowanie:

  1. Pieczywo pokroić w drobne kawałki i przełożyć do naczynia, w którym będziemy miksować zupę.
  2. Pomidory pokroić na kawałki, wymieszać z pieczywem, posolić.
  3. Po ok. 30 minutach dodać pokrojony czosnek, cebulę i oliwę.
  4. Całość dobrze zmiksować (zupa powinna mieć konsystencję kremu bez żadnych grudek.
  5. Wstawić na jakiś czas do lodówki.
  6. Podawać mocno schłodzoną.
  7. Można posypać drobno pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i/lub szynką Serrano.
  8.  

6 days ago

Dieta i aktywność fizyczna dla zdrowia i zgrabnej sylwetki - Magda Daykola, Instruktor Fitness i Małgorzata Nitka, Psychodietetyk i Style Coach. ...
View on Facebook
Spadek kilogramów na wadze wcale nie musi oznaczać postępu w kształtowaniu zgrabnej sylwetki!Często, szczególnie na początku, jest związany z utratą wody i masy mięśniowej, bo organizm spala raz odłożony tłuszcz dopiero wtedy, gdy nie da się inaczej. Widzimy to przy każdej obiegowej diecie. Dlatego liczenie kalorii i utrzymywanie deficytu kalorycznego nie jest kluczem do sukcesu. Dobrze wiemy, że redukcji masy ciała sprzyja prawidłowo dobrany wysiłek fizyczny. Może on niestety w niektórych przypadkach przynieść zupełnie odwrotny efekt. Czy wiesz jak: - ćwiczyć, aby poczuć się lepiej i wyglądać lepiej?- połączyć dietę z aktywnością fizyczną?Zapraszam na spotkanie: Dieta i aktywność fizyczna dla zdrowia i zgrabnej sylwetki! Zaprosiłam do udziału Magdę Daykolę, utytułowaną zawodniczką i wykwalifikowaną instruktorką, która doskonale łączy wiedzę akademicką z doświadczeniami zdobytymi w trakcie zawodowego uprawiania sportu.Porozmawiamy o faktach i mitach dotyczących diety i aktywności fizycznej. Środa, 28 lipca, godzina 18.00! ...
View on Facebook

3 weeks ago

Planowanie posiłków, zbilansowane jedzenie, łączenieskładników, suplementy to hasła, które często się pojawiają wokół nas.Najadamysię i jesteśmy głodni. Dlaczego? Czym karmimy nasze ciało?Zapraszam na wtorkowy wykład ❤️.....#zdrowie #cukier #jemzdrowo #kolorowejedzenie#dietitianlife #dbamosiebie #healthydieting #zdrowadieta #cleaneats#healthyliving #przemiana #power #happiness #inmymind #summervibes #zdrowystylzycia #malgorzatanitka#perfectme #ponitcedozdrowia ...
View on Facebook
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.

.