Salmorejo – kremowy chłodnik hiszpański to prosta zupa prosto z Andaluzji.
Przepisem podzieliła się ze mną przesympatyczna para prowadząca w Kadyksie malutki sklepik ze zdrową żywnością. Na tyłach sklepu znajdowała się kuchnia i kilka stolików dla klientów. Mogłam podglądać jak kucharz przygotowuje wszystkie dania.
Aby otrzymać oryginalny smak salmorejo kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości – bardzo dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz mocno dojrzałych, soczystych pomidorów. Są nawet specjalne gatunki oliwy, które wyjątkowo pasują do salmorejo! Z gatunków pomidorów dostępnych na naszym rynku wybieram te, w których nie ma pestek, albo mają ich mało. Obieram je ze skórki. W skórce pomidora i pestkach jest najwięcej lektyn, które mogą uszkadzać jelita i opóźniają wchłanianie składników odżywczych.
Zupę wykorzystuję także jako sos do warzyw i dań z makaronu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów
- 150 g czerstwego pieczywa (ja wykorzystuję mój razowy chleb na zakwasie)
- 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
Opcjonalnie:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 plasterki szynki dojrzewającej (np. jamón serrano), pokrojone na kawałeczki
Jeśli dodamy więcej pomidorów zupa będzie mniej gęsta.
Przygotowanie:
- Pieczywo pokroić w drobne kawałki i przełożyć do naczynia, w którym będziemy miksować zupę.
- Pomidory pokroić na kawałki, wymieszać z pieczywem, posolić.
- Po ok. 30 minutach dodać pokrojony czosnek, cebulę i oliwę.
- Całość dobrze zmiksować (zupa powinna mieć konsystencję kremu bez żadnych grudek.
- Wstawić na jakiś czas do lodówki.
- Podawać mocno schłodzoną.
- Można posypać drobno pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i/lub szynką Serrano.

Cześć
Jestem Małgorzata
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.