Salmorejo – kremowy chłodnik hiszpański to prosta zupa prosto z Andaluzji.
Przepisem podzieliła się ze mną przesympatyczna para prowadząca w Kadyksie malutki sklepik ze zdrową żywnością. Na tyłach sklepu znajdowała się kuchnia i kilka stolików dla klientów. Mogłam podglądać jak kucharz przygotowuje wszystkie dania.
Aby otrzymać oryginalny smak salmorejo kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości – bardzo dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz mocno dojrzałych, soczystych pomidorów. Są nawet specjalne gatunki oliwy, które wyjątkowo pasują do salmorejo! Z gatunków pomidorów dostępnych na naszym rynku wybieram te, w których nie ma pestek, albo mają ich mało. Obieram je ze skórki. W skórce pomidora i pestkach jest najwięcej lektyn, które mogą uszkadzać jelita i opóźniają wchłanianie składników odżywczych.
Zupę wykorzystuję także jako sos do warzyw i dań z makaronu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 150 g czerstwego pieczywa (ja wykorzystuję mój razowy chleb na zakwasie)
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej (np. jamón serrano), pokrojone na kawałeczki

Jeśli dodamy więcej pomidorów zupa będzie mniej gęsta.

Przygotowanie:

  1. Pieczywo pokroić w drobne kawałki i przełożyć do naczynia, w którym będziemy miksować zupę.
  2. Pomidory pokroić na kawałki, wymieszać z pieczywem, posolić.
  3. Po ok. 30 minutach dodać pokrojony czosnek, cebulę i oliwę.
  4. Całość dobrze zmiksować (zupa powinna mieć konsystencję kremu bez żadnych grudek.
  5. Wstawić na jakiś czas do lodówki.
  6. Podawać mocno schłodzoną.
  7. Można posypać drobno pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i/lub szynką Serrano.
  8.  

2 weeks ago

"Postarzałam się, nie pytając nikogo o pozwolenie, wywołując burzę i oburzenie wśród zaciętych bojowników przeciw starzeniu się. Ośmieliłam się przejść po czerwonym dywanie, z moją piękną twarzą i ciałem – pełnym zmarszczek wokół oczu i nadmiaru kilogramów – z tym wszystkim, czym obdarzyła mnie natura, bez wahania i bez najmniejszego zainteresowania opinią zwolenników wiecznej młodości. I to jest wspaniałe. Bo ktoś w końcu musi powiedzieć światu, że starzenie się nie jest żadnym powodem do wstydu". Monica Bellucci fot Mila Sutton ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

3 weeks ago

BUDZISZ SIĘ ZMĘCZONA... ODKRYJ DLACZEGO!Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.Jeśli budzisz się zmęczona problem może leżeć na talerzu!Zadbaj o to, co jesz, bo regeneracja organizmu zaczyna się od tego co nakładasz na talerz 🌟 Zacznij od wprowadzenia do swojej diety jednej dodatkowej porcji białka każdego dnia.Brak białka w Twojej diecie oznacza brak regeneracji. Twoje mięśnie i organizm nie mają, z czego czerpać energii!🌟 Dodaj niskoskrobiowe warzywa do każdego posiłku – zobaczysz różnicę!To sekret sytości, energii i lepszego trawienia! Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, powodują nagłe skoki cukru i energii, a potem szybki spadek! Może nieświadomie jesz ich za dużo. 🌟 Zredukuj alkohol – to więcej niż tylko kalorie! Alkohol wpływa na metabolizm, równowagę hormonalną i jakość regeneracji organizmu, co może znacząco pogarszać Twoje samopoczucie i energię.Alkohol pogarsza objawy menopauzy, wpływa na sen, regenerację i utrudnia osiąganie celów zdrowotnych.🌟 Zwolnij podczas jedzenia – Twój układ trawienny zyska czas na spokojną i efektywną pracę!Szybkie jedzenie przeciąża układ trawienny, co utrudnia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dodatkowo może prowadzić do wzdęć i niestrawności.Powolne jedzenie to prosty, ale potężny sposób na lepsze trawienie, większą satysfakcję z posiłków i ograniczenie podjadania.Jedz świadomie, wolniej i wybieraj produkty, które nasycą Cię na dłużej.Małe zmiany w odżywianiu = wielkie zmiany w Twoim życiu🌟 🌟 🌟 W moim darmowym poradniku znajdziesz konkretne wskazówki, jak to zrobić.Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.#świadomość #rozwoj #kobietaposześćdziesiątce #kobietapo50 #białko #węglowodany #cukier #lowcarbs #lepszesamopoczucie #dobrezdrowie ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

10 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

11 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.