Pasztet z buraków z migdałami, pestkami dyni i kaszą gryczaną może być świetnym pomysłem na śniadanie wegańskie. Dodatek ugotowanej kaszy gryczanej powoduje, że ma odpowiednią konsystencję i nie kruszy się. Gryka, oprócz migdałów i pestek dyni, stanowi też doskonałe źródło białka roślinnego, a ja zostanę chyba „królową gryki”, bo to kolejna potrawa, w której zupełnie ginie charakterystyczny zapach kaszy gryczanej! Czy wiesz, że 50 g gryki zawiera 7 g białka i 14 różnych aminokwasów, które są budulcem mięśni, hormonów i komórek? Wśród tych aminokwasów jest lizyna i arginina, a właśnie tych aminokwasów brakuje w ziarnach zbóż, co wpływa na to, że nasz organizm nie może wytworzyć wszystkich niezbędnych białek. Czy wiesz, że gryka nie jest zbożem? Podobnie, jak w przypadku amarantusa, jadalnymi częściami są nasiona. Bezglutenowe!
Co oferuje nam jeszcze ta ciekawa roślina w kwestii zdrowia?
👉 Gryka pomaga zmniejszyć stan zapalny i obniżyć poziom cholesterolu LDL. To zasługa rutyny, silnego przeciwutleniacza, który pomaga poprawić elastyczność tętnic. 👉 Gryka ma niski indeks glikemiczny, więc nie powoduje skoków insuliny i jest idealna dla diabetyków. 👉 Gryka jest bogata w błonnik, dzięki czemu zwiększa objętość stolca i usuwa zaparcia. Wysoka zawartość błonnika aktywuje receptory rozciągania na ścianie żołądka, które wysyłają sygnał do mózgu, że jesteś pełna. Jesz mniej i dłużej czujesz sytość. Ten mechanizm jest idealny, jeśli chcesz schudnąć.
Ja jem naleśniki gryczane, babeczki, chleb z mąką gryczaną
A jeśli masz problem z glikemią, to pamiętaj, że zawartość dostępnej glukozy po schłodzeniu gryki obniża się aż o 60 %. Sprawdzi się więc przy hipoglikemii, insulinooporności i cukrzycy. Czy jesteś przekonana? Czy próbowałeś już keksu z mąki gryczanej z makiem, burakiem i królewską łuską gryczaną, albo chleba z kaszy gryczanej niepalonej? Jeśli wprowadzisz grykę do swojego jadłospisu i będziesz ją spożywać raz lub dwa razy w tygodniu, zauważysz pozytywną różnicę w trawieniu i samopoczuciu.
SKŁADNIKI
- 750 g obranych buraków
- 400 g migdałów
- 2 szklanki pestek z dyni (250 g)
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- ½ – 1 szklanki wody
- 5-8 ząbków czosnku
PRZYPRAWY
- 4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3 łyżeczki przyprawy do pasztetów
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżeczki oregano
- 3-4 łyżeczki majeranku
- Czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
- Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej.
- Dodać dosyć drobno zmielone pestki dyni, migdały, czosnek i suszone pomidory.
- Dodać kaszę gryczaną, przyprawy, oliwę i wodę. Wymieszać.
- Włożyć do dwóch form o wymiarach 24×11 cm, posmarowanych masłem klarowanym i posypanych bułką tartą lub otrębami owsianymi.
- Piec 50 minut w temperaturze 180 st.
Podawać z sosem czosnkowym i ulubioną surówką.
Smacznego!

Cześć
Jestem Małgorzata
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.