Ostatnio wielu moich znajomych prosiło mnie o ciekawy przepis na danie rybne, więc dzisiaj chciałbym zaproponować jedną z moich ulubionych zup – typową zupę rybną ze wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych – chowder (od francuskiego terminu „la chaudiere” – wilki miedziany garnek do gotowania zupy). Popularna też w Anglii, Australii i Nowej Zelandii.

Istnieje wiele rodzajów zupy chowder – z rybą, z kukurydzą czy też „clam-chowder”  z ostrygami. Baza jest taka sama – rybie głowy, ości, boczek, cebula i ziemniaki. Różne regiony serwują ją z różnymi dodatkami. Danie jest znakomite!

Moja zupa od oryginału różni się brakiem mąki, ponieważ nie lubię zup zagęszczanych w ten sposób. Zupa chowder nie jest też za bardzo dietetyczna ze względu na boczek, ale pominięcie go z przepisu odbiera jej wyjątkowego smaku, wynikającego właśnie z połączenia smaku ryby i boczku. Za to jest wyjątkowo pożywna. Bardzo często przygotowuję ją z mlekiem kokosowym. Nabiera w ten sposób wyjątkowego, orientalnego smaku.

Zupę wykonuje się bardzo szybko. Polecam ją również na śniadanie ?

Świetnie smakuje odgrzewana na drugi dzień, co ma dodatkową zaletę, ponieważ skrobia z ziemniaków zamienia się po schłodzeniu w skrobię oporną i nie idzie „w boczki” 🙂

SKŁADNIKI

Na 4 porcje:

  • ½ kg cebuli pokrojonej na cienkie talarki
  • 4 ziemniaki pokrojone w talarki lub kostkę (2 dodatkowe całe ziemniaki, jeżeli wolisz bardziej gęstą)
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki tymianku
  • Pół litra mleka (można zastąpić roślinnym, najlepiej smakuje z kokosowym)
  • 1 kg białej ryby ( ja kupuję doradę)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wypatroszoną, dokładnie umytą rybę (razem z łbem i ogonem) włożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować 15-20 min., po czym wywar przecedzić.
  2. W dużym garnku podsmażyć na małym ogniu boczek.
  3. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją przez około 10 minut.
  4. Dodać ziemniaki, liście laurowe, tymianek, wlać wywar z ryby, posolić, popieprzyć i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Jeżeli lubisz zupę bardziej gęstą, wyjmij z zupy 2 całe ziemniaki, zmiksuj je z niewielką ilością wywaru i dodaj do zupy).
  6. Dodać mleko i filety z ryby (ostrożnie, tak żeby kawałki ryb się nie rozpadły). Zagotować.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Zupę podawać gorącą, z posiekaną zieloną pietruszką.

Uwaga:

Jeżeli mamy gotowe filety (świeże lub mrożone), należy je na początku obgotować, wyjąć z wywaru i dalej przygotowywać zupę zgodnie z podanym przepisem (punkty 2-6).

Zupę można zmiksować i podawać jako krem z ryby.

Polecam też inne moje ulubione rybne danie – pieczoną rybę z warzywami. Zobacz przepis tutaj.

Smacznego!

2 weeks ago

"Postarzałam się, nie pytając nikogo o pozwolenie, wywołując burzę i oburzenie wśród zaciętych bojowników przeciw starzeniu się. Ośmieliłam się przejść po czerwonym dywanie, z moją piękną twarzą i ciałem – pełnym zmarszczek wokół oczu i nadmiaru kilogramów – z tym wszystkim, czym obdarzyła mnie natura, bez wahania i bez najmniejszego zainteresowania opinią zwolenników wiecznej młodości. I to jest wspaniałe. Bo ktoś w końcu musi powiedzieć światu, że starzenie się nie jest żadnym powodem do wstydu". Monica Bellucci fot Mila Sutton ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

3 weeks ago

BUDZISZ SIĘ ZMĘCZONA... ODKRYJ DLACZEGO!Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.Jeśli budzisz się zmęczona problem może leżeć na talerzu!Zadbaj o to, co jesz, bo regeneracja organizmu zaczyna się od tego co nakładasz na talerz 🌟 Zacznij od wprowadzenia do swojej diety jednej dodatkowej porcji białka każdego dnia.Brak białka w Twojej diecie oznacza brak regeneracji. Twoje mięśnie i organizm nie mają, z czego czerpać energii!🌟 Dodaj niskoskrobiowe warzywa do każdego posiłku – zobaczysz różnicę!To sekret sytości, energii i lepszego trawienia! Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, powodują nagłe skoki cukru i energii, a potem szybki spadek! Może nieświadomie jesz ich za dużo. 🌟 Zredukuj alkohol – to więcej niż tylko kalorie! Alkohol wpływa na metabolizm, równowagę hormonalną i jakość regeneracji organizmu, co może znacząco pogarszać Twoje samopoczucie i energię.Alkohol pogarsza objawy menopauzy, wpływa na sen, regenerację i utrudnia osiąganie celów zdrowotnych.🌟 Zwolnij podczas jedzenia – Twój układ trawienny zyska czas na spokojną i efektywną pracę!Szybkie jedzenie przeciąża układ trawienny, co utrudnia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dodatkowo może prowadzić do wzdęć i niestrawności.Powolne jedzenie to prosty, ale potężny sposób na lepsze trawienie, większą satysfakcję z posiłków i ograniczenie podjadania.Jedz świadomie, wolniej i wybieraj produkty, które nasycą Cię na dłużej.Małe zmiany w odżywianiu = wielkie zmiany w Twoim życiu🌟 🌟 🌟 W moim darmowym poradniku znajdziesz konkretne wskazówki, jak to zrobić.Napisz w komentarzu: SEKRETY i pobierz darmowy poradnik „Żywieniowe sekrety lepszego samopoczucia”.#świadomość #rozwoj #kobietaposześćdziesiątce #kobietapo50 #białko #węglowodany #cukier #lowcarbs #lepszesamopoczucie #dobrezdrowie ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

10 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

11 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.