Ostatnio wielu moich znajomych prosiło mnie o ciekawy przepis na danie rybne, więc dzisiaj chciałbym zaproponować jedną z moich ulubionych zup – typową zupę rybną ze wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych – chowder (od francuskiego terminu „la chaudiere” – wilki miedziany garnek do gotowania zupy). Popularna też w Anglii, Australii i Nowej Zelandii.

Istnieje wiele rodzajów zupy chowder – z rybą, z kukurydzą czy też „clam-chowder”  z ostrygami. Baza jest taka sama – rybie głowy, ości, boczek, cebula i ziemniaki. Różne regiony serwują ją z różnymi dodatkami. Danie jest znakomite!.

Moja zupa od oryginału różni się brakiem mąki, ponieważ nie lubię zup zagęszczanych w ten sposób. Zupa chowder nie jest też za bardzo dietetyczna ze względu na boczek, ale pominięcie go z przepisu odbiera jej wyjątkowego smaku, wynikającego właśnie z połączenia smaku ryby i boczku. Za to jest wyjątkowo pożywna.

Zupę wykonuje się bardzo szybko. Polecam ją również na śniadanie 😊

Świetnie smakuje odgrzewana na drugi dzień, co ma dodatkową zaletę, ponieważ skrobia z ziemniaków zamienia się po schłodzeniu w skrobię oporną i nie idzie „w boczki”.

 

SKŁADNIKI

Na 4 porcje:

  • ½ kg cebuli pokrojonej na cienkie talarki
  • 4 ziemniaki pokrojone w talarki lub kostkę (2 dodatkowe całe ziemniaki, jeżeli wolisz bardziej gęstą)
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki tymianku
  • Pół litra mleka (można zastąpić roślinnym, najlepiej smakuje z kokosowym)
  • 1 kg białej ryby ( ja używam doradę)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wypatroszoną, dokładnie umytą rybę (razem z łbem i ogonem) włożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować 15-20 min., po czym wywar przecedzić.
  2. W dużym garnku podsmażyć na małym ogniu boczek.
  3. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją przez około 10 minut.
  4. Dodać ziemniaki, liście laurowe, tymianek, wlać wywar z ryby, posolić, popieprzyć i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Jeżeli lubisz zupę bardziej gęstą, wyjmij z zupy 2 całe ziemniaki, zmiksuj je z niewielką ilością wywaru i dodaj do zupy).
  6. Dodać mleko i filety z ryby (ostrożnie, tak żeby kawałki ryb się nie rozpadły). Zagotować.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Zupę podawać gorącą, z posiekaną zieloną pietruszką.

Uwaga:

Jeżeli mamy gotowe filety (świeże lub mrożone), należy je na początku obgotować, wyjąć z wywaru i dalej przygotowywać zupę zgodnie z podanym przepisem (punkty 2-6).

Zupę można zmiksować i podawać jako krem z ryby.

Polecam też inne moje ulubione rybne danie – pieczoną rybę z warzywami. Zobacz przepis tutaj.

Smacznego!

Facebook Posts

„Nie uda mi się”, „Nie dam rady”, „Nie mogę” to tylko słowa. Pułapki myślenia, ktore przeszkadzają nam, aby żyć zdrowo i szczęśliwie. ... See MoreSee Less

View on Facebook

4 days ago

Małgorzata Nitka PerfectMe

Napisz list do Mikołaja 🙂 Jedyna taka książka o nietolerancjach pokarmowych. Dziś darmowa dostawa na stronie https://perfectme.pl/home/…
✅ Napisz w komentarzu KOD, żeby skorzystać z promocji.
✅ 14 autorów - dietetycy, lekarze, naukowcy
✅ 300 stron unikatowej wiedzy.
... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

Małgorzata Nitka PerfectMe

Kiedy jedzeNIE szkodzi?
Chcesz kod na darmową dostawę?
➡ Napisz w komentarzu KOD
... See MoreSee Less

View on Facebook

Dziś w wielu sklepach ogłoszono dzień darmowej.
Dobrze się składa, bo z okazji NOWEJ ODSŁONY strony ➡PerfectMe.pl wprowadzam BEZPŁATNE DOSTAWY na wszystkie suplementy do 23:59 w niedzielę, 15 grudnia!
➡Zobacz jakie nowe produkty pojawiły się w sklepie 🙂

✅ Zajrzyj tu juro o 12.00.
✅ Opowiem o jedzeniu, które szkodzi.
... See MoreSee Less

View on Facebook

4 weeks ago

Małgorzata Nitka PerfectMe

Coś jest na rzeczy 👍 ... See MoreSee Less

View on Facebook