Wegańskie pesto ze świeżych roślin jest świetne o każdej porze roku. Tak naprawdę można je zrobić nie tylko z popularnej bazylii. Równie dobre jest pesto z natki pietruszki, rukoli, kolendry czy czosnku niedźwiedziego. Moje ulubione pesto w okresie zimowym to właśnie pesto z natki pietruszki, a na wiosnę zajadam się pesto przygotowanym z młodych listków pokrzywy, podagrycznika i lebiody. Zrywam  tylko górne listki. Często zamiast oliwy z oliwek używam oleju konopnego. Ma specyficzny smak i podkreśla aromat roślin. Zarówno pesto z natki pietruszki jak każde inne jest genialne na grzankach z razowego chleba na zakwasie, chrupkim chlebkiem zapychaczem, razowym makaronem al dente, szparagami, a zwłaszcza w połączeniu z surowymi lub suszonymi pomidorami.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergin
  • 1 szklanka świeżej, opłukanej i osuszonej natki z pietruszki lub innych roślin
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • opcjonalnie 2 łyżki (30 ml) nasion pinii (można je zastąpić siekanymi migdałami)
  • kilka świeżych listków do dekoracji
  • sok z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W rondelku, na małym ogniu, rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić orzeszki pinii i pestki słonecznika. Smażyć 30-45 sek. aż zmienią kolor na złoty. Jeżeli ziarna słonecznika zaczną strzelać to znaczy, że temperatura jest zbyt wysoka. Wyjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Ja często nie prażę ziaren, po to żeby pesto było zdrowsze ?
  2. Nasiona, natkę pietruszki lub innych roślin, czosnek, sól, oliwę krótko zmiksować, aż masa nabierze jednolitej konsystencji, a nasiona będą drobno zmielone. Długie miksowanie pozbawia pesto smaku.
  3. Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem.
  4. Ozdobić świeżymi listkami.

Tak przygotowany sos pesto może być przechowywany w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym słoiczku do 1 tygodnia.

Uwaga: Makaronu po ugotowaniu al dente nie hartujemy zimną wodą, wtedy lepiej przylepi się do niego nasze pesto.

Zobacz tutaj klasyczną wersję pesto z bazylii z serem Pecorino Romano i parmezanem.

5 months ago

Widzę, że zainteresował Was oprawkowy zawrót głowy, więc podpowiadam, że promocje urodzinowe trwają i warto się przejechać do Okulis Salony Optyczne , bo wybór jest ogromny, a obsługa mega profesjonalna ❤️ ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

6 months ago

🎯 Niskowęglowodanowy makowiec bez pieczenia, bez mąki i jajek. Przygotujesz w 30 minut!🎯 Chcesz gotowy przepis do aplikacji Cookidoo?Napisz w komentarzu: TM⏩ Składniki:• 300 g maku lub 1,5 paczki mielonego maku np. z Lidla (nie z puszki).• 1 litr mleka do gotowania maku.• 2-3 garście rozdrobnionych orzechów (różnych).• 2 łyżki kakao (opcjonalnie).• 1 kostka miękkiego masła.• 2 łyżki cukru kokosowego.• 100 – 120 g masła orzechowego (bez dodanego cukru) + opcjonalnie dodatkowa ilość do przełożenia masy makowej.• 120 g rozdrobnionych, suszonych owoców (np. śliwek,moreli, żurawin) – opcjonalnie.• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.• 1/2-1 łyżeczki aromatu pomarańczowego.• 3-4 łyżki wiórków kokosowych + dodatkowa ilość do posypania.• 30 g gorzkiej czekolady do posypania.⏩ Przygotowanie:1. Ugotuj mak w mleku – ok. 30 minut.2. Odsącz i zblenduj.3. Dodaj rozdrobnione orzechy, rozdrobnione suszone owoce, kakao, masło, cukier, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, aromat.4. Możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.5. Wymieszaj i włóż do płaskiej szklanej foremki.6. Posyp gorzką czekoladą i/lub pozostałą częścią wiórków kokosowych . Przyciśnij łyżką czekoladę i wiórki kokosowe do ciasta, żeby nie spadały.7. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.⏩ Wskazówka:Masę makową po ostudzeniu można przełożyć dodatkową porcją masła orzechowego.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego (bez bakali, miodu i cukru). Można wówczas pominąć punkt 1. i 2. dotyczący mielenia maku.🎯 Chcesz gotowy przepis do wykonania w urządzeniu THERMOMIX®? Napisz w komentarzu: TM ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

EKSPOZYCJA NA NIEBIESKIE ŚWIATŁO Z EKRANÓW (TV, SMARTFON, MONITOR...) blokuje wydzielanie melatoniny, rozregulowuje sen, zwiększa ryzyko nowotworów. 👉 Co możesz z tym zrobić? 👉 Zajrzyj w link w BIO.....#melatonina #młodość #sen #nowotwory #zdrowystyl #niebieskieświatło #kobietapo40 #nitkamocy ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

🌭 Jak pozostać w zdrowym stylu życia na wakacjach? 🍔 Trzymaj się podstaw – zacznij posiłek od warzyw i zdrowego tłuszczu. Zmniejszysz odpowiedź glikemiczną i zyskasz cudowną, stabilną energię. 😋💃 Idź na 10. minutowy spacer po posiłku, żeby wyrównać poziom cukru we krwi.🍹 Wybierz napój o niskiej zawartości węglowodanów. 🌭 CO NAJWAŻNIEJSZE - ciesz się życiem! W każdym zdrowym stylu życia jest miejsce na przyjemności, które kochasz. 🙌 ⁠ Obserwuj po więcej wskazówek. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku

1 years ago

Pomagam kobietom, które pragną zmiany, odzyskać Moc, poczuć się lepiej i atrakcyjnie, uwierzyć we własne możliwości i przyciągnąć to, o czym marzą poprzez sposób w jaki karmią swoje ciało i jak je ubierają. Wspieram w odzyskaniu kontroli nad jedzeniem, równowagi hormonalnej, emocjonalnej i energetycznej na poziomie ciała, umysłu i duszy oraz w odkrywaniu indywidualnego stylu, który pomoże wyzwolić wewnętrzne piękno, pełny potencjał i siłę do transformacji życia. Razem pokonamy „pułapki myślenia” i konsekwentnie wprowadzimy zmiany w życie. Nie pozwól, aby emocje i ograniczające przekonania powstrzymywały Cię przed pokazaniem światu najlepszej wersji siebie. ... Zobacz więcejZobacz mniej
Zobacz na Facebooku
Małgorzata Nitka

Cześć

Jestem Małgorzata

Pomagam kobietom, które chcą wziąć życie w swoje ręce, robić coś inaczej niż zawsze, chcą poczuć się znowu dobrze, mieć więcej energii, wyglądać lepiej i wieść życie o jakim marzą, poprzez zmianę sposobu w jaki się ubierają oraz czym i jak karmią swoje ciało.

Jestem po to, aby zainspirować Cię nie tylko do zdrowego stylu życia, ale do akceptacji siebie, wiary we własne możliwości i od przypominania Ci, że jesteś wyjątkową osobą.