Co powiecie na gołąbki inaczej, które nie wymagają zawijania i robi się je w pięć minut? Lubię gotować, ale lubię też ułatwiać przygotowanie potraw. No może przesadziłam, że przygotujesz je w pięć minut, ale ta wersja jest zdecydowanie mniej pracochłonna i robi się ją szybciej niż tradycyjne gołąbki.
Wyrzuciłam też z tradycyjnego przepisu ryż, ponieważ niepotrzebnie pokręca cukier i wyrzuty insuliny w organizmie. Dlatego tę wersję polecam osobom, które mają zaburzenia glikemii, w tym insulinooporność.
Jeśli jeszcze chcesz przyspieszyć wykonanie potrawy to, zamiast obgotowywania kapusty, pokrój surową kapustę na średniej wielkości kawałki i ułóż na mięsie.
SKŁADNIKI
- Główka kapusty białej lub włoskiej (delikatniejsza)
- 60-80 dag mielonego mięsa
- 2-3 średnie cebule
- 2-3 świeże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
- 2 pęczki świeżego koperku
- Olej
- Sól morska lub himalajska
- pieprz
- 2 jaja
Przygotowanie:
- Kapustę po wydrążeniu środkowej twardej części obgotować około 1/2 h. Przestudzić.
- Koperek drobno posiekać.
- Mięso wymieszać z jajami, podsmażoną na złoty kolor cebulą i większą częścią siekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem.
- Szklane żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Ułożyć w nim warstwami kapustę i mięso.
Ostatnia warstwa powinna być z kapusty. - Na wierzchu ułożyć plastry świeżych pomidorów lub krojonych z puszki. Posypać siekanym koperkiem. Skropić olejem i kilkoma łyżkami przegotowanej wody.
- Piec około 40-60 min w temperaturze 180 stopni.
Danie świetnie nadaje się do zamrażania więc to co zostanie podziel na porcje i przechowuj w zamrażalniku na nieprzewidziane sytuacje.
Smacznego!
Cześć
Jestem Małgorzata
Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.