Ostatnio wielu moich znajomych prosiło mnie o ciekawy przepis na danie rybne, więc dzisiaj chciałbym zaproponować jedną z moich ulubionych zup – typową zupę rybną ze wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych – chowder (od francuskiego terminu „la chaudiere” – wilki miedziany garnek do gotowania zupy). Popularna też w Anglii, Australii i Nowej Zelandii.

Istnieje wiele rodzajów zupy chowder – z rybą, z kukurydzą czy też „clam-chowder”  z ostrygami. Baza jest taka sama – rybie głowy, ości, boczek, cebula i ziemniaki. Różne regiony serwują ją z różnymi dodatkami. Danie jest znakomite!.

Moja zupa od oryginału różni się brakiem mąki, ponieważ nie lubię zup zagęszczanych w ten sposób. Zupa chowder nie jest też za bardzo dietetyczna ze względu na boczek, ale pominięcie go z przepisu odbiera jej wyjątkowego smaku, wynikającego właśnie z połączenia smaku ryby i boczku. Za to jest wyjątkowo pożywna.

Zupę wykonuje się bardzo szybko. Polecam ją również na śniadanie 😊

Świetnie smakuje odgrzewana na drugi dzień, co ma dodatkową zaletę, ponieważ skrobia z ziemniaków zamienia się po schłodzeniu w skrobię oporną i nie idzie „w boczki”.

 

SKŁADNIKI

Na 4 porcje:

  • ½ kg cebuli pokrojonej na cienkie talarki
  • 4 ziemniaki pokrojone w talarki lub kostkę (2 dodatkowe całe ziemniaki, jeżeli wolisz bardziej gęstą)
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki tymianku
  • Pół litra mleka (można zastąpić roślinnym, najlepiej smakuje z kokosowym)
  • 1 kg białej ryby ( ja używam doradę)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wypatroszoną, dokładnie umytą rybę (razem z łbem i ogonem) włożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować 15-20 min., po czym wywar przecedzić.
  2. W dużym garnku podsmażyć na małym ogniu boczek.
  3. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją przez około 10 minut.
  4. Dodać ziemniaki, liście laurowe, tymianek, wlać wywar z ryby, posolić, popieprzyć i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Jeżeli lubisz zupę bardziej gęstą, wyjmij z zupy 2 całe ziemniaki, zmiksuj je z niewielką ilością wywaru i dodaj do zupy).
  6. Dodać mleko i filety z ryby (ostrożnie, tak żeby kawałki ryb się nie rozpadły). Zagotować.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Zupę podawać gorącą, z posiekaną zieloną pietruszką.

Uwaga:

Jeżeli mamy gotowe filety (świeże lub mrożone), należy je na początku obgotować, wyjąć z wywaru i dalej przygotowywać zupę zgodnie z podanym przepisem (punkty 2-6).

Zupę można zmiksować i podawać jako krem z ryby.

Polecam też inne moje ulubione rybne danie – pieczoną rybę z warzywami. Zobacz przepis tutaj.

Smacznego!

Facebook Posts

Jak cofnąć czas❓
Podpowiada Magda Sekular z Aloesowe Centrum Zdrowia i Urody.
Z jakich zabiegów warto skorzystać w gabinecie kosmetycznym?
Obejrzyj kolejną część 👇👇👇
... See MoreSee Less

View on Facebook

Jak zadbać o skórę trądzikową w lecie?
Zastanawiasz się dlaczego po lecie są większe problemy ze skórą trądzikową?
Posłuchaj wyjaśnień doświadczonej kosmetyczki Magda Sekular z Aloesowe Centrum Zdrowia i Urody.

Skóra trądzikowa to skóra z licznymi niedoskonałościami – skłonna do powstawania wyprysków i zaskórników, zaczerwieniona, przetłuszczona i często bardzo podrażniona, a jej pielęgnacja bywa niezwykle trudna.
Choć przyczyn powstawania trądziku, jak i jego odmian jest wiele, to istnieje kilka uniwersalnych wskazówek, które są pomocne przy tej dolegliwości.

👉 Zadbaj o demakijaż!
Nawet jeśli nie stosujesz makijażu, na twarzy osadza się kurz, gromadzi się sebum i bakterie.
Myj twarz dwa razy dziennie – bardzo dokładnie i przy użyciu odpowiednio dobranych kosmetyków – bez alkoholu i niezbyt mocno pieniących.

