Dziś podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych dań ? Wystarczy, że masz w domu paprykę, brokuły i mleko kokosowe, a danie na pewno się uda ? Moja wersja jest trochę bardziej wypasiona, ale też prosta w wykonaniu.
Podaję ją z makaronem z cukinii, czarnym ryżem lub makaronem konjak, a tym bardziej opornym serwuję z odgrzewanym po schłodzeniu białym ryżem. Oczywiście zaczynam od jakiejkolwiek surówki!
 

SKŁADNIKI

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3-4 ząbki roztartego czosnku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 1 szklanka fasolki szparagowej pokrojonej w ukośne paski
  • 2 szklanki brokułów
  • 2 szklanka kalafiora
  • 1 pierś z kurczaka zagrodowego lub 300 g indyka pokrojone w grubą kostkę
  • 2-3 surowe ogórki lub kiełki np. słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek/oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 300-400 ml mleka kokosowego
  • Sok z limonki
  • Surowy ogórek
  • Orzeszki
  • Przyprawy: świeży korzeń imbiru/galangi, curry, liście kafiru, kilka gałązek kolendry, czarny pieprz, pasta curry, kurkuma. 

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • Pasta curry, imbir, pieprz, kurkuma

Marynować przynajmniej 1 godzinę.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku, najlepiej w woku, zeszklić na oleju cebulę i czosnek. Przyprawić kuminem. Wymieszać.
  2. Dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć kilka minut.
  3. Dodawać po kolei warzywa: paprykę, fasolkę, kalafiora, brokuły.
  4. Dodać przyprawy. Wymieszać.
  5. Gdy warzywa będą al dente dodać gęstą część mleka kokosowego. Przyprawić sokiem z limonki. Wymieszać.
  6. Gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem (czarnym lub czerwonym) i posypujemy liśćmi kolendry, plasterkami ogórka lub sparzonymi kiełkami oraz pokruszonymi orzeszkami.

Wskazówka:

Danie można przygotować z różnych warzyw. Polecam wypróbować z dodatkiem pak choi, jarmużu, glonów, bambusa, selera czy kapusty. Polecam też gotowe mrożone mieszanki warzywne 🙂

Smacznego!

  1.  

3 weeks ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

2 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

10 months ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

10 months ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

12 months ago

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, odzyskać Moc, poczuć się lepiej i atrakcyjnie, uwierzyć we własne możliwości i przyciągnąć to, o czym marzą poprzez sposób w jaki karmią swoje ciało i jak je ubierają. Wspieram w odzyskaniu kontroli nad jedzeniem, równowagi hormonalnej, emocjonalnej i energetycznej na poziomie ciała, umysłu i duszy oraz w odkrywaniu indywidualnego stylu, który pomoże wyzwolić wewnętrzne piękno, pełny potencjał i siłę do transformacji życia. Razem pokonamy „pułapki myślenia” i konsekwentnie wprowadzimy zmiany w życie. Nie pozwól, aby emocje i ograniczające przekonania powstrzymywały Cię przed pokazaniem światu najlepszej wersji siebie. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.