Keks gryczany z makiem, burakiem i królewską łuską gryczaną to efekt mojej ostatniej przyjaźni z gryką! Wiedziałam, że jest zdrowa, bezglutenowa, nie zaburza glikemii i tak mogłabym wyliczać długo, ale nie za bardzo lubiłam ten charakterystyczny zapach i smak gryki. Aż tu nagle taka niespodzianka! Keks gryczany z makiem, burakiem i królewską łuską gryczaną smakuje wyśmienicie! W ogóle nie poznasz, że ten keks jest z mąki gryczanej. Koniecznie musisz sprawdzić osobiście. Polecam jako zdrowszą alternatywę do tradycyjnego keksu. Nie dodałam do niego ani odrobiny białego cukry. Cała słodycz pochodzi z owoców. Można samemu zdecydować ile owoców dodajemy. Ja lubię prawie niesłodki, za to z dużą ilością orzechów i traktuję go jako chlebek. Świetnie smakuje z masełkiem 🙂
Dodatek królewskiej łuski gryczanej powoduje, że keks ma więcej wartości odżywczych, bo łuska gryczana jest bogata w potas, magnez, miedź i cynk, a dodatkowo dostarcza błonnika, którego większość z nas je za mało.
SKŁADNIKI
- 4 duże jajka (zamiast jajek można użyć 4-5 łyżeczek siemienia lnianego namoczonego w gorącej wodzie, wtedy mamy wegańską wersję ciasta)
- 50 ml oliwy z orzechów włoskich
- 150 ml oliwy z oliwek
- 150 g mąki gryczanej (1 szklanka)
- 1 łyżeczka sody
- Otarta skórka z 1 pomarańczy lub cytryny
- 3 łyżki maku
- 4-5 łyżek pociętych orzechów (ok. 80 g – 1 szklanka całych)
- 300 g surowych buraków (4 nieduże buraki)
- ½ – 1 kubka suszonych owoców w zależności od tego jak słodki chcesz uzyskać keks (8-10 śliwek – pociętych w paski, garść michunki, garść żurawiny, garść rodzynek).
- Duża szczypta soli
- 1 -2 łyżki królewskiej łuski gryczanej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
- 1 keksówkę (22x11x6 cm) wysmaruj olejem i posyp odrobiną mąki gryczanej.
- Buraki zetrzyj na grubej tarce.
- Dodaj do nich rozdrobnione orzechy, oliwę, jajka.
- Wymieszaj łyżką lub blenderem na średnich obrotach.
- Dodaj mąkę, dużą szczyptę soli, sodę, skórkę z cytryny lub pomarańczy, mak i suszone owoce.
- Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub blenderem na niskich obrotach.
- Wlej ciasto do przygotowanej keksówki.
- Piecz 40 min. w temperaturze 180 st. C, potem zredukuj temperaturę do 170 st. C i piecz kolejne 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Pozostaw w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
- Wyjmij z piekarnika i przestudzić w formie.
Smacznego!

Cześć
Jestem Małgorzata
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.