Ostatnio wielu moich znajomych prosiło mnie o ciekawy przepis na danie rybne, więc dzisiaj chciałbym zaproponować jedną z moich ulubionych zup – typową zupę rybną ze wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych – chowder (od francuskiego terminu „la chaudiere” – wilki miedziany garnek do gotowania zupy). Popularna też w Anglii, Australii i Nowej Zelandii.

Istnieje wiele rodzajów zupy chowder – z rybą, z kukurydzą czy też „clam-chowder”  z ostrygami. Baza jest taka sama – rybie głowy, ości, boczek, cebula i ziemniaki. Różne regiony serwują ją z różnymi dodatkami. Danie jest znakomite!

Moja zupa od oryginału różni się brakiem mąki, ponieważ nie lubię zup zagęszczanych w ten sposób. Zupa chowder nie jest też za bardzo dietetyczna ze względu na boczek, ale pominięcie go z przepisu odbiera jej wyjątkowego smaku, wynikającego właśnie z połączenia smaku ryby i boczku. Za to jest wyjątkowo pożywna. Bardzo często przygotowuję ją z mlekiem kokosowym. Nabiera w ten sposób wyjątkowego, orientalnego smaku.

Zupę wykonuje się bardzo szybko. Polecam ją również na śniadanie 😊

Świetnie smakuje odgrzewana na drugi dzień, co ma dodatkową zaletę, ponieważ skrobia z ziemniaków zamienia się po schłodzeniu w skrobię oporną i nie idzie „w boczki” 🙂

SKŁADNIKI

Na 4 porcje:

  • ½ kg cebuli pokrojonej na cienkie talarki
  • 4 ziemniaki pokrojone w talarki lub kostkę (2 dodatkowe całe ziemniaki, jeżeli wolisz bardziej gęstą)
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki tymianku
  • Pół litra mleka (można zastąpić roślinnym, najlepiej smakuje z kokosowym)
  • 1 kg białej ryby ( ja kupuję doradę)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wypatroszoną, dokładnie umytą rybę (razem z łbem i ogonem) włożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować 15-20 min., po czym wywar przecedzić.
  2. W dużym garnku podsmażyć na małym ogniu boczek.
  3. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją przez około 10 minut.
  4. Dodać ziemniaki, liście laurowe, tymianek, wlać wywar z ryby, posolić, popieprzyć i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Jeżeli lubisz zupę bardziej gęstą, wyjmij z zupy 2 całe ziemniaki, zmiksuj je z niewielką ilością wywaru i dodaj do zupy).
  6. Dodać mleko i filety z ryby (ostrożnie, tak żeby kawałki ryb się nie rozpadły). Zagotować.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Zupę podawać gorącą, z posiekaną zieloną pietruszką.

Uwaga:

Jeżeli mamy gotowe filety (świeże lub mrożone), należy je na początku obgotować, wyjąć z wywaru i dalej przygotowywać zupę zgodnie z podanym przepisem (punkty 2-6).

Zupę można zmiksować i podawać jako krem z ryby.

Polecam też inne moje ulubione rybne danie – pieczoną rybę z warzywami. Zobacz przepis tutaj.

Smacznego!

3 weeks ago

Chcesz, aby Twoje ciało i umysł pracowały na Twoją najlepszą formę?Zapraszam na bezpłatny webinar.Szczegóły poniżej 👇👇👇👇 ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

📌 Kiedy masz największą chęć na podjadanie? Prawdopodobnie po południu. Powodów może być wile, ale najczęstsza przyczyna to ✅ zbyt duże wyrzuty insuliny i rozregulowanie hormonów trawiennych. Dlatego polecam przepis jednej z kursantek "Lepsze życie bez cukru - opanuj hormony, zgub kilogramy". Zobacz jak Agata zmodyfikowała przepis na tartę alzacką! Pycha! ... See MoreSee Less
View on Facebook
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.

*Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowościach, promocjach, produktach i usługach malgorzatanitka.pl.
Zgodę można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.