Keks gryczany z makiem, burakiem i królewską łuską gryczaną to efekt mojej ostatniej przyjaźni z gryką! Wiedziałam, że jest zdrowa, bezglutenowa, nie zaburza glikemii i tak mogłabym wyliczać długo, ale nie za bardzo lubiłam ten charakterystyczny zapach i smak gryki. Aż tu nagle taka niespodzianka! Keks gryczany z makiem, burakiem i królewską łuską gryczaną smakuje wyśmienicie! W ogóle nie poznasz, że ten keks jest z mąki gryczanej. Koniecznie musisz sprawdzić osobiście. Polecam jako zdrowszą alternatywę do tradycyjnego keksu. Nie dodałam do niego ani odrobiny białego cukry. Cała słodycz pochodzi z owoców. Można samemu zdecydować ile owoców dodajemy. Ja lubię prawie niesłodki, za to z dużą ilością orzechów i traktuję go jako chlebek. Świetnie smakuje z masełkiem 🙂

Dodatek królewskiej łuski gryczanej powoduje, że keks ma więcej wartości odżywczych, bo łuska gryczana jest bogata w potas, magnez, miedź i cynk, a dodatkowo dostarcza błonnika, którego większość z nas je za mało.

SKŁADNIKI

  • 4 duże jajka (zamiast jajek można użyć 4-5 łyżeczek siemienia lnianego namoczonego w gorącej wodzie, wtedy mamy wegańską wersję ciasta)
  • 50 ml oliwy z orzechów włoskich
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 150 g mąki gryczanej (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka sody
  • Otarta skórka z 1 pomarańczy lub cytryny
  • 3 łyżki maku
  • 4-5 łyżek pociętych orzechów (ok. 80 g – 1 szklanka całych)
  • 300 g surowych buraków (4 nieduże buraki)
  • ½ – 1 kubka suszonych owoców w zależności od tego jak słodki chcesz uzyskać keks (8-10 śliwek – pociętych w paski, garść michunki, garść żurawiny, garść rodzynek).
  • Duża szczypta soli
  • 1 -2 łyżki królewskiej łuski gryczanej

     

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
  2. 1 keksówkę (22x11x6 cm) wysmaruj olejem i posyp odrobiną mąki gryczanej.
  3. Buraki zetrzyj na grubej tarce.
  4. Dodaj do nich rozdrobnione orzechy, oliwę, jajka.
  5. Wymieszaj łyżką lub blenderem na średnich obrotach.
  6. Dodaj mąkę, dużą szczyptę soli, sodę, skórkę z cytryny lub pomarańczy, mak i suszone owoce.
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub blenderem na niskich obrotach.
  8. Wlej ciasto do przygotowanej keksówki.
  9. Piecz 40 min. w temperaturze 180 st. C, potem zredukuj temperaturę do 170 st. C i piecz kolejne 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  10. Pozostaw w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
  11. Wyjmij z piekarnika i przestudzić w formie.

    Smacznego!

Właśnie wrzuciłam na swoją stronę przepis na sos kaukaski. Używam go zamiast ketchupu i przyrządzam na jego bazie różne sosy. Jest wyśmienity i zdrowy. Przeliczyłam ile cukru dodanego wypada mi na jeden SŁOICZEK (200 ml) takiego sosu kaukaskiego. Zdziwisz się! Tylko pół łyżeczki. A wiesz, że dwie łyżki ketchupu kupionego w sklepie mogą zawierać nawet 1 łyżeczkę cukru! Im bardziej przetworzona żywność, tym większe prawdopodobieństwo, że jest w niej cukier. Zjadamy znacznie więcej cukru ukrytego niż 10 lat temu. A nadmiar cukru to ogromne problemy zdrowotne, nie tylko zagrożenie cukrzycą. Warto poświęcić trochę czasu teraz, żeby potem było łatwiej. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 days ago

21-niowy kurs dla kobiet 40+, które chcą rozpocząć proces trwałej utraty tkanki tłuszczowej.✅ Przekroczyłaś magiczną czterdziestkę /pięćdziesiątkę i przestałaś mieć kontrolę nad swoim ciałem?✅ Zadajesz sobie pytanie, dlaczego to co robiłaś do tej pory przestało działać?✅ Jesteś przekonana, że trzeba jeść mniej i więcej ćwiczyć, a Ty nie jesteś wystarczająco wytrwała na diecie?✅ Utknęłaś i nie wiesz co robić dalej, a marzysz o tym, żeby wyglądać lepiej i poczuć się znowu dobrze?🎯 Ten program jest dla Ciebie!Przeczytaj więcej i skorzystaj z promocyjnej ceny 👇👇👇oczyszczanie-odchudzanie.pl/lzejsze-zycie-bez-cukru-opanuj-hormony-i-zgub-kilogramy/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
🎯 Co zrobić, żeby wakacyjne przyjemności nie poszły w boczki? Temperatura 4⃣ 0⃣ stopni w dzień, 2⃣8⃣ w nocy. Jest pięknie i cudnie spotkać się z amici z zesłego roku. Wspólne wypady na lody w brioszce (jedliście?, to dopiero bomba kaloryczna), pasta italiano, granita limoncello i mnóstwo innych cukrowych smakołyków. Korzystam ze wszystkiego, bo włoskie wakacje mam raz w roku! Ale od kilkudziesięciu lat, kiedy to wykryto u mnie zaburzenia glikemii, mam też swoje sposoby na zneutralizowanie cukru. Chętnie dzielę się tymi sposobami, a właśnie ruszyła nowa grupa Oczyszczanie-Odchudzanie, w której jedna odważna kobieta (lat 54) pokazuje pod moim okiem, bez cenzury i makijażu, co robi, żeby czuć się lepiej i wyglądać lepiej, co działa, a co nie i dlaczego. Jesteś ciekawa? Przeczytaj poniżej dodatkowe informacje i zapisz się do grupy. 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👏RUSZYŁA na Fb GRUPA OCZYSZCZANIE-ODCHUDZANIE. 😀https://www.facebook.com/groups/oczyszczanieodchudzanie ZAPRASZAM wszystkie panie szczególnie po 4⃣0⃣40-tce i po 5⃣0⃣50-tce kiedy dużo trudniej zmienić nawyki, przestawić się na zdrowe odżywianie i tracić kilogramy. 🍅Będę pokazywać na sobie co się dzieje jak się zacznie. Bedziemy publikować porady, triki, przepisy (mam nadzieję, że wasze również) i zapraszać na rozmowę ciekawych ludzi, kórzy mogą pomóc. 💃Grupie patronuje psychodietetyk Małgorzata Nitka....#oczyszczanie #odchudzanie #dieta #zdrowie #przepisy #skutecznadieta #zdrowejedzenie #jedzenie #oczyszczanieodchudzanie ... See MoreSee Less
View on Facebook
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.

.