Pączki nie robią na mnie specjalnego wrażenia, ale podobno najlepsze są na Woli, a te z supermarketów mogą być odmrażane. Do tego, sklepowe pączki mogą zawierać dużo różnych niekorzystnych dla naszego organizmu składników. Jednak tradycja to tradycja. Dlatego przygotowałam pączki serowe z ziarenkami chia – zdrowszą wersję tradycyjnych słodkich pączków. Smakują doskonale, robi się je w 5 minut, a do tego mają niższy ładunek glikemiczny niż tradycyjne pączki i nie wpływają tak niekorzystnie na glikemię. Pod warunkiem, że zjemy tylko kilka, bo każda bomba kaloryczna będzie powodowała zaburzenia w organizmie. 😊
SKŁADNIKI
- 1 serek mascarpone
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru sypanego
- 2 łyżki ziarenek chia
- 1 łyżka spirytusu (wtedy nie wchłaniają tłuszczu)
- 1/2 łyżeczki sody
- Szczypta soli
- Tłuszcz do smażenia (ja smażę na oliwie ryżowej)
Opcjonalnie:
- Dowolne powidła lub dżem bez cukru. Możesz go łatwo przygotować z suszonych śliwek. Przepis podaję poniżej.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz powideł wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
- W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz.
- Nabieraj łyżką porcję ciasta i wkładaj do nagrzanego tłuszczu. Pączki powinny się powoli rumienić około 5 minut.
- Gdy będą złociste, wyjmij je na papierowy ręcznik.
- Poczekaj chwilę i wstrzyknij porcję powideł.
- Możesz je posypać cukrem pudrem i pączki serowe są już gotowe 😊
Ilość pączków zależy od wielkości łyżki.
Przygotowanie dżemu z suszonych śliwek:
Około pół kilograma suszonych śliwek (na dwa słoiki po 250 g) zalać wodą (powinny być zanurzone do 2/3 wysokości). Zagotować i zostawić do ostygnięcia. Jeśli w śliwkach były pestki, należy je teraz usunąć. Zmiksować śliwki w robocie kuchennym. Dodać sok z 1-2 cytryn. Wymieszać i włożyć do wyparzonych słoików.
Uwaga: znikają szybko.
Smacznego!

Cześć
Jestem Małgorzata
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.