Keks gryczany z makiem, burakiem i królewską łuską gryczaną to efekt mojej ostatniej przyjaźni z gryką! Wiedziałam, że jest zdrowa, bezglutenowa, nie zaburza glikemii i tak mogłabym wyliczać długo, ale nie za bardzo lubiłam ten charakterystyczny zapach i smak gryki. Aż tu nagle taka niespodzianka! Keks gryczany z makiem, burakiem i królewską łuską gryczaną smakuje wyśmienicie! W ogóle nie poznasz, że ten keks jest z mąki gryczanej. Koniecznie musisz sprawdzić osobiście. Polecam jako zdrowszą alternatywę do tradycyjnego keksu. Nie dodałam do niego ani odrobiny białego cukry. Cała słodycz pochodzi z owoców. Można samemu zdecydować ile owoców dodajemy. Ja lubię prawie niesłodki, za to z dużą ilością orzechów i traktuję go jako chlebek. Świetnie smakuje z masełkiem 🙂

Dodatek królewskiej łuski gryczanej powoduje, że keks ma więcej wartości odżywczych, bo łuska gryczana jest bogata w potas, magnez, miedź i cynk, a dodatkowo dostarcza błonnika, którego większość z nas je za mało.

SKŁADNIKI

  • 4 duże jajka (zamiast jajek można użyć 4-5 łyżeczek siemienia lnianego namoczonego w gorącej wodzie, wtedy mamy wegańską wersję ciasta)
  • 50 ml oliwy z orzechów włoskich
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 150 g mąki gryczanej (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka sody
  • Otarta skórka z 1 pomarańczy lub cytryny
  • 3 łyżki maku
  • 4-5 łyżek pociętych orzechów (ok. 80 g – 1 szklanka całych)
  • 300 g surowych buraków (4 nieduże buraki)
  • ½ – 1 kubka suszonych owoców w zależności od tego jak słodki chcesz uzyskać keks (8-10 śliwek – pociętych w paski, garść michunki, garść żurawiny, garść rodzynek).
  • Duża szczypta soli
  • 1 -2 łyżki królewskiej łuski gryczanej

     

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
  2. 1 keksówkę (22x11x6 cm) wysmaruj olejem i posyp odrobiną mąki gryczanej.
  3. Buraki zetrzyj na grubej tarce.
  4. Dodaj do nich rozdrobnione orzechy, oliwę, jajka.
  5. Wymieszaj łyżką lub blenderem na średnich obrotach.
  6. Dodaj mąkę, dużą szczyptę soli, sodę, skórkę z cytryny lub pomarańczy, mak i suszone owoce.
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub blenderem na niskich obrotach.
  8. Wlej ciasto do przygotowanej keksówki.
  9. Piecz 40 min. w temperaturze 180 st. C, potem zredukuj temperaturę do 170 st. C i piecz kolejne 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  10. Pozostaw w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
  11. Wyjmij z piekarnika i przestudzić w formie.

    Smacznego!

2 weeks ago

"Postarzałam się, nie pytając nikogo o pozwolenie, wywołując burzę i oburzenie wśród zaciętych bojowników przeciw starzeniu się. Ośmieliłam się przejść po czerwonym dywanie, z moją piękną twarzą i ciałem – pełnym zmarszczek wokół oczu i nadmiaru kilogramów – z tym wszystkim, czym obdarzyła mnie natura, bez wahania i bez najmniejszego zainteresowania opinią zwolenników wiecznej młodości. I to jest wspaniałe. Bo ktoś w końcu musi powiedzieć światu, że starzenie się nie jest żadnym powodem do wstydu". Monica Bellucci fot Mila Sutton ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

3 weeks ago

BUDZISZ SIĘ ZMĘCZONA... ODKRYJ DLACZEGO!Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.Jeśli budzisz się zmęczona problem może leżeć na talerzu!Zadbaj o to, co jesz, bo regeneracja organizmu zaczyna się od tego co nakładasz na talerz 🌟 Zacznij od wprowadzenia do swojej diety jednej dodatkowej porcji białka każdego dnia.Brak białka w Twojej diecie oznacza brak regeneracji. Twoje mięśnie i organizm nie mają, z czego czerpać energii!🌟 Dodaj niskoskrobiowe warzywa do każdego posiłku – zobaczysz różnicę!To sekret sytości, energii i lepszego trawienia! Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, powodują nagłe skoki cukru i energii, a potem szybki spadek! Może nieświadomie jesz ich za dużo. 🌟 Zredukuj alkohol – to więcej niż tylko kalorie! Alkohol wpływa na metabolizm, równowagę hormonalną i jakość regeneracji organizmu, co może znacząco pogarszać Twoje samopoczucie i energię.Alkohol pogarsza objawy menopauzy, wpływa na sen, regenerację i utrudnia osiąganie celów zdrowotnych.🌟 Zwolnij podczas jedzenia – Twój układ trawienny zyska czas na spokojną i efektywną pracę!Szybkie jedzenie przeciąża układ trawienny, co utrudnia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dodatkowo może prowadzić do wzdęć i niestrawności.Powolne jedzenie to prosty, ale potężny sposób na lepsze trawienie, większą satysfakcję z posiłków i ograniczenie podjadania.Jedz świadomie, wolniej i wybieraj produkty, które nasycą Cię na dłużej.Małe zmiany w odżywianiu = wielkie zmiany w Twoim życiu🌟 🌟 🌟 W moim darmowym poradniku znajdziesz konkretne wskazówki, jak to zrobić.Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.#świadomość #rozwoj #kobietaposześćdziesiątce #kobietapo50 #białko #węglowodany #cukier #lowcarbs #lepszesamopoczucie #dobrezdrowie ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

10 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

11 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.