Keks gryczany z makiem, burakiem i królewską łuską gryczaną to efekt mojej ostatniej przyjaźni z gryką! Wiedziałam, że jest zdrowa, bezglutenowa, nie zaburza glikemii i tak mogłabym wyliczać długo, ale nie za bardzo lubiłam ten charakterystyczny zapach i smak gryki. Aż tu nagle taka niespodzianka! Keks gryczany z makiem, burakiem i królewską łuską gryczaną smakuje wyśmienicie! W ogóle nie poznasz, że ten keks jest z mąki gryczanej. Koniecznie musisz sprawdzić osobiście. Polecam jako zdrowszą alternatywę do tradycyjnego keksu. Nie dodałam do niego ani odrobiny białego cukry. Cała słodycz pochodzi z owoców. Można samemu zdecydować ile owoców dodajemy. Ja lubię prawie niesłodki, za to z dużą ilością orzechów i traktuję go jako chlebek. Świetnie smakuje z masełkiem 🙂
Dodatek królewskiej łuski gryczanej powoduje, że keks ma więcej wartości odżywczych, bo łuska gryczana jest bogata w potas, magnez, miedź i cynk, a dodatkowo dostarcza błonnika, którego większość z nas je za mało.
SKŁADNIKI
- 4 duże jajka (zamiast jajek można użyć 4-5 łyżeczek siemienia lnianego namoczonego w gorącej wodzie, wtedy mamy wegańską wersję ciasta)
- 50 ml oliwy z orzechów włoskich
- 150 ml oliwy z oliwek
- 150 g mąki gryczanej (1 szklanka)
- 1 łyżeczka sody
- Otarta skórka z 1 pomarańczy lub cytryny
- 3 łyżki maku
- 4-5 łyżek pociętych orzechów (ok. 80 g – 1 szklanka całych)
- 300 g surowych buraków (4 nieduże buraki)
- ½ – 1 kubka suszonych owoców w zależności od tego jak słodki chcesz uzyskać keks (8-10 śliwek – pociętych w paski, garść michunki, garść żurawiny, garść rodzynek).
- Duża szczypta soli
- 1 -2 łyżki królewskiej łuski gryczanej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
- 1 keksówkę (22x11x6 cm) wysmaruj olejem i posyp odrobiną mąki gryczanej.
- Buraki zetrzyj na grubej tarce.
- Dodaj do nich rozdrobnione orzechy, oliwę, jajka.
- Wymieszaj łyżką lub blenderem na średnich obrotach.
- Dodaj mąkę, dużą szczyptę soli, sodę, skórkę z cytryny lub pomarańczy, mak i suszone owoce.
- Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub blenderem na niskich obrotach.
- Wlej ciasto do przygotowanej keksówki.
- Piecz 40 min. w temperaturze 180 st. C, potem zredukuj temperaturę do 170 st. C i piecz kolejne 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Pozostaw w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
- Wyjmij z piekarnika i przestudzić w formie.
Smacznego!
This content isn't available right now
When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.Cześć
Jestem Małgorzata
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.