Ostatnio wielu moich znajomych prosiło mnie o ciekawy przepis na danie rybne, więc dzisiaj chciałbym zaproponować jedną z moich ulubionych zup – typową zupę rybną ze wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych – chowder (od francuskiego terminu „la chaudiere” – wilki miedziany garnek do gotowania zupy). Popularna też w Anglii, Australii i Nowej Zelandii.

Istnieje wiele rodzajów zupy chowder – z rybą, z kukurydzą czy też „clam-chowder”  z ostrygami. Baza jest taka sama – rybie głowy, ości, boczek, cebula i ziemniaki. Różne regiony serwują ją z różnymi dodatkami. Danie jest znakomite!

Moja zupa od oryginału różni się brakiem mąki, ponieważ nie lubię zup zagęszczanych w ten sposób. Zupa chowder nie jest też za bardzo dietetyczna ze względu na boczek, ale pominięcie go z przepisu odbiera jej wyjątkowego smaku, wynikającego właśnie z połączenia smaku ryby i boczku. Za to jest wyjątkowo pożywna. Bardzo często przygotowuję ją z mlekiem kokosowym. Nabiera w ten sposób wyjątkowego, orientalnego smaku.

Zupę wykonuje się bardzo szybko. Polecam ją również na śniadanie ?

Świetnie smakuje odgrzewana na drugi dzień, co ma dodatkową zaletę, ponieważ skrobia z ziemniaków zamienia się po schłodzeniu w skrobię oporną i nie idzie „w boczki” 🙂

SKŁADNIKI

Na 4 porcje:

  • ½ kg cebuli pokrojonej na cienkie talarki
  • 4 ziemniaki pokrojone w talarki lub kostkę (2 dodatkowe całe ziemniaki, jeżeli wolisz bardziej gęstą)
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki tymianku
  • Pół litra mleka (można zastąpić roślinnym, najlepiej smakuje z kokosowym)
  • 1 kg białej ryby ( ja kupuję doradę)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wypatroszoną, dokładnie umytą rybę (razem z łbem i ogonem) włożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować 15-20 min., po czym wywar przecedzić.
  2. W dużym garnku podsmażyć na małym ogniu boczek.
  3. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją przez około 10 minut.
  4. Dodać ziemniaki, liście laurowe, tymianek, wlać wywar z ryby, posolić, popieprzyć i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Jeżeli lubisz zupę bardziej gęstą, wyjmij z zupy 2 całe ziemniaki, zmiksuj je z niewielką ilością wywaru i dodaj do zupy).
  6. Dodać mleko i filety z ryby (ostrożnie, tak żeby kawałki ryb się nie rozpadły). Zagotować.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Zupę podawać gorącą, z posiekaną zieloną pietruszką.

Uwaga:

Jeżeli mamy gotowe filety (świeże lub mrożone), należy je na początku obgotować, wyjąć z wywaru i dalej przygotowywać zupę zgodnie z podanym przepisem (punkty 2-6).

Zupę można zmiksować i podawać jako krem z ryby.

Polecam też inne moje ulubione rybne danie – pieczoną rybę z warzywami. Zobacz przepis tutaj.

Smacznego!

5 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

6 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, odzyskać Moc, poczuć się lepiej i atrakcyjnie, uwierzyć we własne możliwości i przyciągnąć to, o czym marzą poprzez sposób w jaki karmią swoje ciało i jak je ubierają. Wspieram w odzyskaniu kontroli nad jedzeniem, równowagi hormonalnej, emocjonalnej i energetycznej na poziomie ciała, umysłu i duszy oraz w odkrywaniu indywidualnego stylu, który pomoże wyzwolić wewnętrzne piękno, pełny potencjał i siłę do transformacji życia. Razem pokonamy „pułapki myślenia” i konsekwentnie wprowadzimy zmiany w życie. Nie pozwól, aby emocje i ograniczające przekonania powstrzymywały Cię przed pokazaniem światu najlepszej wersji siebie. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.