👉 Tonizuj!
Używaj toników bezalkoholowych, delikatnych na twarz i miejsca chorobowo zminioone, pomoże to szybko przywrócić odpowiednie PH skóry.

👉 Peelinguj!
Wybierz peeling enzymatyczny lub drobnoziarnisty, dobierz go do stanu skóry.

👉 Nawilżaj!
Używaj kremów, które będą pielęgnować, a nie obciążać skórę. Zadbaj o nawilżenie od środka pijąc dużo wody.

👉 Nie dotykaj twarzy dłońmi!
Choć to kuszące, gdy wiesz, że na buzi są niedoskonałości. Pamiętaj, że na dłoniach jest dużo zanieczyszczeń , które przeniesiesz na twarz, co może zaostrzyć stan. Nie wyciskaj.

👉 Dbaj o czystość telefonu lub korzystaj ze słuchawek!
Sprawa ma się podobnie, jak w przypadku rąk – telefon jest siedliskiem bakterii i drobnoustrojów.

👉 Zadbaj o częstą zmianę poszewki na poduszkę i ręcznika do twarzy, w miarę możliwości korzystaj z jednorazowego.

👉 Do makijażu używaj kosmetyków, które wspierają jej pielęgnację.
Wybieraj podkłady i pudry mineralne. Pamiętaj o dokładnym czyszczeniu przyborów do makijażu.

👉 Staraj się wysypiać i dużo relaksować!
Choć problemy z cerą często spędzają sen z powiek, zachowaj spokój i skup się na właściwej pielęgnacji. Stres i kortyzol, który podczas stresu się produkuje, tylko pogarszają stan chorobowy skóry. Czas, cierpliwość i konsekwencja w działaniu zdziałają cuda.

👉 Obejrzyj nagranie, jesli chcesz wiedzieć więcej 👇👇👇👇👇👇
... See MoreSee Less

View on Facebook

#PoczujSieZnowuDobrze i przybywaj na spotkanie Fajnych Babek w nowym, klimatycznym wnętrzu, bez maseczek 🙂 za to dobrym stylu 🙂 Na pewno nie będzie nudno 🤓Doczekaliśmy się WIELKIEGO OTWARCIA🥰💎💎🎈🎈
Zapraszamy w najbliższą sobotę, 6 czerwca do Aloesowego Centrum Zdrowia i Urody. Przeczytaj do końca, by wiedzieć co dla Ciebie przygotowaliśmy.
💎Przywitamy Was aloesowym 𝐰𝐞𝐥𝐜𝐨𝐦𝐞 𝐝𝐫𝐢𝐧𝐤𝐢𝐞𝐦🍸🍹
💎Poznasz nasz zespół i fantastyczną ofertę
💎Każda osoba, która nas odwiedzi tego dnia 𝐎𝐓𝐑𝐙𝐘𝐌𝐀 KARTĘ RABATOWĄ‼️👏
💎Spotkasz i poznasz fantastycznych ludzi
-------------------------------------------------------------------------------
🎈Nie przegap wyjątkowego wydarzenia i już dziś wpisz ten termin w kalendarz.
💎Spośród osób, które nas odwiedzą tego dnia rozlosujemy fantastyczną NAGRODĘ GŁÓWNĄ.
VOUCHER na zabieg w naszym CENTRUM👏👏‼️‼️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Zmagasz się z chorobą Hashimoto? W najblizszy czwartek podpowiem co można zrobić, żeby poczuć się lepiej. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Dziś podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych dań 🙂 Wystarczy, że masz w domu paprykę, brokuły i mleko kokosowe a danie na pewno się uda 🙂 Moja wersja jest trochę bardziej wypasiona, ale też prosta w wykonaniu.
Podaję ją z makaronem z cukinii i oczywiście z surowymi warzywami. Potrzebujesz przede wszystkim:
✅cebula
✅papryka
✅brokuły
✅kurczak lub indyk
✅czosnek
✅mleko kokosowe
reszta opcjonalnie 🙂
Tutaj jest dokładny przepis 👇👇👇
https://malgorzatanitka.pl/kurczak-z-mlekiem-kokosowym/
mleko kokosowe
... See MoreSee Less

View on Facebook