Moja zdrowsza alternatywa dla chipsów – chrupki chlebek zapychacz! Dostarcza wiele cennych składników odżywczych, wymiata z jelit zanieczyszczenia. Syci na długo, dlatego nazwałam go “zapychaczem” 🙂  Polecam go osobom dbającym o zdrowie i figurę. A jeśli cierpisz z powodu ciągłego podjadania, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Chrupki chlebek zapychacz podawany z  wegańskim pesto z natki pietruszki  lub  pesto z bazylii spowoduje, że zachwycisz gości na każdym spotkaniu.

Na końcu wpisu podaję jak przygotować chrupki chlebek zapychacz w urządzeniu Thermomix™.

Moja zdrowsza alternatywa dla chipsów – chrupki chlebek zapychacz! Dostarcza wiele cennych składników odżywczych, wymiata z jelit zanieczyszczenia. Syci na długo, dlatego nazwałam go “zapychaczem” 🙂  Polecam go osobom dbającym o zdrowie i figurę. A jeśli cierpisz z powodu ciągłego podjadania, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Chrupki chlebek zapychacz podawany z  wegańskim pesto z natki pietruszki  lub  pesto z bazylii spowoduje, że zachwycisz gości na każdym spotkaniu. 

Na końcu wpisu podaję jak przygotować chrupki chlebek zapychacz w urządzeniu Thermomix™.

SKŁADNIKI

  • Mąka z sorgo 100 g
  • Płatki owsiane 100 g
  • Otręby owsiane 4 łyżki (50 g)
  • Ziarno słonecznika 100 g
  • Ziarno sezamu 100 g
  • Pestki dyni 30 g
  • Nasiona konopi 30 g
  • Ziarno lnu 100 g
  • Mąka migdałowa 130 g (opcjonalnie)
  • Nasiona chia 30 g
  • Płatki drożdżowe 5 g
  • Sól himalajska lub morska 1 łyżeczka
  • Odrobina soli gruboziarnistej do posypania (opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • 550 ml wrzątku

W wersji bezglutenowej zamiast płatków i otrąb owsianych użyj więcej mąki z sorgo, mąki migdałowej i/lub nasion konopi.

Jeśli nie masz mąki z sorgo zblenduj na mąkę kaszę sorgo.

 

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik max. na 80 stopni.
  2. Siemię lniane zalej 200 ml wrzątku i odstaw na kilka minut.
  3. Pozostałe składniki delikatnie zblenduj. Ziarenka mogą być wyczuwalne, wtedy przyjemnie chrupią w ustach.
  4. Dodaj siemię lniane. Wymieszaj.
  5. Podziel ciasto na dwie części.
  6. Przygotuj 2 duże arkusze papieru do pieczenia i umieść między nimi pierwszą część ciasta. Rozwałkuj na placek grubości 2-3 mm.
  7. Powtórz czynność z drugą częścią ciasta.
  8. Usuń górne arkusze papieru, podziel ciasto na 5 cm kwadraty, posyp solą gruboziarnistą (opcjonalnie) i wstaw do nagrzanego do 80 stopni piekarnika.
  9. Uzbrój się w cierpliwość na 2-3 godziny. Wyższa temperatura piekarnika skraca czas pieczenia, ale pamiętaj chlebek ma wtedy mniej właściwości zdrowotnych, ponieważ podgrzewasz tłuszcz do wyższej temperatury.
  10. Gotowe pieczywo odstaw do ostygnięcia, a potem zajadaj z dowolnymi dodatkami. Szczególnie polecam z  wegańskim pesto z natki pietruszki  lub  pesto z bazylii.

 

Przygotowanie chlebka – zapychacza w urządzeniu Thermomix™: 

  1. Nastaw piekarnik max. na 80 stopni.
  2. Siemię lniane zalej 200 ml wrzątku i odstaw na kilka minut.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp kaszę sorgo, zmiel 30 s/obr.10.
  4. Dodaj pozostałe składniki oprócz nasion chia i siemienia, zmiel 10 s/obr.10. Ziarenka mogą być wyczuwalne, wtedy przyjemnie chrupią w ustach.
  5. Dodaj 400 g wody, 100 g oleju, sól, nasiona chia i namoczone siemię lniane wraz z wodą, wymieszaj 30 s/obr. wsteczne 5. W trakcie mieszania zgarniaj kopystką masę z brzegów naczynia miksującego. W razie potrzeby powtórz czynność mieszania.
  6. Podziel ciasto na dwie części.
  7. Przygotuj 2 duże arkusze papieru do pieczenia i umieść między nimi pierwszą część ciasta. Rozwałkuj na placek grubości 2-3 mm.
  8. Powtórz czynność z drugą częścią ciasta.
  9. Usuń górne arkusze papieru, podziel ciasto na 5 cm kwadraty, posyp solą gruboziarnistą (opcjonalnie) i wstaw do nagrzanego do 80 stopni piekarnika.
  10. Uzbrój się w cierpliwość na 2-3 godziny. Wyższa temperatura piekarnika skraca czas pieczenia, ale pamiętaj chlebek ma wtedy mniej właściwości zdrowotnych, ponieważ podgrzewasz tłuszcz do wyższej temperatury.
  11. Gotowe pieczywo odstaw do ostygnięcia, a potem zajadaj z dowolnymi dodatkami. 

Smacznego!

6 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

7 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś od nowa, inaczej niż zawsze, wzmocnić siłę swojego imienia i nazwiska, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.