Sos beszamel wegański do doskonałe wykończenie wszelkiego rodzaju zapiekanek, warzyw gotowanych, z patelni czy przygotowanych na parze. Świetnie pasuje do gryczanych naleśników ze szpinakiem.
SKŁADNIKI
Otrzymujemy ok. 650ml (3 ¾ kubka)
- 1 główka kalafiora, pokroić na różyczki (około 4 kubki / 480g)
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku (około 1 ząbek)
- 1 cebula żółta, pokrojona w kostkę
- ¾ łyżeczki soli naturalnej (np. himalajskiej), plus więcej do smaku
- ¾ szklanki (180ml), niesłodzonego mleka migdałowego (przecedzone, jeżeli domowej roboty)
- Szczypta mielonej gałki muszkatołowej, plus więcej do smaku
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu plus więcej do smaku
Przygotowanie:
- Kalafior ugotować na parze i odstawić.
- Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Dodaj czosnek, cebulę i 1/4 łyżeczki soli. Podsmaż wszystko 10 do 15 minut, aż cebula przybierze złoty kolor.
- Umieść w blenderze przygotowany na parze kalafior, podsmażoną cebulę z czosnkiem, dodaj mleko i blenduj na wysokich obrotach przez 30 do 60 sekund, aż masa będzie gładka i kremowa.
- Przenieść mieszaninę do rondelka, dodaj gałkę muszkatołową, pozostałe 1/2 łyżeczki soli, pieprz i podgrzewaj przez 5 minut, aby smaki się połączyły.
- Spróbuj, może warto dodać nieco więcej soli, gałki muszkatołowa lub pieprzu.
Sos po schłodzeniu można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.
Przed ponownym użyciem podgrzewać sos przez 2 do 3 minut w małym rondlu na średnim ogniu.
Smacznego 🙂
Cześć
Jestem Małgorzata
Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.