Zdrowsza alternatywa dla chipsów! Chrupki chlebek zapychacz dostarcza wiele cennych składników odżywczych, wymiata z jelit zanieczyszczenia. Syci na długo, dlatego nazwałam go “zapychaczem” 🙂 Polecam go osobom dbającym o zdrowie i figurę. A jeśli cierpisz z powodu ciągłego podjadania, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Chrupki chlebek zapychacz podawany do pesto z natki pietruszki spowoduje, że zachwycisz gości na każdym spotkaniu.
SKŁADNIKI
- Mąka z sorgo 100 g
- Płatki owsiane 100 g
- Otręby owsiane 4 łyżki
- Ziarno słonecznika 100 g
- Ziarno sezamu 100 g
- Pestki dyni 30 g
- Nasiona konopi 30 g
- Ziarno lnu 130 g
- Mąka migdałowa 130 g (opcjonalnie)
- Sól himalajska lub morska 1 łyżeczka
- Odrobina soli gruboziarnistej do posypania (opcjonalnie)
- Olej rzepakowy 100 ml
- 400 ml wrzątku
W wersji bezglutenowej zamiast płatków i otrąb owsianych użyj więcej mąki z sorgo, mąki migdałowej i/lub nasiona konopi.
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik max. na 80 stopni.
- Siemię lniane zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
- Pozostałe składniki delikatnie zblenduj i dodaj siemię lniane. Wymieszaj.
- Podziel ciasto na dwie części.
- Przygotuj 2 duże arkusze papieru do pieczenia i umieść między nimi pierwszą część ciasta. Rozwałkuj na placek grubości 2-3 mm.
- Powtórz czynność z drugą częścią ciasta.
- Usuń górne arkusze papieru, podziel ciasto na 5 cm kwadraty, posyp solą gruboziarnistą (opcjonalnie) i wstaw do nagrzanego do 80 stopni piekarnika.
- Uzbrój się w cierpliwość na 2 godziny. Wyższa temperatura piekarnika skraca czas pieczenia, ale pamiętaj chlebek ma wtedy mniej właściwości zdrowotnych .
- Gotowe pieczywo odstaw do ostygnięcia, a potem zajadaj z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!

Cześć
Jestem Małgorzata
Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.
Zgodę można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.